U zadnje vreme malo je onih istinski zabavnih igara ovih godina, nekoliko njih je postavilo primer, dalo domaći zadatak nekim razvojnim timovima kako se može napraviti zabavna igra koja ume da zadrži igrače satima ispred TV-a. Kada su arkadne vožne u pitanju, prvi Forza Horizon iz 2012. je postavio par lepih primera kako se vožnja može smestiti u funkcionalno open world okruženje, i sa njim je supergrupa developera poznata kao Playground Games dokazala drugim razvojnim timovima da je to sasvim moguć scenario ako se sve ostalo lepo uskladi, sa dovoljno ukusa, novina i naravno nekih starih fora.

Forza-Horizon-2-Screenshots-1

Kao i u prvom delu, dobili ste poziv da učestvujete na Horizon Festivalu, koji se ovoga puta umesto u Americi održava na Evropskom primorju, izmedju južne Francuske i severne Italije. Lepe devojke, dobra muzika, brzi automobili čekaju samo na vas i ovoga puta u nešto egzotičnijem okruženju. Sam tok dešavanja, takozvana priča u Horizonu 2 je praktično to. Da, ovoga puta je riba mehaničar za razliku od matorca iz prvog dela. Nakon poziva na Horizon Festival, na vama je da se dokažete ostalim vozačima i opravdate zašto ste baš vi tu, na tom divnom muzičko/trkačkom festivalu, i usput da naravno zaradite mnogo para i pokupujete na desetine, a možda i stotine automobila.

Na početku osetićete jak déjà vu trenutak a onda će vas pući doza prelepe realnosti kakva je Forza Horizon 2. Svakim minutom igranja nastavka ćete otkrivati novine koje će vas oduševljavati. Kome jednostavno može biti dostadno ogromno prelepo prostranstvo urađeno na uzoru na Azurnu obalu dok vam Betoven svira u automobilu prosto fantastično! Da, jedna od radio stanica pušta isključivo klasiku ali ne brinite i dalje je tu tona najaktuelnije klubske house muzike i naravno gomila indie hitova na Horizon Pulse-u. Sa druge strane, ipak se vidi da je ovo nastavak jedne fantastične igre, jer Turn 10 i Playground Games su uradili skoro istu stvar kao sa prvim delom, samo na malo drugačiji, svežiji način, dovoljno da nas igra osvoji u provm satu igranja, kao što se to desilo i sa prvim Horizonom koji nas je iznenadio te 2012. godine.

Smisao većine igara je zadržati igrača, zabaviti ga, pokazati tu alternativnu realnost i uvući ga u divan svet. To je ono šta Horizon 2 radi, jer kako vreme odmiče, počinjete da se susrećete sa novinama. Potpuna smena noći i dana kao i dinamično vreme koji  jako utiču na vašu vožnju i način igranja. Gomile automobila oko vas koji nisu običan AI već projekcija igrača koji postoje u samom svetu, a sa tim dolazimo do druge bitne stavke koja je odlično implementirana – socijalni faktor. U zadnje vreme mnoge igre pokušavaju da integrišu online komponentu u offline/single player igranje, nekome to uspeva manje, a nekome više. Ovde je napravljen savršen balans u svemu tome, jer iako igru možete igrati totalno offline, posle prvog konektovanja na Live, igra skuplja gomilu podataka od igrača koji su već igrali ili igraju upravo. Njihov gamertag, nivo napredovanja u igri, vozilo koje imaju pa čak i donekle stil vožnje. To je stavka koja totalno oživljava i sam offline/single player gameplay. U svakom trenutku, svakoj trci vi ustvari imate osećaj da igrate protiv živih protivnika, kao da ste u multiplayer modu. Sama ta činjenica vam menja totalni doživljaj onoga što igrate i koliko se zalažete da budete prvi u svakoj trci, jer imate veći osećaj kompetitivnosti i veću želju za pobedom.

Kada smo kod socijalnog dela, tu je i Create a Club opcija, slična kreiranju klanova u ostalim igrama, ubačena predpostavljamo kao kontra Sony-evom DriveClub-u. Kada kreirate ili pridružite se nekom klubu, vi i vaši prijatelji iz kluba imate bonuse preko normalne sume koju dobijate posle svake trke, kao i bonus experience poena. Iako se totalno može igrati u offline mod-u možete uvek uskočiti u neki online okršaj ili odraditi Roadtrip (put od jedne destinacije Horizon festivala do druge) sa vašim prijateljima i tada ćete naravno dobijati bonus poena. Iako je opcionalno, igra nagrađuje svaki online ili coop način igranja. Što se tiče tog social dela igre, Turn 10 je odradio zaista fantastičan posao i implementirao svaki vid komunikacija i interakcije sa drugim igračima tako da ne utiče na gameplay ukoliko vi to ne želite, ali vam može doneti znatne bonuse. Dizajniranje šarenih folija je i dalje tu (livery details). Možete se upustiti u samostalnom dizajniranju izgleda vašeg automobila (kombinacija boja i simbola) ili ukoliko ne želite da gubite vreme na to, možete jednostavno potražiti šta su drugi igrači kreirali i skinuti totalno besplatno i naravno koristiti na vašem automobilu.

