Povratak divljeg zapada je uvek bio problematičan u igrama naročito ako niste Red Dead Redemption 2. Standardi koje je Rockstar uspostavio su toliko visoki da svaki manji programerski tim može samo da sanja o tome da će ih nekada dostići. Nije u pitanju samo produkcijska vrednost nego i kvalitet dijaloga, uvid u način života u tom periodu američke istorije i sam gejmplej. Sada da bi se malo spustila granica očekivanja neki timovi su odlučili da krenu alternativnim rutama i da naprave igre koje imaju stripski zaplet i koje u ovom settingu stavljaju neke drugačije protagoniste i arhetipske zlikovce.

Evil West je nova igra koju je razvio studio Flying Wild Hog koji nam je poznat po igrama poput Shadow Warriora 1, 2 i 3 i Trek to Yomi. Radnja je skrojena za ljubitelje stripske naracije i odvija se u alternativnom svetu Divljeg Zapada, gde su vampiri, demoni i ljudi u stalnom sukobu. U kamapanji koja se prostire preko cele Zapadne teritorije Amerike vodićete Džesija Rentijea, glavnog agenta Rentije insituta koji aktivno radi na istrebljenju vampira i ostalih demona na američkoj teritoriji. Iako je to porodični posao, Džesi će morati da se izbori za svoje mesto i da prevaziđe mnogobrojne administrativne prepreke da bi došao do cilja i eliminisao vampirsku princezu. Kao i u svakoj zemlji i ovde je birokratija problem i dosta državnika će biti samo kamen spoticanja u ovoj kampanji. Očigledno su developeri naučeni lekcijama poljskog državnog aparata odlučili da naprave satirično iskustvo.

Dok se svet oko Džesija urušava i vampirska pošast uzima maha, ekipa oko njega neće gubiti vreme i krenućete u potragu za mnogim zlim stvorenjima koja su samo katalizator mnogih događaja u modernoj američkoj istoriji. Kreatori su veliki ljubitelji vesterna jer se vidi prisustvo karakterističnih trope-ova koje smo imali prilike da vidimo u bezbroj filmova. Nažalost kvalitet cele igre počinje da umire kada se potroše sve kvalitetne “fore”.

Da biste uspeli da se ratosiljate hordi vampira i familijara kojih nema puno (jedna od glavnih mana igre su neraznovrsni neprijatelji neinventivnog dizajna) moći ćete da koristite raznolika oružja i sposobnosti koje će Džesi steći tokom kampanje. Od standardnih vatrenih oružja, kao što su revolveri i puške, do magija i elektriciteta iz “Tesline” rukavice. Dijapazon mehanizama nije veliki ali je dovoljno raznovrsan da bi mogao održati pažnju neko vreme hard core zaljubljenicima u žanr. Svako od oružja se može nadograđivati do granice kada postaje nezamenljiv deo Džesijevog arsenala ali bitke umeju biti toliko jednolične da ćete često zaboravljati da tu alatku uopšte i imate u arsenalu. Tuča je jednostavno takva, već viđena i donekle dosadna. Kada se setim da su isti developeri uradili Shadow Warrior igre pomislim jednostavno gde je nestala ta varnica koju su imali kada su radili prvi deo.

Grafika u Evil West je takoreći neimpresivna i ne ilustruje alternativni Zapad na pravi način. Boje su tamne i vibrantne ali izbor lokacija i tekstura kojima su one dovedene u život je donekle upitan. Nekako sve deluje isprano i kada se pogleda u provalije često se mogu videti placeholder teksture iz ere prvog PlayStationa. Znam da im je verovatno bilo preko glave sa ovom igrom i želeli su što pre da je izdaju ali neke stvari su jednostavno neoprostive. Krivo mi je što je ovaj naslov imao potencijal ali ga svesno ili nesvesno gubi posle par sati igranja. Zvuk je takođe osrednji sa solidnim muzičkim podlogama i efektima koji doprinose atmosferi koliko toliko. Dijalozi su najsvetlija tačka i cheesy fore kojih ima dosta mogu da pomognu da se prebrodi povremena mučnina.

Evil West gameplay je zabavan i zahtevan, sa mnogim preprekama koje igrači moraju da prebrode. Neki neprijatelji su dosta jači pa je potrebno uposliti sve živce da se prevaziđe “difficulty spike”, nagli skok težine, koji inače nazivam jeftnim mehanizmom produžavanja gejmpleja. Nema smisla imati neprijatelje sa 5 TONA healtha ako je mehanika za eliminaciju nezgrapna i ako je lik low level da se išta može uraditi. Dark Souls serijal deluje više fer ponekada kada se ova kampanja igra na HARD nivou težine.

Kada pogledam sve svoje sate uložene u ovu igru, voleo bih delimičan refund. Da su developeri uložili malo više kreativnosti u svoje delo moglo je da ispadne kvalitetno ostvarenje sa stripskim vajbom koji bi zadovoljio mnoge ljubitelje Wild West settinga. Ovako imamo solidan pokušaj koji će mnoge od nas ostaviti gladnima nekog boljeg ostvarenja. Evil West je igra koja ima potencijal da bude zabavna i uzbudljiva, ali dosta nedostataka otežava samo igranje. Pored prolazno solidnih likova i nedovoljno detaljne grafike, igra poseduje nekoliko drugih nedostataka koji bi trebalo uzeti u obzir.

Na primer, sistem kontrole može biti neprijatan za igrače koji su navikli na druge akcione igre. Neki elementi mehanike su nejasni, što dovodi do frustracije. Osim toga, borba je itekako repetitivna, sa istim zadacima koji se ponavljaju tokom kampanje. Iako je ovo koktel sa interesantnom premisom i zabavnim konceptom, nedostaci su značajni i otežavaju iskustvo. Ukoliko ste ljubitelj akcionih igara, možete je probati, ali imajte na umu da će vam dosaditi posle par sati.

Evil West (2022) PlayStation 5
  • 6.5/10
    EmuGlx Score - 6.5/10
6.5/10

Finalni utisci

Ovde se ne može puno reći. Ako volite alternativni Divlji Zapad – Evil West može biti po vašem kroju. Repetitivnost i povremeno slabe teksture i semi-dosadan gejmplej neće zadovoljiti igrače koji su navikli na poplavu kvalitetnih igara u ovom žanru. Definitivno uzeti na popustu da se podsetite stare dobre PlayStation 2 ere jer tom dobu ovaj naslov i pripada.