Disney Infinity 3.0 je postao mega popularan zbog jedne male sitnice – Base universe za ovu verziju je Star Wars u godini izlaska novog filma. Do sada smo opisali igru Twilight of the Republic i prvi playset Rise Against the Empire koji obrađuje originalnu trilogiju. Na dan izlaska filma izašao je i poslednji PlaySet koji obrađuje Star Wars tematiku u DI 3.0 pod istoimenim nazivom kao i film, The Force Awakens. Kao što se može i pretpostaviti, PlaySet direktno obrađuje dešavanja u filmu tako da se pazite spoilera u nastavku teksta ukoliko niste odgledali film. Osnovni likovi koji se dobijaju uz PlaySet su Finn i Rey a dodatno možete uzeti i Poe Damerona, neustrašivog pilota pobunjenika i Kylo Rena, novog negativca, agenta First Ordera.

Početak igre je i više nego poznat svima koji su gledali film, uz to se može i videti da igra ne obrađuje svaki trenutak i scenu iz filma. Igra prepričava dešavanja ali ipak prikazuje svaki bitan događaj i trenutak. Priča počinje Finovim spašavanjem Poa iz zarobljeništva uz divnu prvu misiju bekstva Tie Fighterom dok vas juri cela eskadrila First Ordera sa zaključkom rušenja letelice na Jakku. Rey pronalazi Fina dok je već u društvu BB-8, droida koji nosi i više nego važne informacije o lokaciji Luke Skywalkera. Ta lokacija je potrebna pobunjenicima, kako bi je upotrebili u svoju korist.

swtfa-di-09

Prvi segment igre je na planeti Jakku, a možete birati da li ćete igrati sa Finom ili Rey. Naravno, više leži igrati sa Rey jer mehanika više odgovara njenom karakteru. Rey od malena preživljava na planeti Jakku sakupljajuči i preprodajući otpad ostavljen na planeti kao posledica poslednje velike bitke za Jakku. Borba se desila dvadeset devet godina pre dešavanja u filmu i igri, između pobunjenika i imperije. Rey mora da sakupi 2000 delova otpada kako bi joj Unkar Plutt, u ovoj viziji priče, pozajmio brod kojim bi otišla sa Jakku u potrazi za otporom. Dok sakupljate otpad po playable prostoru Jakku-a u igri, nailazićete na delove zgrada, mostove i ostale konstrukcije kojima je potrebna popravka ukoliko bi došli do cilja, misije ili pak nekog bonusa. Sakupljanjem otpada nećete samo završavati prvu glavnu misiju već ćete otključavati ostale likove i širiti vaš gameplay prostor prvobitno na Jakku, kasnije i na ostalim mestima koje ćete posećivati: Takodana, Han Solov teretnjak, Starkiller Bazu kao i svemir iznad Jakku-a i Takodane.

Celokupan single player deo sa sporednim misijama zahteva oko pet sati da biste ga kompletno prešli. Nekako ne možemo da se otresemo utisku da je druga polovina ovog PlaySet-a spakovana na brzinu. Dok ste na planeti Jakku, imate osećaj da ste u igri koja prati radnju filma, ali kako pređete na Hanov teretnjak, sve ide zbrda-zdola. Radnja postaje ubrzana a lokacija Takodane koja je mogla prelepo da se obradi, ispunjena je manje zanimljivim sporednim i glavnim misijama. Sav materijal koji prati film je loše realizovan u igri. Posle Takodane se odmah selite na Starkiller Bazu gde imate dve isključivo linearne misije i gde se igra završava borbom protiv Kylo Ren-a koja nije ni najmanje odrađena u stilu filma. Šta više borba sem lokacije koja iole podseća, nema veze sa filmskom scenom.

Infinity 3.0 SW TFA

Pored svega toga, neke scene iz filma su izostavljene u igri. Na samom početku nismo saznali ko je Poe Dameron, i pored toga, on se kasnije pojavljuje u stilu lika već predstavljenog u igri. Leia Organa je prisutna samo preko holograma, a preskočena je i poslednja bitna scena iz filma. Dijalozi su prepričani, a neke fraze iskopirane. Ovaj play set je namenjen za svakoga ko je odgledao film, a upravo ta publika će primetiti velike propuste, rupe u dijalozima i skakanje sa scene na scenu. Najveći nedostatak je omogućavanje da Rey koristi Lightsaber posle ili pred kraj igre. Nažalost, to možemo da vidimo samo u cinematicu na kraju igre, dok je Finu omogućeno korišćenje već na planeti Takodana. Pošto je igra pravljena da se prelazi po nekoliko puta, činjenica da Rey najčešće koristi svoj štap i te kako bode oči.

The Force Awakens PlaySet pored svih mana i slatkih podsećanja na film je ipak must have za svakog Star Wars fana, ako ne zbog priče koja nije ispričana na isti način kao u filmu, onda zbog divnih dodatnih karaktera koje je kasnije moguće koristiti i u drugim Star Wars kampanjama Disney Infinity 3.0 igre. Naravno da ponovo ne zaboravimo ToyBox i mogućnost da vi kreirate vaše avanture, a svakog karaktera i neprijatelja ćete otključati završavanjem što više glavnih i sporednih misija u igri. Ovaj PlaySet je odličan pratilac filma ali ne tako veran njemu. Ipak kao jedina igra koja prati dešavanja u filmu, i više smo nego zadovoljni krajnjim ishodom igre.