Februar je tradicionalan mesec za Nintendo Direct-ove i 2023-a nije izuzetak. Iako smo svi znali da nas u Februaru čeka novi Nintendo Direct, niko se nije nadao da ćemo dobiti ovakav show. Ne samo da smo dobili gomilu najava koje smo željno iščekivali, nego smo dobili čak i par novih dodataka za Nintendo Switch Online a da ne pričam o svim Shadow Drop-ovima.
Po meni, ovo je jedan od najboljih Nintendo Directova koji smo ikada imali i jedva čekam da podelim moje uzbuđenje s vama.

Pikmin 4

Kakav početak! Nintendo je krenuo junački pokazivajući gameplay nove Pikmin igre (glavne igre, ne one gluposti na mobilnim telefonima). U gameplayu smo mogli da vidimo nove pikmine, i novog pikmin kucu koji nam pomaže da razbijemo prepreke i preveslamo našu malu vojsku preko reka. Igra izgleda prelopo i jedva čekam da se opet šetamo po zemlji i skupljamo tuđi otpad kao blago uz pomoć preslatkih pikmina. I kao šlag na tortu, imamo i datum izlaska: 21.7.2023.

Xenoblade Chronicles 3 – Volume 3 i Volume 4 DLC

Još nismo gotovi sa Xenoblade Chronicles 3 jer nam dolaze čak dva nova DLC-a. Wave 3 izlazi Februara 15-og i donosi novog heroja i novi mod gde šaljemo jednog lika u roguelike borbe. Kako prelazimo talase neprijatelja tako dodajemo nove likove i nove sposobnosti i idemo dok ne izginemo.
Što se tiče Wave 4 , koji izlazi kasnije u 2023, dobili smo samo mali teaser. Iako nemamo ništa konkretno, izgleda da dobijamo dodatno poglavlje gde se javljaju Shulk i Reyn i prve igre (Xenoblade Chronicles 1).

Samba De Amigo – Party Central

Evo jedno lepo iznenađenje! Nova Samba de Amigo igra! Izgleda da Sega još uvek nije odustala od svoje unikatne ritmičke igre, i drago mi je zbog toga. Ukoliko ne znate, Samba de Amigo je ritmička igra, originalno izdata na Sega Dreamcast konzoli. Podseća pomalo na Guitar Hero i Just Dance, samo što umesto gitara i bubnjeva, koristite Maracas zvečke. Nažalost, za sada izgleda da ćemo morati da se zadovoljimo sa Joy-conovima jer ne izgleda da dolaze Maracas controlleri. Samo da motion kontrole lepo rade…
Nova Samba de Amigo izlazi na leto 2023.

Fashion Dreamer

Voite li modu? Ja ne, ali ako vi imate oko za modne detalje, možda će vam se Fashion Dreamer svideti. U ovoj igri vi igrate kao modni influenser. Šetate se po semi-open-world svetu i savetujete NPC likove kako da se obuku. Možete da lajkujete njihove stilove, da ih promenite ili da nparavite skroz novu kolekciju. Što više utičete na ljude oko sebe i usavršavate svoj stil, tako otključavate novu garderobu i rastete kao influenser.
E sad, po onome što smo videli, igra izgleda kao da će uglavnom biti single player, što mislim da je greška jer bi ovakav tip igre najbolje radio kao neki light mmo (bar po meni). Igra će neke online funkcije, ali ipak izlazi za Nintendovu konzolu pa ne očekujem mnogo. Fashion Dreamer izlazi ove godine.

Dead Cells: Return to Castlevania

Iako smo već znali za ovo, Nintendo na podseća da uskoro izlazi dugo-iščekivan DLC za Dead Cells. Pošto su mnogi često poreditili Dead Cells sa Castlevaniom, developeri su odlučili da jednostavno kontaktiraju Konami i naprave pravi Castlevania crossover. Ovaj DLC je uglavnom još Dead Cell-s ali zato dobijate ikonične lokacije, oružja, muziku i naravno, likove iz Castlevania franšize. Ako volite Dead Cells, ovo je nešto što ne treba da propustite. Ovaj DLC i dalje izlazi 6. Marta.

Tron Identity

Kada je reč o Tron univerzumu, poslednja stvar koja mi je pala na pamet je Vizuelna novela sa zagonetkama. Ale eto, to je izgleda Tron Identity. Ako volite vizuelne novele i Tron univerzum, ovo će vam možda biti zanimljivo. Budite spremni da mnogo čitate i da pravite odluke koje će uticati na tok priče. Igra izlazi u Aprilu 2023.

