Godinu dana nakon zapadnog izdanja za PS4 i PC, Dragon Quest XI (EmuGlx Review) je napokon stigao i do Nintendo Switch-a sa brojnim “quality of life” poboljšanjima i novim sadržajem. A uz to je Square Enix je isporučio moderan proveren JRPG klasik na Nintendo Switch koji će igrače zauzeti još dugo vremena. Ali zbog čega je Dragon Quest XI S: Odjeci Neuhvatljivog Doba – Definitivno Izdanje toliko dobaro i šta je to tako definitivno u vezi sa njim?

Priča o Dragon Quest XI u žanru nije ništa novo. Igrate sa mladim i nemim protagonistom koji odrasta u selu. Tada se otkriva da niste samo usvojeni, već i da ste reinkarnacija Luminaria odnosno “Svjetla”, herojskog lika koji je spasio svet Erdea od armija tame, i da morate potražiti kralja Heliodora da biste saznali više o vašoj prošlosti i o tome šta znači biti Luminary. Međutim, po dolasku u Helioador, sve brzo ide nizbrdo. Proglašeni ste Darkspawnom, čuvar neke zle sile i bačeni u zatvor dvorca Heliodor. Tamo upoznajete lopova Erika koji vam govori da je izabran da pomogne Luminarima i vas dvoje bežite iz zatvora kroz tamnicu dvorca. Sada je na glavnom junaku i Eriku da sanznaju više o tome zašto glavnoh junara kralj Heliodora zove Darkspawn i šta zaista znači biti Luminary, i naravno na kraju spasiti svet.

Iako je priča vrlo straight forward i nije ništa novo kod klasičnih JRPG-ova, ona se odvija vrlo dobro. Svet Erdee je ogroman i puno toga treba istražiti tokom i nakon priče, poput neobaveznih bossova, tamnica i skrivenog oružja, recepata i izazova. Na početku igre dobijate konja koji će skratiti udaljenosti između mesta, ali kao i u svakom klasičnom JRPG-u ne treba dugo da vaša ekipa dobije brod, a kasnije i u igri svojevrsnu letilicu. Svet zaista sija u Dragon Quest XI. Istraživaćete ogromne zelene travnjake između Coblestone-a i Heliodora, pustinju blizu Gallopolisa, vulkanske i stenovite regije u blizini Hottoa ili Casino u Puerto Valoru i još mnogo drugih regija u igri. Svaki od njih sjaji zahvaljujući šarmantnim gradovima prepunim NPC-ova koji vam govore sve vrste stvari i dele zadatke levo i desno. Lokalitet Dragon Quest XI ovde zaista sija jer većina gradova ima ne samo svoj poseban izgled, već i svojevrsni dijalekt ili akcent, što ih čini još šarmantnijima. Kad sam prvi put posetio L’Academie de Notre Maitre les Medaillies i kad su me dočekali sa debelim francuskim akcentima ili kad sam prvi put naišao na sirenu i razgovarao sa njom u rimama, pamtiću još dugo vremena.

I to se ovde ne zaustavlja. Još jedna stvar koja zaista sjaji u Dragon Quest XI je osećaj putovanja koji doživljavate. Kao što rekoh, svet je predivan za istraživanje, ali putovanje ne bi bilo dobro bez pratilaca. Igra je prepuna šarmantnih likova na koje nailazite. Od love sick sirena, preko prestrašenog princa do ne tako čarobnih veštica, igra čini sjajan posao kako bi bila sveža. Isto važi i za vašu zabavu. Dok sam ranije spominjao Erika, ubrzo će vam se pridružiti sestre blizanke Veronika i Serena, koje se ne mogu više razlikovati jedna od druge i putuju same kako bi napravile dobro u svetu i pronašle Luminarya. Sliedi Sylvando, putujući izvođač, koji je brzo postao moj omiljeni lik iz video igara poslednjih godina. Ne samo da je pun samopouzdanja, već je i upadljiv i jednostavno zadivljujući. Zaista sam bio iznenađen kad sam video lika poput njega u Dragon Quest XI i njegova priča je bila jedan od najvažnijih trenutaka igre za mene. Poslednji članovi ekipe koji će vam se pridružiti u vašem questu su lutajući dvojac Rab i Jade.

 

Što se izvođenja tiće Dragon Quest XI igra na veoma sigurnoo. Ako ste ikada ranije igrali klasični JRPG, znate šta da očekujete. Borba je potezna, a u zavnisnosti od statistike vaše ekipe, potezi idu neizmenično između vas i neprijatelja. Možete da odaberete brojne veštine i sposobnosti koje otključavate dok levelujete svoje likove. U verziji za Switch postoji i sjajna opcija za ubrzavanje borbi i do četiri puta brže, a možete i automizovati većinu borbi. Sjajno za grind jer većinu vremena vaša ekipa donosi pametne odluke dok vi samo postavljate podešavanja poput „Biraj mudro“ ili „Usredsredi se na lečenje“. Ipak pred kraj, posebno u trećem delu igre, više ima smisla ručno birati šta vaš party radi.

Još jedan mod igranja koji ćete često koristiti je forge (fun sized!) koji vam omogućuje da kraftujete novu opremu za koju recepate pronalazite svuda u svetu. U Switch verziji forge nije vezan isključivo za kampove i to predstavlja veliko quality of life olakšanje, a takođe možete i kupiti mnogo potrebnih materijala direktno u kovačnici. Pronalaženje novih recepata je vrlo korisno i neki od najboljih dodataka mogu se dobiti kraftovanjem kao kao i neki kozmetički setovi koji mogu da promene izgled vaših likova.

Dragon Quest XI S: Echoes of an Elusive Age (Nintendo Switch)
  • 8.5/10
    EmuGlx Score - 8.5/10
8.5/10

Finalni utisci

Tokom mog gotovo 90-satnog igranja sa Dragon Quest XI S: Echoes of Elusive Age – Definitivnog izdanja, odlično sam se proveo i svi elementi klasičnih JRPG-a spojili su se sjajno na moderan način, pre svega zahvaljujući prelepoj prezentaciji ove igare. Switch verzija izgleda prelepo i možda je i najljepša igra koju sam do sada igrao na ovom sitemu zahvaljujući Unreal Enginu 4 i trudu koji je Square Enix uložio u ovaj port. Samo u najvećim zonama možete primetiti malo pop-insa ili usporenja, inače performanse su vrlo stabilne. Kao što je rečeno pre, zahvaljujući mnogim quality of life poboljšanjima, old school gameplay nikad ne deluje zastarelo, uvek dostupna kovačnica, fast travel, pa i novi sjajni 2D mod dostupan samo u ovoj verziji, čine igranje Dragon Questa XI na Switchu pravim uživanjem.