Pošto svi dobro znamo da jedan godišnji serijal simulacije farmerskog života nije dovoljan stiže nam i konkurencija Farming Simulatoru – Real Farm! Triangle Studios (ne mešati ih sa autorima konceptualnog umetničkog projekta Emerald Lands) donosi nam novu simulaciju vožnje traktora i ostale poljoprivredne mehanizacije. Nakon što ste prošle godine odigrali Farming Simulator 2017 i pročitali moj epski opis istog, odnosno životnu lekciju, igrali ste simulator toliko da ste se uspeštno preselili se u Nemačku, zemlju strogih PC simulacija i veoma isplative poljoprivrede. Sada živite na farmi i nakon smrtno dosadnog dana teškog posla vreme je za malo relaksacije uz nešto arkadniju verziju iste stvari koju ste radili ceo dan.

Kakve sad arkade? Za koga su te stvari? Zna se da pravi čovek koji živi od svog rada i zemlje nema vremena za glupave igrice i beskorisno trošenje vremena. Samo društveno koristan rad i moooožda samo nekada za neku posebnu priliku sebe nagradite nekom devijantnom zabavom u vidu bogaćenja svoga duha i veština uz pomoć ultra strogog simulacionog programa na vašoj mašini za spreadsheetove. Takav guilty pleasure kojim se naslađujete krišom može biti baš ova bezobrazna igrica u kojoj je farming nešto jednostavniji nego u Simulatoru, odnosno realnosti.

ss_e180cce952085b2a3cb95a09297b4b5f6f118538.1920x1080

Real Farm moguće je igrati u dva potpuno različita moda. Free mode je tu za vetarane ovoga žanra gde odmah možete uleteti u biznis, dok je story mod tu da vas nauči životu kroz mukotrpan proces učenja i fiktivnu priču. Stari farmer želi da se povuče i proda farmu, koju vam je ponudio po bratskoj ceni od 500.000 maraka, i na vama je sada da taj novac zaradite radeći kao šljaker na tuđim farmama, prvo sa iznajmljenom mehanizacijom a potom i sa vašom kada za istu obezbedite sredstva. Tri nivoa tezine postoje i od njih zavisi koliko će vam finansije biti teške, koliko će vam kamata za kredit biti visoka, interest rates and shit… Ovaj sitan detalj savršeno ilustruje prelepi brtualni realizam koji ovaj tip igara poseduje, znanje kroz napor koje ćete steći ovde neprocenjivo je za vaš dalji život. Za razliku od fantazijskih kretenoidnih igrica u kojima samo gubite sate svoga radnoga veka ne radeći ništa realno, ništa korisno! Najveći problem story moda ovde je što i u free modu na tablama gde se poslovi preuzimaju možete pronaći iste te identične poslove, pa se postavlja pitanje zašto se uopšte zamajavati sa nekakvom izmišljenom pričom kada odmah možete zasukati rukave i krenuti na pravi posao.

Kako igru pokreće sjajni Unity endžin grafika je prelepa i ni u kom slučaju kontrola vozila nije trapava i glitchy. Posebna lepota ovog proverenog grafičkog enžina vidi se u njegovom punom sjaju u verzijama za konzole gde i na PlayStation 4 Pro-u ovaj simulator radi u sjajnih skoro pa stabilnih 30 frejmova u sekundi. Uostalom, na kraju dana, zašto bi neko igrao ovako ozbiljan simulator na tim igračkama za decu, jasno je da je za ovakvo ostvarenje neophodan PC master race, bastion simulacijskog žanra i kulture. Ipak i na vašoj high end mašini koja košta koliko i prosečan kombajn novije proizvodnje neće vam promaći detalji poput slideshow animacije okretanja guma na traktorima i slična druga iznenađenja koja ukazuju na neverovatan trud i detaljnost koji je predpostavljamo tročlani tim developera uložio u ovaj vanserijski naslov. Traktori, kombajni, prskalice i ostala oprema je licencirana, a pored vrlo arkadnog i nerealističnog procesa oranja, rastresanja zemlje, setve i žetve svakakvih žitarica moguće je gajiti stoku i živinu, takođe veoma nerealno. Baš kao u nekim igricama svaki put kada nešto krene po dobru, aktiviraće se vesela interaktivna muzika koju možete ugasiti u opcijama da vas ne bi ometala.

ss_cdaf3c6e135e6901062c1eee70f6f3d31f732d67.1920x1080

Ovaj veličanstveni naslov u trenutku pisanja recenzije koju upravo čitate pojavio se pre nešto manje od metar dana, ipak na Metacriticu za sada ima samo tri recenzije pa finalne ocene još uvek nema. Neka vas to ne obeshrabri! Iskorisite Real Farm da se opusitite od prerealnog Farming Simulatora i kao pripremu za treću epsku franšizu ovoga sada izuzetno aktivnog žanra – Pure Farming 2018, stićiće nam uskoro od još jedne PC Master Race velesile Poljske i njihovog Techlanda.

Pa nisu ni Poljaci mutavi, pravili su glupave arkadne igrice za devijante sa nekakvim zombijima i slične gluposti da bi sakupili potrebna sredstva da se napravi možda najbolji simulator farme! Mart 2018 ne može doći dovoljno brzo! Vreme do tada može solidno da se ubije Real Farmom, ali samo ako ste prethodno masterovali Farming Simulator i obezbedili život radom na pravoj farmi. Videćemo kako će se Techland pokazati sledeće godine, baš kao i novi Farming Simulator koji bez sumnje stiže… Sa druge strane autori Real Farma, Triangle Studios su pare već uložili u neki sledeći siguritza projekat, kripto valutu ili piramidalnu šemu, tako da verujemo da će se i njihova franšiza nastaviti u godinama pred nama. Nema leba bez simulirane motike!