U vreme prva dva PlayStationa ime Atlus važilo je za autore nekih čudnih igara. Čak i u to vreme kada je japanski RPG suvereno vladao i na zapadu, igre ovog studija bile su izbor samo najtvrdokornijih fanova te vrste zabave. Igre iz serijala Megami Tensei i Persona, o kojima je svojevremeno kod nas pisao kolega Ridley, definitivno nisu bile za svakoga i kroz njihov čudni stil smo naučili šta od Atlusa možemo da očekujemo. Ipak 2011. godine na Xboxu360 i PS3 desilo se nešto neuobičajeno.

Niko:
Apsolutno niko:
Atlus: Izvolite ovu originalnu puzzle igru / dejting simulator, sa teškim satanizmom u pozadini.

Tako smo dobili Catherine, vanserijski kvalitetno ostvarenje sa izuzetno originalnim izvođenjem i konceptima, kakvo samo ludi ali genijalni japanci iz Atlusa mogu da smisle. U međuvremenu igra je prošla sjajno, postala cult classic, čak i eSport na kratko (I’m not even joking). Tek početkom 2019. podsetili smo se ove igre u Catherine Classic izdanju za PC. A sada je pred nama, opet ničim izazvana, remaster odnosno više remake verzija Catherine: Full Body eksluzivno za PlayStation 4… i Vitu. Da, ako nešto govori da je igra primarno za japansko tržište to je onda Vita verzija u 2019. godini.

Priča Katarine vrti se oko 30-i-nešto-godišnjeg Vincenta Brooksa inženjera (nerdine programera) koji nakon posla bleji sa svojim ortacima u Stray Sheep kafani, ispija razne vrste alkohola i ne želi neke posebne promene. Njegov ljubavni život se svodi na dugu vezu sa “ne znam ni sam kako sam je smuvao“ simpatijom iz srednje škole, hladnom i ozbiljnom devojkom Katarinom (sa K). Kada ona odluči da je vreme da njihovu dugu vezu odvedu na deca-brak-život zajedno sledeći nivo, nastaju problemi. Nekako tačno u to vreme u Vincentovom životu se niotkuda pojavljuje još jedna Katarina (ali ovoga puta sa C) apsolutna suprotnost njegovoj devojci, kako po izgledu tako i po željama od života, and the rest is history.

Bila je to veoma zrela priča o ljudskim odnosima, prevari, jedan zapravo lepo maskiran test ličnosti, koji se odvijao preko avanturističkih momenata u kafani i logičkog pentranja po kutijama u noćnim morama. Full Body je u suštini ista ta priča ali sa dodatkom i treće Katarine, sa Q ili ti skraćeno samo Rin. Njeno dodavanje u igru praktično menja sve, iako možete da se trudite da je ignorišete i naginjete ka devojci ili švalerci opet njeno prisustvo je takvo da je nemoguće zaobići. Za razliku od hladne Katarine i hawt Catherine, Rin je tipična animu moe cute devojka kojoj treba zaštitnik… tačno ono što je nesrećnom Vincentu ili vama kao weeaboo igračima trebalo. Ipak njena tajna i put kojim priča sa njom ide su poprilično khm… ORIGINALNI… i generalno o Rin što manje znate to bolje, tako da probajte da se upustite u priču sa njom bez čitanja spoilera, za maksimalnu zabavu.

A ŠTO JE OVO JADAN???!

Gomile novih i promenjenih dijaloga, ista sjajna postava iz 2011. snimala je ponovo. Bili su pedantni do te mere da su zvali glumce čak i za neke sporedne likove da repriziraju svoje uloge, da bi sve bilo 100% autentično. Kad smo kod glasovne glume, ovo je možda i najbolja lokalizacija ikada urađena u Japanskoj igri. Glasovi su veoma dobri a prevod ponovo veoma temeljan. Naravno engleski glasovi iako sjajni nisu ni blizu japanskom originalnom dubu gde postoji preko 10 raziličitih voice dubova za plavu Katarinu u zavisnosti od vašeg fetisha, neki su od samog starta u igri, neki kao DLC. Da, jedanaest različitih glumica je odradilo kompletan Catherine skript jer… Japan. Neke anime međuanimacije su skroz promenjene a takođe ima i dosta novih. Igra sada ima čak 12 različitih krajeva, pored novih krajeva sa Rin koji uključuju i dodatnu potpuno novu deonicu od nekoliko novih nivoa, tu su i skroz novi alternativni krajevi za originalne dve devojke kao i freedom ending, pored onih već postojećih.