Ghost Trick – Phantom Detective

E, ovo je baš bila lepa najava. Ghost Trick – Phantom Detective je originalno izašlo za Nintendo DS (kasnije i za mobilne telefone) i, nažalost, nikada nije dobila slavu koju zaslužuje. U ovoj unikatnoj igri, vi igrate kao Sissel, duh koji pokušava da otkrije kako je umro. Svaki nivo je kao jedna zagonetka gde treba da zaposedate predmete i koristite ih kako bi spasili/ubili ljude oko vas. Drago mi je što će više igrača moći da iskuse ovu unikatnu igru na Nintendo Switch-u kad izađe na leto 2023.

Deca Police

U pitanju je Anime igra gde vi igrate kao grupa mladih detektiva koji koriste virtuelni svet da bi rešili misterije u pravom svetu. Čeka vas 3D svet gde istražujete i skupljate tragove kao i potezne JRPG borbe. Ako imate nekoga ko nije gamer a voli da gleda Anime ili murder misterije, ova igra bi mogla da ih uvede u gaming. Deca Police izlazi u neko vreme ove godine.

Bayonetta Origins: Cereza and the Lost Demon

Nintendo nas podseća da uskoro izlazi pred-nastavak voljene umbral veštice. U Bayonetta Origins, mi igramo kao mala devojčica, Cereza koja želi da postane veštica. Ona kreće u potragu za svojom majkom i upoznaje izglubljenog demona po imenu, Cheshire.
Iako je u pitanju velika Nintendova AAA franšiza, Bayonetta Origins izgleda kao indie igra za DS, a da ne spominjem da je gameplay skroz drugačiji od ostalih Bayonetta igara. Ne kažem da igra ne izgleda zabavno ali mi takođe ne izgleda kao da je uložen isti trud kao za ostale Bayonetta igre. Mislim da je velika greška što Nintendo traži punu cenu ($60) za ovakvu igru. Bayonetta Origins: Cereza and the Lost Demon izlazi 17. Marta 2023.

Splatoon 3 Expansion Pass

Splatoon 3 dobija Expanssion Pass sačinjen od dva dlc-a.
Prvi DLC koji izlazi na proleće 2023. Dodaje… novi grad… zapravo… stari grad (Inkopolis) iz prve Splatoon igre (na WiiU-u). Biće tu i koje oružje i nova kozmetika naravno ali… nekako mi deluje slabašno.
Ali drugi DLC, pod nazivom “Side Order” izgleda kao da dodaje novu priču i možda čak i novi game mode.

Disney Illusion Island

Miki Maus, Mini, Paja Patak i Šilja mora da su se ugledali na Rayman Legends i napravili su svoju kooperativnu platformu. Igrajte sami ili do 4 igrača i prolazite kroz progresivno teže nivoe u ovoj prelepoj 2D platformi. Takođe, ako igrate s nekim, stanite i zagrlite ih da dobiju malo energije, jer… Dizni!
Disney Illusion Island izlazi 28. Jula.

Fire Emblem Engage Expansion Pass

Fire Emblem Engage je već počeo da pušta DLC-eve kroz Expansion pass i upravo smo saznali šta nas čeka u budućnosti. Već danas možete dobiti Wave 2 koji sadrži 3 nova emblem prstena. U Wave 3 dobićemo još dva emblem prstena i nove misija dok u Wave 4 dobijamo nastavak glavne priče.
Ne znamo datum za Wave 3 ili Wave 4 ali Wave 2 možete već danas da dobijete kupovinom expansion pass-a.

Harmony The Fall of Reverie

Od kreatora Life is Strange serijala, stiže nova igra. Dva sveta stoje u balansu a vi imate moć da putujete kroz njih i vidite budućnost. U pitanju je vizuelna novela gde svaki izbor vodi priču u novom pravcu. Takođe, prelepe animacije i dobar soundtrack. Deluje vrlo interesantno.

Harmony: The Fall of Reverie izlazi u Junu 2023.

Octopath Traveler 2

Kao i za prvi Octopath Traveler, SquareEnix nas daruje sa demo verzijom samo par nedelja pre nego što igra izađe. Ja sam jako voleo prvi deo i nadam se da će drugi deo zadržati battle system i da će ovaj put osam saputnika zapravo imati razlog da putuju zajedno. Demo možete odmah da skinete a cela igra izlazi Februra 24.

