Postoje naučna otkrića koja ukazuju da su žitarice sakupljane još 20.000 godina pre nove ere. Određene vrste žitarica pripitomljene su i uzgajane još u vreme Neolita A i B, pre pronalaska grnčarije. Iz tih početaka nastala je sistematizovana agrikultura na srednjem istoku, Severnoj Americi, Indiji, Persiji i kasnije Evropi. Pirinač je uzgajan u Kini između 11.500 i 6.200 godine pre nove ere a prva stoka je pripitomljena za sistemsko uzgajanje oko 8.500 godine pne. na teritoriji današnje Turske i Pakistana. Krompir, pasulj i kukuruz došli su kasnije do pre 5.000 godina pne na područiju Perua i Mesoamerike.

Tokom srednjeg veka u islamskim zemljama kao i u Evropi došlo je do značajnih napredaka u agrikulturi koji su omogućili uzgajanje šećera, pirinča i voća, kao na primer narandže koja je došla putem Al-Andalus-a. Nakon 1492. i Kolumbovih razmena, iz novog sveta u Evropu stigao je kukuruz i krompir, dok je u Ameriku došlo uzgajanje pšenice, pirinča kao i stoke, poput konja, goveda i ovaca. Đubrenje zemljišta je otkriveno nedugo nakon Neolitske revolucije u poljoprivredi, a razvilo se posebno brzo u poslednjih 200 godina, počevši sa britanskom agrikulturnom revolucijom.

Maler der grabkammer des Sennudem
Maler der grabkammer des Sennudem

Od 1900ih godina pa do danas, makar u razvijenom svetu i u manjoj meri u ostatku sveta, poljoprivreda je videla velik napredak, i posao se polako sa ljudi prenosi na mehanizaciju. Tu su po prvi put i sintetička đubriva, pesticidi kao i metode selektivnog ukrštanja. Haber-Boshov metod omogućio je sintezu amonium-nitrata kao đubriva na industrijskom nivou, što je značajno uticalo na prinose na njivama. Moderna poljoprivreda često otvara mnoga politička pitanja i teme vezane za zagađenje, biološka goriva, genetsku modifikaciju hrane i slično. U najskorije vreme vraćamo se polako metodima organskog uzgajivanja, koje iako prirodnije i na kraju dana zdravije, nije u stanju da prehrani stalno rastuću populaciju.

Bilo kako bilo, poljoprivreda je uvek bila neophodan i veoma unosan posao, posebno na ozbiljnijem industrijskom nivou. Imati svoju farmu ili svoj privatni biznis vezan za poljoprivredu u današnje vreme nije lako, a sve izazove tog života iz godine u godinu sjajno dočarava video igra Farming Simulator. Iako nam se čini da nastavaka ima već bezbroj ustvari pred nama je tek treće veliko izdanje. Debi 2012. godine je prošao sjajno, tako da je nastavak stigao 2014, i evo dve godine kasnije i Farming Simulatora 2017. Naslovni font preuzet iz Microsoft Flight Simulatora delovao je na prvi pogled kao neka šala, međutim preko četiri miliona prodatih primeraka svedoče drugačije. Poljoprivreda je izgleda ozbiljnija industrija i od avijacije, a broj prodatih primeraka ovaj simulator svakako stavlja u sam vrh najpopularnijih PC ekskluziva! Ipak još od prošlog izdanja najbolji simulator farminga moguće je igrati i na konzolama, a od ove godine i na najnovijim sistemima. Na novim konzolama grafika je doživela značajan upgrade već intro animacija će vas ostaviti bez daha jer grafika polako počinje da postaje fotorealistična! Crysis je stigao iz Nemačke isto remember? Ovogodišnji Farmin’ Simulator je bukvalno Crysis među svim simulatorima koji stižu iz Deutschland, a znamo i sami koliko ih ima, to su oni naslovi koji iskaču prilikom svake posete torr.. PRODAVNICI ORIGINALNIH PC IGARA!

Wir lieben PC simulation spiele sehr viel!
Wir lieben PC simulation spiele sehr viel!

Na početku kampanje morate doneti odluku, odlučiti se za mesto gde ćete započeti biznis. Možda su lokacije u prošlom izdanju bile egzotičnije ali ovoga puta imamo jednostavan izbor, započeti posao negde u normalnom svetu ili pak u istočnoj Evropi. To se čekalo! Ogoljene betonske građevine sa zarđalom armaturom i polupanim prozorima su osnova sumorne atmosfere fiktivne Sosnovke (SOS bukvalno). Zatim je pred vama još jedan izbor da li biti farmer ili farmerka! U duhu feminističke revolucije koja drma ceo svet a posebno gaming, ženski farmeri su napokon dodati u Farming Simulator. Sada možete biti i žena u obaveznoj kariranoj košulji a i radnici šljakeri koje zapošljavate da rade za vas sve češće će biti baš žene! Sjajno! Sad samo da neko izbaci patch za promenu odeće i ravnopravnost može da počne!