Gameplay je naravno ostao nepromenjen, sjajan game loop koji se odvija iz dana u dan je izuzetno zarazan i nateraće vas da provedete dosta vremena uz igru u jednom sedenju, posebno ako se po prvi put susrećete sa ovom pričom. Mada i igrači koji su odigrali Classic verziju će biti zalepljeni ne bi li saznali šta je sve novo i koje nove mogućnosti postoje u proširenoj priči. Deo u Stray Sheepu je funkcionalno identičan ali opet prepun novih dijaloga, poruka na telefonu i situacija. Tu su i novi nivoi na arkadi koja može da posluži dobro za trening i gomila nove remixovane muzike iz Persona igara na Jukeboxu. Sa druge strane puzzle noćni deo pretrpeo je najviše promena. Po prvi put moguće je birati težinu gde Easy odnosno Safe mod nudi i mogućnost automatskog prelaženja, što u originalu nije bio slučaj. Poprilično teški ali veoma inteligentno osmišljeni logički nivoi bili su očigledno nepremostiva prepreka mnogima da priču Katarine isprate do kraja. Sada u Full Body izdanju možete jednostavno da pustite komp da odigra nivo za vas dok vi gledate. Tako da kompletno preskakanje i dalje nije moguće ali svakako nije ni zaglavljivanje. Sa druge strane za iskusnije penjače tu je i novi remixovani mod u kome su nivoi skroz drugačiji sa novim oblicima blokova nalik onima iz Tetrisa, i na kraju tu su i viši nivoi težine za maksimalni izazov.

Autori su takođe čuli šta je igračima najviše smetalo tako da postoje brojna quality of life poboljšanja u puzzle nivoima, recimo kada se Vincent okači o ivicu nekog bloka sada se uvek pojavi highlight putanje po kojoj može tako da se kreće. Takođe undo upcija bolje radi a i kamera je zgodnija. Pored glavne priče tu su i mnogi sporedni modovi kao Tower of Babel ekstremni nivoi za takmičenja, koji mogu da se igraju solo, protiv ili sa prijateljima, i predstavljaju pravi test veštine u ovoj mega unikatnoj, teškoj ali i poštenoj igri.

U svetu ovog suludog naslova ništa nije kao što izgleda i to ćete uglavnom naučiti na teži način, ali ako prvi put igrate pokušajte da na ona prokleta pitanja između nivoa odgovarate najiskrenije moguće, i da u onim SMS porukama birate odgovore koje zaista mislite da su najprikladniji. Na taj način ova igra može i da posluži kao neki psiho test i da vam da jasnu dijagnozu sa nekim od mnogobrojnih krajeva.

Kao reizdanje Catherine Full Body je mnogo više od običnog remastera, ovo je zapravo full remake klasične igre iz 2011. sa gomilom novog i izmenjenog sadržaja. Jedina mana je što je osnovna priča zbog Rin toliko izmenjena da je šteta što ne postoji mogućnost da novi igrači iskuse priču i u originalnom izdanju bez nje, kada nam se čini da su stvari ipak imale malo svedeniji, bolji tok. Tu je naravno original sa last gen ili Classic izdanje za PC od prošle godine ali u ovom Full Body paketu nije moguće odigrati TU kampanju. Jednostavniju Catherine, gde ste imali prostu dilemu – devojka sa kojom ste u vezi, avantura sa klinkom… ili pak put ka slobodi, koji je i mogao da se završi na razne sulude načine… ali ovde, ovde… (IDE SPOILER UPOZORENI STE) ovde… možete da budete ponosni homoseksualac koji želi romantičnu vezu sa gej trap anđelom i da uđete u sukob sa njenim bratom arhanđelom koji je zapravo kolonija vanzemaljaca koji izgledaju kao roze minioni sa kitama umesto glave. Ali hej, makar nije satanizam kao sa Catherine! (SPOILER END).

Svim ovim ludostima smo spremni da progledamo kroz prste, pa čak i ne toliko omiljenom anime stilu jer ovakvo autentično iskustvo definitivno samo japanski mozak može da smisli. Da uzmemo najbolje današnje zapadne developere da ih sve smestimo u neki bunker i damo im neoganičeno vreme i uslove da naprave igru sa ovom tematikom i idejom – ne postoji šansa da bi napravili bilo šta i blizu ovome. Spoj ludila i genijalnosti su 200% Japan a opet na kraju dana sve je univerzalno pitko i razumljivo. Ne propustite da odigrate Catherine, ali nikako sa devojkom / ženom. POZOVITE IH OBE i pokažite im igru i vašu novu simpatiju Rin!

Catherine Full Body (PS4 Pro)
  • 9/10
    EmuGlx Score - 9/10
9/10

Finalni utisci

Catherine je zaista neponovljiva igra i poput dobrog vina sazrela je odlično u Full Body izdanju koje je u 2019. sveže i unikatno isto kao i pre osam godina. Classy prezentacija, zrele teme i dijalozi kao i brojni načini na koji će ova igra testirati vašu inteligenciju, reflekse pa na kraju i ličnost, zaista je stavljaju u must play kategoriju, jer apsolutno ništa slično ne postoji.