Jedna od gotivnijih špekulacija o prvom susretu treće vrste zasniva se na takozvanim svemirskim biznismenima. Pobornici ove teorije veruju da jedino što može da opravda basnoslovne troškove putovanja do dalekih planeta jesu dobri stari profiti. Drugim rečima, vanzemaljci nas neće posetiti zato što mrze Džek Nikolsona, ili zato što ne mogu bez naših žena, ili zato što vole da troluju zemljoradnike pravljenjem krugova u žitu. Posetiće nas jer je glavni odgovorni menadžer lanca intergalaktičkih tržnih centara procenio da mu se isplati da i na Zemlji otvori ispostavu. Pare okreću svet, a bogami i prve kontakte.

Aven Colony uzima ovaj koncept i primenjuje ga na kolonizaciju drugih svetova. Radi se o simulaciji izgradnje i vođenja grada u stilu SimCity-a i Tropico-a. Igrač je guverner jedne od mnogih kolonija koje se naporedo uspostavljaju na zemljolikoj planeti Aven Prime. Vaš cilj nije samo puko preživljavanje, već i da poput pravog biznismena stvorite mesto u kome će kolonisti zapravo želeti da žive. Vaši potencijalni građani se baškare na gigantskom mothershipu koji se nalazi u orbiti Aven Prime-a, i moraćete da im ponudite mnogo više od čiste vode i dirindženja u rudniku da bi ih privoleli da se nasele i ostanu baš u vašoj koloniji. A ako zakažete, bez oklevanja će da glasaju za opoziciju na narednom referendumu ili se čak odsele.

Aven Colony ima dva moda igranja. Kampanja prati priču od trenutka uspostavljanja prvih kolonija i razgranava se odatle, upoznavajući vas sa grupicom likova čije međusobno prepucavanje unosi simpatičan ljudski element. Tu je naravno i sandbox mod koji iz nekog razloga nema opciju proceduralne generacije mapa već se oslanja na unapred dizajnirane lokalitete, što nepotrebno limitira replayability igre. Multiplayera nema ni od korova, što je svakako propust. Recimo, sistem trgovanja u Aven Colony-u je k’o stvoren za pogađanje sa drugim igračima, ali avaj.

Gameplay je standardan za igre ovog tipa. Podižete specijalizovane građevine (farme, rudnici, elektrane, bolnice, istraživački centri, stambene zgrade, itd.) i povezujete ih hermetički zatvorenim tunelima koji sprovode struju i funkcionišu kao ulice. Dronovi, gromobrani, automatizovani topovi, i još štošta drugo vas štite od raznoraznih nedaća kao što su električne oluje, vanzemaljske infekcije, i gigantski crvi poput onih iz Dine. Menadžment resursa je sve. Uspeh vaše kolonije zavisi od vaše sposobnosti da uspešno žonglirate životne potrepštine poput hrane, vode i vazduha, sa ekstrakcijom ruda i vanzemaljskih biljaka od kojih se prave naniti koji su vam potrebni za gradnju novih objekata. Zime na Aven Prime-u su nemilosrdne i drastično vam smanjuju produktivnost, tako da konstantno morate da planirate unapred ne bi li ste izbegli nestašicu tokom hladnih meseci.

Aven Colony pati od boljke koja muči mnoge slične igre, a to je da su rani stadijumi partije daleko zabavniji od kasnijih. Mala kolonija od 20-30 žitelja od vas zahteva mikromenadžment dostupnih resursa i pažljivo raspoređivanje radne snage. U tom ranjivom periodu molićete boga da vas predstojeća zima ili vanzemaljski napad ne obogalje, a svaka uspešna investicija biće razlog za slavlje. No kako partija odmiče, a vaša kolonija iz šačice zgrada prerasta u kompleks solitera, fabrika i staklenih bašti koji udomljava stotine ljudi, primetićete da najviše vremena provodite analizirajući dosadne procentaže i gradeći nepotrebne strukture čisto da bi smanjili nezaposlenost. Mapa je istražena, resursi se talože, dronovi i automatizovani topovi uništavaju pretnje, a vama ostaje samo da završite misiju ili napustite sandbox.

Sa tehničke strane, teško je naći zamerke. Planeta Aven Prime izgleda prelepo i taman dovoljno približno Zemlji da deluje kao neko mesto na kome bi se ljudi zapravo naselili. Muzika i glasovna gluma su sasvim pristojni, a sama igra je odlično optimizovana. Sadržaja nema puno (u prvih dva sata videćete manje-više sve zgrade i nedaće koje igra ima da ponudi), ali meni to lično nije predstavljalo problem jer vas igra itekako drži zauzetim. Aven Colony je simpatičan simulator gradnje koji se bavi realističnom verzijom kolonizovanja druge planete i svih ekonomskih i logističkih nedaća koje uz to idu. U ovom mesecu žestokih akcionih naslova poput novog Wolfenstein-a, Call of Duty-a, Nioh-a za PC, i Real Farm-a, Aven Colony nudi nekoliko sati zabavnog i vizuelno veoma lepog predaha.