Korišćenjem složene mehanizacije kojom upravljate sami, plaćate radnike ili pak igrate sa drugarima u multiplayeru, razvijaćete vašu farmu. Uzgajaćete mnoge vrste žitarica, a bavićete se i drugim aktivnostima kao što su seča drva ili ukrštanje stoke. Sve sporedne aktivnosti i menadžerisanje prihoda, troškova itd. oduzeće vam mnogo vremena, srećom tutorijal postoji koji detaljno objašnjava sve složene elemente ovog ozbiljnog simulatora.

Najviše pažnje posvećeno je naravno poljoprivrednim vozilima koje predstavljaju licencirani najsavremeniji modeli proizvođača kao što su Challenger, Fendt, Valtra i Massey Ferguson. Season pass donosi pet dodatnih traktora što cenu igre diže sa oko 50 na 60 eura, ali ovakvo iskustvo nema cenu. Vožnja autentično dizajniranih 3D traktora i ostalih vozila je ove godine otišla i korak dalje sa mogućnošću kontrole kamere dok ste u vozilu iz prvog lica! Sa izuzeteno stabilnim frame rate-om i na konzolama Farming Simulator 17 je spreman za VR!

Ukupno preko 250 vozila od preko 75 različitih proizvođača postoji u igri a na PC-u je moguće dodati i razne modele koje su sami fanovi napravili. Tu je i čuveni IMT pack koji nažalost nije moguće dodati u verziju za konzole iako su određeni odobreni modovi dodati, i opcija za dodavaje novih postoji.

imt
Srbijo, najlepša bajko!

Od drugih novina, po prvi put je moguće uzgajati suncokret kao i soju, a stočni fond je proširen tako da sada sadrži krave, ovce, kokoške i po prvi put, na oduševljenje svih Balkanaca – svinje! Kao što smo spomenuli bavićemo se i održavanjem šuma, i prodajom drva kao i drugih dobara. Transport svega pored uobičajenih prikolica i kamiona ovoga puta je moguć i vozom koje ćete lično moći da utovarujete i vozite… praktično dobijate Woodcutter i Train Simulator all in one! Zbog ovoga je Farming Simulator GTA nemačkog simulator žanra!

Ovolika raznovrsnost, složenost, ODLIČNA GRAFIKA, neuobičajena i sveža tema za jednu video igru, pa i opisi poput ovog koji upravo čitate, će vas verovatno zaintrigirati da ovaj naslov makar probate. Očekivaćete dobro zezanje makar u fazonu haha hajde da vozim traktor i kombajn… to je sigurno cool… samo da bi već na početku shvatili koliko je ovaj posao prokleto dosadan. Simulator sjajno simulira sve to i hirurški je operisan od bilo kakve mogućnosti da se zabavite. Da, ovo je izuzetno ozbiljna igra, zahteva dosta vremena, pažnje, proračuna, pa i u početku manuelnog repetativnog soul crushing posla. Na kraju dana kada posle osam sati teškog posla izađete iz igre i jedina razlika bude vaše povećano virtuelno finansijsko stanje, možda po koji novi virtuelni traktor ili mašina, sa punim pravom zapitaćete se šta radite sa životom.

Idila, also slika pogodna za uramljivanje
Idila, also slika pogodna za uramljivanje

Možda vam se javi ideja da se preselite u Nemačku i radite kao vozač traktora ili kombajna za fine pare? Šta drugo raditi sa iskustvom stečenim u ovoj igri? Jeste generalno PC igra je u pitanju ali male su šanse da će se igrati na MLG-u pored CS-a i DOTE/LOLA za velike novčane nagrade na turnirima. Ipak Farming Simulator vas za razliku od spomenutih igrica sprema za realan život! Posle kantera ne možete u vojsku a LOL vas sprema za… da budete autistični tryhard pored koga realan život prolazi? Ovo nije igrica već OZBILJAN SIMULATOR, i ako preživite punu radnu nedelju u njemu, slušanja radio stanica i kuckanja poruka na telefonu dok orete, spremni ste i za pravi rad! SPREMNI STE ZA PRAVI ŽIVOT!

Spremni ste za predaju papira, radnu dozvolu i ko zna možda i neku njemačku farmerku i stalne papire!!! Ko je sad detinjast jer igra PC igrice sa čak 19 godina?!?! Fakultet je ionako za one koji ne znaju da se snađu!!! Hvala vam braćo Nemci, Švajcarci i ostali na svim sjajnim simulatorima sa kojim izgubljene generacije PC igrača pretvarate u uspešne farmere… operatere žičarom, vozače viljuškara, kontrolere kranova, čistače ulicaDer Himmel ist die Grenze!!!