We Love Katamari Reroll + Royal Reverie

Meni za dušu! Kad god sam tužan, dovoljno je da upalim neku Katamari igru i dobiću blesavi osmeh na licu. Ovo je remaster stare PS2 igre, odnosno, drugog dela Katamari igre. Ukoliko niste znali, u Katamari igrama vi igrate kao princ kosmosa i vaš zadatak je da napravite nove planete i zvezde. Ovo radite tako što uzmete malu lepljivu kuglicu zvanu katamari i rolate je dok ne poraste. Kuglica poraste tako što je rolate preko svega što je manje od nje. Počnite od spajalica pa onda polako baterije, lego kockice, sobne papuče, cigle, ograde, ljude, zgrade, planete, itd. Kao bonus, možete konačno da igrate kao mladi kralj univerzuma i da slikate selfije.
We Love Katamari Reroll + Royal reverie zlazi 2. Juna a kao bonus, možete preuzeti prvi deo igre preko NSO game trialsa već danas.

Sea of Stars

Ovaj indi JRPG definitivno uzima inspiraciju od igara kao što su Chrono Trigger i Chrono Cross. Toliko, da su čak uzeli istok kompozitora da napravi muziku. Sea of Stars izgleda kao jedna predivna igra za fanove ovih starih igara. Po onome što sam video, čeka nas jedna prava avantura a ako niste sigurni, možete da oprobate demo čak danas.

Sea of Stars puna igra izlazi 29. Avgusta.

Omega Strikers

Multiplayer Air Hockey. 3 na 3. Svaki igrač može da izabere drugog lika sa specijalnim sposobnostima. Možete čak i da izbacite druge igrače iz ringa. Igra će biti free-to-play, znači očekujte battle passove, skinove i nove heroje. Takođe, možda da sačekate neki review i vidite da li igra ima budućnost jer se u poslednje vreme ovakve igre gase samo tako (a pare ne vraćaju).

Omega strikers izlazi Aprila 27. a vi možete, zbog nekog razloga, da pre-loadujete ovu igru već danas (možda dobijete neski skin?).

Etrian Odyssey: Origins Collection

Evo još jedno lep port ne-toliko-poznate franšize sa Nintendo DS-a. Etrian Odyssey: Origins Collection se sastoji od tri JRPG dungeon crawler igre. Dok prolazite kroz lavirinte tamnica, potrebno je da sami crtate mapu. Ako nemate papir i olovku, možete se poslužiti map editoru unutar igre. Sve dri delu su HD remasterovana.

Etrian Odyssey: Origins Collection izlazi 1. Juna a moći će te i svaku igru posebno da kupite.

Advance Wars 1+2: Re-boot Camp

Jadna Advance Wars. Trebala je da izađe još davno ali kad je počeo rat u Ukrajini, Nintendo je odlučio da odloži ovu blesavu ratnu igru. U pitanju je taktička RPG igra gde kontrolišete pešadije, tenkove, avione i mornarice i gledate da zgazite opoziciju. Igra će takođe imati i map editor i online play.
Nažalost, ne izgleda da će rat da stane u skorije vreme tako da je Nintendo ipak odlučio da izda Advance Wars 1+2: Reboot Camp 21. Aprila.

Kirby Return To Dreamland Deluxe

Rimejk ove obožavane igre samo što nije izašao. Kako bi nintendo opravdao visoku cenu, dodali su još jedan mod u glavnu igru. U ovom mogu vi igrate kao Magolor, novi lik u Kirby franšizi. Kao Magolor, potrebno je da sređujete neprijatelje, kupujete i unapređujete magije. Možete igrati ovaju mod do 4 igrača istovremeno. Ovaj mod se otključava nakon što pređete glavnu igru.
I kao bonus, već danas možete da skinete demo (za glavnu igru).

Kirby Return To Dreamland Deluxe još uvek izlazi 24. Februara.

Nintendo Switch Online GameBoy (Color) i GameBoy Advance

E, ovo je već bila prava najava! Nintendo je konačno dodao podršku za GameBoy igre. Ako imate samo osnovnu pretplatu, dobijate GameBoy i GameBoy Color igre. Ni u jednoj od ovih kolekcija nema starih Pokemon igara ali zato dobijete Links Awakening, Metroid 2, Wario Land, Kirby Dreamland, i još svašta.
Ako imate Nintendo Switch Online sa Expansion passom, dobijate i GameBoy Advace igre. Za sada imate hitove kao što su Mario and Luigi Superstar Saga (odličan turn-based RPG sa Mariom) i The Legend of Zelda Minish Cap (kako je Link dobio zelenu kapicu). Kasnije za GBA kolekciju izlaze originalna Fire Emblem i Golden Sun (TO BRE!!!!).

Preuzmite obe aplikacije danas ukoliko ste pretplaćeni za NSO.