 

Sadržina svega što Horizon 2 može da ponudi je poprilično pozamašna. Na raspolaganju su vam 168 šampionata, podeljenih u četiri grada i oblasti oko njih. Svaki od šampionata se sastoji od po četiri trke, i većina od tih staza se ne preklapa ili ponavlja. Sve je to moguće zahvaljujuci ogromnoj mapi na kojoj se Horizon 2 održava, ukupna površina za vožnju je čak tri puta veća od one u prvom delu. Kada dođe vreme za trke, jednostavno su ubačene kontrolne tačke koje morate pratiti od početka do kraja. Određene trke vam i dozvoljavaju malo odstupanje od zamišljene putanje, nekada je čak i preporučljivo tako voziti da bi bili sigurni da ćete završiti prvi u trci. Za svaki šampionat vam je isto potreban određena klasa automobila, to može biti klasa super automobila, kupea, klasika, super klasika, sportskih automobila i tako dalje. Pored šampionata tu je i Bucket List, serija izazova određenim automobilima na određenim stazama, sastoji se raznih izazova od kojih su neki dostizanje maksimalne brizne, prelaženje puta od tačke A do B u najkraćem mogućem roku, skakanja i sličnih skill izazova. Izgubljeni, zapušteni ambari (Barn Find) su ponovo tu, i kao u prošlom delu, a pronalazak svakog će vam otključati neki vintage automobil, koji će vaša verna mehaničarka restaurirati za vas.

Pored odličnog dizajna, lepe grafike, puno poligona, tu su naravno i automobili i ovaj put ih ima preko dvesta komada. Sve modele krasi jako veliki broj detalja sa kompletnim odrađenim enterijerom i naravno skoro savršenim zvukom koji prati kompletni vizuelni spektakl. Još bolja informacija je to da svaki automobil možete da totalno podesite onako kako vama odgovara, vašem stilu vožnje. Pored standardnih modela koje smo videli u prethodnom Horizonu i Forza Motorsport igrama od najbitnijih novina ističu se pre svega Lamborghini Huracán koji se po prvi put pojavljuje u bilo kojoj video igri, kao i hibridni monstrumi Ferrari LaFerrari i McLaren P1. Iako je Forza Horizon poznata kao više arkada nego simulacija, ukoliko neko preferira veći izazov može da isključi sva pomagala, priključi jedan od podržanih volana i upusti se u avanturu osvajanja svih šampionata koja su vam na raspolaganju u igri. Ipak mi smo stekli utisak da je igra jednostavno prilagođena za gamepad i s’tim je tako i preporučujemo za igranje. Kao i u ostalim Forza igrama, sa povećavanjem težine, isključivanje pomagala i tako dalje, se diže i vaš nagradni fond kao i experience points nakon svake trke. Tako da, ukoliko ste vešti u “pravim” vožnjama, trebaće vam mnogo manje vremena da skupite novac i ispunite vašu garažu nego prosečnom igraču. Pored samog podešavanja težine, tu je i tuning automobila, što se isto da ostaviti ekspertima. Svaki automobil koji dobijete ili kupite možete i nadograditi, kupujući određene delove iz njegove klase, a moguće je kao i ranije i promeniti klasu automobila pa čak i preuzeti motor iz nekog drugog modela ako u stvarnosti može da se ubaci.

U praksi, u mogućnosti ste da auto klase C dignete na Super klasu, ali nemojte očekivati da će vaši rivali ostati na originalnoj klasi vašeg automobila. Svakom nadogradnjom se diže i klasa vaših rivala, tako da uvek ostaje isti nivo kompetitivnosti. Samo upravljanje po default podešavanjima je nešto između arkade i blage simulacije, svako ko je igrao prvi Horizon zna šta da očekuje. Ne može se staviti u koš sa Need for Speed serijalom ali isto tako ne pripada ni Gran Turismo ili Forza Motorsport delu, već jednostavno igra nalazi zlatnu sredinu gde vam je ipak potrebno malo umeća da ostvarite šta ste želeli u igri ali isto tako ne frustrira vas do nivoa lomljenja kontrolera (ili vas tera da nabavite volan).

Na kraju, prelep svet, gomila egzotičnih automobila za koje će vam biti potrebni sati i sati da bi ih kupili i isprobali, raznovrsnost izazova u samoj igri će vam zagarantovati sigurnu zabavu za više desetina sati.

Forza Horizon 2 (Xbox One)
  • 9/10
    EmuGlx Score - 9/10
9/10

Finalni utisci

Turn 10 i Playground Games su još jednom dokazali da definitivno znaju šta rade kada žele da naprave arkadnu ali pak zabavnu i izazovnu vožnju. Forza Horizon 2 bez ikakvih problema još jednom otima tron arkadnih vožnji sa malom dozom simulacija od svih konkurenata koji su izašli do sada. Ukoliko ste vlasnik Xbox One konzole, ovo je naslov koji jednostavno morate da posedujete, a iznenadjujuće za Microsoft, Forza Horizon 2 je izašla i u dosta skromnijoj ali sasvim ok verziji i za Xbox 360.