Bitcoin, rudarenje, virtuelni novčanici… Sigurno ste barem negde čuli za ove pojmove, možda i da su povezani sa nečim što se naziva kriptovalutama, ali ste ostali bez odgovora na glavno pitanje – šta su to kriptovalute, da li je to bezbedniji način plaćanja i da li će one zaista zameniti novac kakav znamo.

Kriptovalute su, jednostavno rečeno, digitalni novac koji vam je na raspolaganju uvek i svuda, a pritom je njegovo korišćenje bezbednije od tradicionalnih papirnih novčanica ili kreditnih kartica. Svaka transakcija je zaštićena, tj. kriptovana, pa odatle i naziv kriptovaluta, a samo neke digitalne valute zadržava vašu anonimnost na internetu (pr. Safex Coin). Ovo nije tipičan novac kakav nosite u novčaniku ili imate na računu u banci, već svojevrsna baza podataka sa zaštićenim informacijama. Svaki kompjuter na svetu koji učestvuje u stvaranju ili razmeni kriptovaluta održava blockchain, lanac svih transakcija koje su se ikada odvile, kriptovan naravno. Time se određuje i postojanje i vrednost jedne kriptovalute.

Za čuvanje kriptovaluta su osmišljeni i razni digitalni novčanici, a kompanija Safex Developers je pre nekoliko nedelja lansirala i svoj proizvod, Safex Wallet za sve one koji imaju njihov coin kao i naravno, Bitcoin. Dobra stvar u svemu ovome je to što ćete čuvanjem Safex Walleta moći da učestvujete na decenttralizovanom anonimnom marketu pod nazivom Chille Blockchain Marketplace. Sigurnost i anonimnost pre svega, a to je upravo ono šta će nam Chille Blockchain doneti.

Steam već sada dozvoljava kupovinu Bitkoinima

Sada kada smo objasnili šta su to kriptovalute, verovatno se pitate zašto biste želeli da ih koristite. Velika prednost kriptovaluta nad tradicionalnim je u tome što je ceo sistem decentralizovan i ne zavisi od banaka, državnih rezervi, niti ekonomskog stanja ijedne zemlje na svetu. Vrednost kriptovalute je potpuno u rukama njenih korisnika i na nju ne mogu da utiču banke kao ni inflacija. Pošto je uvek poznat tačan broj jedinica kriptovalute koji je u opticaju, kao i maksimalni mogući (npr. 21 milion u slučaju Bitcoina), njihova vrednost lagano raste sa brojem korisnika i potražnjom. Dolar ili Evro koji danas imate u ruci za godinu dana možda bude vredeo manje, a u slučaju kriptovalute situacija je potpuno suprotna. Takođe, prenos kriptovalute je daleko brži, naročito u slučaju većih količina. Nebitno da li prenosite jedan ili milion virtuelnih novčića, proces će trajati isto, što se ne može raći za tradicionalne valute gde lako dolazi do komplikacija i dodatnih koraka.

Kako je to korisno za nas gamere? Pa jednostavno, pored toga što trošimo poprilično veliki novac na naše omiljene igre, pa čak i za one koje želimo imati da bi upotpunili naš backlog, više od 60% nas se bavi u IT struci. Sigurno znate kako država sve više i više naplaćuje paušalni porez svim ljudima koji se bave u IT struci i koji najviše para uzimaju preko Freelance poslovanja. To je konekcija koja nas najviše zanima. Kriptovalute kao način plaćanja će biti primarna prednost u isplati freelance projekata u budućnosti. Država nikako ne može pratiti novac niti ćete morati da dajete četvrtinu ili čak trećinu zarade njoj. Pored toga, transfer kriptovaluta je i vreme prebacivanja sa jednog na drugi ”račun” je praktično nepostojeći, tj instant. Zamislite samo koliko ćete više keša imati za trošiti na hardware ili software ukoliko uštedite ne sve, pa makar i pola toga šta dajete državi.

Na kraju, bezbednost korišćenja kriptovalute je nemerljivo veća. Transakcije su zaštićene, a gubljenje kripto novca je gotovo nemoguće, naročito u poređenju sa papirnim novčanicama koje je svako od nas lako izgubio ili zarutio negde. Istina, može se desiti da platite neku uslugu ili proizvod kriptovalutom i da ne dobijete ono što ste platili, ali to se dešava i sa bilo kakvim novcem. Jedini realni način da zaista izgubite novčanik ‘’pun’’ kriptovalute je da zaboravite šifru istog. A to je nešto što svaki ozbiljan korisnik kriptovalute može lako da predupredi.

Kompanija iz Beograda, Safex Developers, radi na obrazovanju šire populacije vezane za ovaj fenomen koji se dešava oko nas, a za kojim ponovo, mi sa Balkana, najviše kasnimo. Informacije o kriptovalutama su možda škrte, ali to ne mora da bude slučaj i u nama bliskoj budućnosti. Kripto kultura je možda još uvek taboo, ali za mlađe generacije, pa čak i za one starije, je ovo odličan način da uđu u korak sa vremenom i prilagode se novom svetskom poretku koji je već počeo da osvaja svet.