Dok skoro svi veliki izdavači video igara (osim Sony-a i Valve-a koji sami spremaju svoj VR hardver) ovih dana pokušavaju da se totalno fokusiraju na već poznate platforme gaminga (PC, F2P, konzole, mobilne igre), skoro niko od njih nije pokazao otvoreno interesovanje da podrži dolazak VR-a koji će uskoro najzad stići u „finalnom izgledu“ u ruke korisnika. Taj teret je u 99% slučajeva pao na ruke indie developera, koji su shvatili koliki potencijal ima nadolazeća VR revolucija gde kombinacija dobrog hardvera i rendering/gameplay pristupa može učiniti gaming sadržaj totalno realnim za naše umove.

Baš zbog toga čudi vest da je baš Capcom postao prvi „tradicionalni“ izdavač igara koji je najavio preusmeravanje značajne količine svojih resursa za pravljenje ekskluzivnih gaming sadržaja za VR sisteme. Capcom je naime ove godine doživeo veliki uspeh sa svojim neverovatno efektivnim horor PlayStation VR demo-om „Kuhinja“ kojeg smo spominjali ranije na stranicama EmuGlx-a. Shvativši potencijal VR-a da totalno promeni odnos igrača sa gaming sadržajem i kvalitetom VR hardvera koji nam uskoro dolazi, Capcom je svojim deoničarima predstavio svoj budući biznis plan u kojem će njihova „Divizija 1“ (centralni tim Capcom-a koji je godinama bio zadužen za sve njihove tradicionalne konzolne igre, uključujući sve Resident Evil igre) biti podeljena na stari deo tima i novi VR pod-tim koji će predvoditi RE5 producent Jun Takeuchi. Cilj ovog VR tima će biti ne samo pravljenje novih igara, već i izgradnja novog engine-a koji će omogućiti lakše pravljenje VR igara. Pretpostavljamo da će to biti izmenjena verzija MT Framework-a ili njegovog nestalog nextgen brata Phanta Rei-a.

Sa svakim novim danom industrija VR-a uspeva da oko sebe sakupi sve više podrške, a ostaje nam da vidimo koliki će trag će ova totalno nova gaming (takođe socijalna i multimedijalna) platforma ostaviti na 2016. godinu i buduće godine koje nam dolaze. Jedno je sigurno, jako mali broj VR igara koje ćemo uskoro igrati će biti jednostavni portovi. Većina igara će biti pravljena ne samo od nule, već napravljena da igračima prikažu nove načine igranja, nove žanrove i nova iskustva koja nisu moguća da se iskuse na „ravnim“ 2D ekranima.