Mesec je oduvek privljačio pažnju ljudi. O njemu su sanjani snovi, pisane knjige i pesme, nastajali su mitovi i legende… on je uvek bio tu, na nebu, nemi svedok dešavanja na ovoj našoj maloj plavoj planeti. Međutim, vremena su se menjala, čovek je radio na svojim snovima, te su se nakon brojnih izuma i dostignuća stvorili uslovi da čovek pošalje raketu na Mesec.

To je bio stidljivi, skroman, početak koji se po nekima možda nikada nije ni desio. Bilo kako bilo, nakon svega je prirodno razmišljati, ili barem maštati na temu kolonizacije Zemljinog jedinog prirodnog satelita, okruženja koje daje nadu za neki novi početak od nule. I tu na naše velike i male monitore stupa Anno 2205, igra smeštena u budućnost u kojoj je ljudska rasa ekološki svesna i gradi održive gradove koji su u harmoniji sa prirodom. Budućnost u kojoj vladaju korporacije čiji je cilj stvaranje povezanih i održivih gradova, kako na Zemlji, tako i na Mesecu.

Anno 2205 je najnoviji naslov u dobro poznatoj city building Anno franšizi koja je pod okriljem Ubisofta. Još od najranijih početaka serijala koji su bili smešteni u srednji vek, Anno je koristio oprobanu old school formulu i generalno, serijal nije bio sklon eksperimentisanju sa novim konceptima. Danas međutim, pred sobom imamo igru čiji su se kreatori hrabro uhvatili u koštac sa implementacijom novih stvari i po onome što smo videli kroz višednevno igranje preview verzije – hrabrost se itekako isplatila.

Svoju karijeru kao predsednik korporacije počinjete na nekom od ponuđenih predivnih šumovitih ostrva u umerenom klimatskom pojasu koje ćete vremenom pretvoriti u užurbane i krcate metropole. Gradićete puteve, farme, brojne rudnike i proizvodne pogone, a istovremeno ćete obezbeđivati i info centre, medicinske laboratorije i policijske stanice. Cilj je da stambene zone budu obezbeđene svim potrebama i resursima kao što su hrana, voda, energija i lekovi, a da se ne naruši ekonomska ravnoteža i zaposlenost vaših građana. Ukoliko su ljudi u stambenim zonama zadovoljni, njihove kuće/zgrade će se razvijati i vremenom ćete od malih zgradica i kuća doći do metropole poput Njujorka.

04. MetropolaSve ovo su neke dobro poznate stvari u žanru koje smo viđali i ranije, ali postoji i nekoliko sjajnih elemenata koji su uklopljeni u Anno 2205. Naime, igra vas ne navodi, poput brojnih drugih (SimCity, anyone?) da jedan grad gradite u nedogled i da on generalno bude sam sebi dovoljan. Naprotiv, igra naprosto traži od vas da razvijate više gradova iz jednog sasvim logičnog razloga – svako klimatsko podneblje (u preview-u smo videli arktik i umereni region) ima specifične resurse koje drugi regioni nemaju, što svakom gradu daje neke unikatne resurse za razmenu i globalni napredak vaše korporacije. Igra uz pomoć te mehanike stvara odličan osećaj globalnog razvoja gde vam svaki grad postaje bitan i svaki kvart je jedna važna mikrocelina koja svojim razvojem donosi konačan uspeh. 05. ArktikPored ove okrenutosti ka istovremenom razvoju više gradova, tu je i nepretenciozni, ali istovremeno izuzetno zabavan RTS segment. Tokom širenja gradova i ispunjavanja određenih misija za svaki region srešćete se sa nekim nepredviđenim okolnostima – napadi pljačkaša na vaše trgovačke rute, sukobi sa drugim korporacijama, sabotaže… kada se to desi, otvara vam se misija u kojoj napuštate svoj city building mod i prelazite na pomorsko bojno polje. Tu ćete dobiti posebne misije čijim ispunjenjem ćete biti nagrađeni nekim retkim resursima koji su bitni za dalje napredovanje i ispunjenje tehnoloških dostignuća. RTS segment svakako ne može (niti želi) da parira nekim specijalizovanim igrama kao što su Total War, Act of Agression i slične, ali je izuzetno zabavan i dobro osmišljen. Imaćete flotu brodova koju možete da unapređujete i koju morate da pazite, jer je svaki izgubljeni brod nenadoknadiv. Sakupljaćete razne dodatke i power-up bonuse i generalno ćete gledati da budete perfekcionista i da svaki deo bojnog polja očistite od neprijatelja, jer ćete time biti dobro nagrađeni za svoj trud. Ubacivanje RTS segmenta je po našem skromnom mišljenju pun pogodak i unosi raznovrsnost u gameplay.

U ovoj verziji, na žalost, nismo dobili priliku da zaista i odemo na Mesec, jer su misije u svemiru ostale kao poseban desert namenjen punoj verziji igre koja će ugledati svetlost dana tokom novembra. Konačan utisak nakon ovog izuzetno zabavnog preview perioda je taj da je Anno postao sve ono što je SimCity trebao da bude. Ukoliko segment u svemiru ne razočara, bićemo slobodni da kažemo da je vreme da city building žanr dobije svog novog vladara. Tri izgrađena grada i 30-tak odigranih sati i dalje ostavljaju onaj „just…one…more…click“ osećaj koji će teško da prođe u skorije vreme.

Bilo je ovo jedno lepo putovanje kroz preview sa odličnom grafikom, odličnom muzikom i odličnim izvođenjem… A sada polako počinjemo da pravimo baner sa natpisom „Hail to the king“. Ipak je red da se spremno dočeka taj treći novembar i nikad bolji Anno.

12. Second home