Metroid Prime Remaster

O DA! Nema više zezanja! Glasine su bile istinite i Nintendo nam je konačno dao remaster prve Metroid Prime igre. I dalje ne mogu da verujem koliko je dobro igrati Metroid iz prvog lica. Povećana rezolucija, popravljeno osvetljenje, bolje komande i sve to za jednu zgodnu cenu od $40. Ajde sad da sačekamo Prime 2 i 3 i onda polako da PONOVO iščekujemo Metroid Prime 4.

Metroid Prime Remaster je već dostupan na eShop-u a fizička verzija izlazi 22. Februara.

Master Detective Archives: Rain Code

Još jedna za moju dušu. U pitanju je Anime vizuelna novela gde igrate kao detektivi. Osim što rešavate misije, vas prati i bog smrti (Shimigami). Vi istražujete ubistva i dobijate moći kao što su prerušavanje ili imitiranje glasova kako bi došli do krivca. A kad pronađete krivca, čekaju vas turn-based JRPG borbe. Vrlo šašavo, uvrnuto i Japansko.

Master Detective Archives: Rain Code izlazi 30. Juna.

Baten Kaitos I & II HD Remaster

Još jedan HD remasterovan port sa gamecube-a. Iako izgledaju kao tipične JRPG igre, ovde se borite u real-time-u i to koristeći karte. Ako ste zainteresovani za vrlo unikatno JRPG iskustvo. Baten Kaitos 1 i 2 HD remaster izlaze na leto 2023.

Fantasy Life: The Girl Who Steals Time

2014. Dobili smo prvu Fantasy Life igru za 3DS i nekako su svi neceremonijalno zaboravili na nju. Igra je bila fino napravljena ali je bio slab hype a ni marketing nije bio baš neki. U međuvremenu su izašle još dve Fantasy Life igre u Japanu. E pa, vreme je da Fantasy Life proba ponovo u našim krajevima. U pitanju je akcioni JRPG gde možete da igrate kao… sve klase. Znači, ratnik, strelac, mag, rudar, kuvar, medicinska sestra, … sve je tu. Kako napredujete u jednoj kalsi tako otključavate i druge klase. U ovom nastavku imate putovanje kroz vreme, pravljenje sela. Ne zna se još da li će igra imati multiplayer kao prošli delovi.

Fantasy Life: The Girl Who Steals Time izlazi nekada u 2023.

Professor Layton and the New World of Steam

Professor Layton dolazin na Steam? Ne, ali dobićemo novu Professor Layton igru. To je to što znamo. Ne znamo ni kada, ni gde, ni kako ali eto, biće nova Professor Layton igra. Spremite se za fenomenalne zagonetke kad god igra bude izašla.

Mario Kart 8 Deluxe – Wave 4
Četvrti talas novih staza za Mario Kart 8 nam izlazi na proleće 2023. Dobijamo Yoshi’s Island stazu kao i novog karaktera: Birdo.Ne znam da li će iko hteti da igra ko Birdo ali lepo da Nintendo dodaje i nove likove zajedno sa novim stazama.

7 najava na brzinu

Pred sam kraj Nintendo Directa dobili smo i najavu/podsetnik za par igara. U pitanju su sledeće igre:

  • Minecraft Legends – Izlazi 18. Aprila
  • Blanc – Februar 14.
  • Megaman Battle Networks Legacy Collection – April 14.
  • Have a nice death – Mart 22.
  • WBSC eBaseball Power Pros – Izlazi danas
  • Dreamlight Valley Update za April – možda će konačno igra raditi 10 minuta bez crashovanja
  • Tales of Symphonia: HD Remaster – 17. Mart

The Legend of Zelda: Tears of The Kingdom

I na samom kraju, samo jedan mali podsetnik da nam nova Breath of the Wild stiže 12. Maja. Videli smo još malo gameplaya ali jasno je da ćemo uskoro dobiti Nintendo Direct koji će u potpunosti biti posvećen ovoj igri. Saznali smo da ćemo dobiti nova prevozna sredstva kao što su Balon, Brod i neka kopnena kolica. Deluje vrlo zabavno.

Takođe smo otkrili da možemo da pre-orderujemo Kolekcionarsku ediciju, Amiibo, i … o da… igra će koštati $70, tako da, eto, i Nintendo je podlegao. Samo da igra lepo radi kad bude izašla i biću srećan.

I to bi bilo to. Kao što sam već rekao, po meni je ovo bio možda čak i najbolji Nintendo Direct ikada. Ne samo da smo dobili dugo iščekivane igre, već smo dobili i mnogo portova, shadow-dropovan remaster Metroid Prime, nova Pikmin igra i još svašta još. Nema još najave o novoj konzoli ali barem ćemo imati puno novih igara za Nintendo Switch u 2023.