Posle premijere veoma uspešne PlayStation 5 konzole, Sony je u prvim mesecima omogućio igračima da se iskuse mnoge PlayStation 4 igre u unapređenom Backwards Compatibility modu, omogućivši kod par njihovih popularnih internih igara pristup novim rendering modovima za uživanje u igranju sa većim framerate-om. Ali taj početni period je prošao, i posle par dobro dočekanih „BC patch-ova“ za igre kao što su Days Gone i God of War, PlayStation se prebacio na novu taktiku. Oni su dali svojim timovima šansu da dublje integrišu svoje stare PS4 naslove sa PS5 hardverskim novinama kao što su puna podrška za DualSense gamepad, 3D audio i slično, što im je otvorilo priliku i da naplate ovaj rad developera bez šanse za besplatan upgrade. Primeri ovakvih naslova su Death Stranding Directors Cut i Ghost of Tsushima Directors Cut.

Naughty Dog je poslednji od velikih PlayStation 1st party studija koji su prihvatili ovaj pristup blago remasterizovanja svojih starih igara. Posle besplatnog 60fps patch-a kojeg su objavili za The Last of Us Part II, oni su se bacili na posao portovanja svoje dve poslednje Uncharted igre – A Thief’s End i The Lost Legacy koje su nas obe oduševile na PS4 konzoli. Ova dva naslova nisu dobila nikakava BC poboljšanja, i do sada su bila igriva na PS5 konzoli u svojim originalnim 1080p30 i 1440p30 modovima renderinga.

Ali to se sve menja sa izlaskom novog Uncharted paketa koji adaptira ove igre za novi next-gen hardver, i postaje osnova za buduće PC izdanje koje je potvrđeno, ali za sada nema finalni datum izlaska.

 

Uncharted: Legacy of Thieves Collection je potpuna adaptacija poslednje avanture lovca na blago Nathan Drake-a u igri Uncharted 4: A Thief’s End, kao i zasebne avanture Chloe Frazer u fenomenalnoj igri Uncharted: The Lost Legacy. Oba naslova su spakovana u jednu igru tešku 67GB, sa ugrađenom opcijom da se učitaju snimljene pozicije od PS4 verzija igara (ova funkcija će sinhronizovati i ranije osvojene Trofeje). Obe igre mogu da se bez problema odigraju bez prethodnog upoznavanja sa ranijim Uncharted naslovima, što ih čini odličnom odskočnom daskom za nove PlayStation 5 korisnike koji nisu odgrali odličnu trilogiju Uncharted igara na PS3 konzoli.

Uncharted 4: A Thief’s End je fokusiran na poslednju avanturu legendarnog pustolova i lovca na blago Nathan Drake-a koji se povlači iz mirne penzije da bi pomogao svom bratu da pronađe jedno od najvećih sakrivenih gusarskih blaga svih vremena. Naravno, njegov povratak u akciju izaziva burne reakcije njegovih prijatelja i žene Elene, što do kraja kampanje dovodi do veoma emotivnih momenata koji uzdižu ovaj naslov od tradicionalnog akcionog šablona koje preferiraju mnoge druge slične igre (kao na primer nova Tomb Raider trilogija).

Uncharted: The Lost Legacy je ekspanzija koja je tokom svog ambiciznog razvoja prerasla u punokrvnu avanturu koja nije vezana ni za jedan drugi Uncharted naslov. U njoj se avanturistkinja Chloe Frazer udružuje sa jednim od negativaca iz igre Uncharted 4, u pustolovini u kojoj će ona pronaći istinu od zaboravljenom kraljevstvu Indije i sudbini njenog davno nestalog oca.

Oba naslova predstavljaju vrhunac avanturističkog žanra, dajući PlayStation igračima zaista nesvakidašnje iskustvo uživog igranja holivudskih blockbuster filmova, često sa direktnom kontrolom nad našim junacima dok se oko njih dešavaju spektakularne akcione sekvence. Naše pune opise ove dve igre možete pročitati ovde i ovde.

Jedino što u celom paketu fali je odlični Uncharted 4 multiplayer mod, koji je bio objavljen kao deo U4 i LL igara na PS4 konzoli. Ovaj MP mod je i dan danas aktivan i zajedno sa TLOU Factions predstavlja poslednje MP modove iz Naughty Dog-a kojima serveri nisu ugašeni. Takođe je vredno spomenuti da PlayStation u ovu kolekciju nije dodao lokalizaciju za Balkansko govorno područje (koju su počeli da redovnije dodavaju u svojim novijim igrama).

Pošto u novim verzijama ove dve igre nema nikakvih novih story dodataka, ostaje nam jedino da izlistamo tehnička poboljšanja koja su sada dostupna na PlayStation 5 konzoli.

Prvo što je primetno je naravno puna podrška za rad u 60fps frejmova u sekundi, što je mod koji totalno transformiše ovaj visoko-akcioni naslov u mnogo prijatniju igru za igranje. Uncharted 4 i LL su prepuni blockbuster akcionih sekvenci i par stotina manjih okršaja sa protivnicima, koji su sada mnogo udobniji za navigaciju, nišanjenje na mete i lakše kretanje po terenu (neretko sa brzim penjanjem po klimavim zidovima ili letenje sa automatskom kukom).  Pored ovog odličnog 60fps moda koji radi u 1440p rezoluciji, tu je i pun 4K rendering sa samo 30 frejmova u sekundi, kao i veoma atraktivni Performance+ mod koji baca igru niže sve do 1080p rezolucije ali joj diže framerate na tečnih 120 frejmova u sekundi! Naravno, ovaj mod je dostupan samo na novijim televizorima koji podržavaju ovakav rad panela.

Poboljšanja ne staju samo kod vizuelnog renderinga. Naughty Dog je u potpunosti adaptirao vibracije gamepada za novi DualSense kontroler koji sada veoma odlično reaguje tokom gameplay-a (pogotovo tokom vožnje džipa, čije gume sada igraču daju veoma realistične informacije o kretanju kroz teško prohodne i klizave površine). Rezistivni triggeri su naravno podržani, i svako oružje u igri ima svoj set adaptivnih vibracija koji emuliraju rad pravog okidača.

Imerzija je povećana i prisustvom 3D audia koji može precizno igračima da opiše gde se nalaze okolne opasnosti čak i ako samo koristi obične stereo slušalice. Poslednji bonus je naravno i podrška za brzi PS5 SSD, koji učitava pozicije i restarte posle smrti za svega par sekundi.

Uncharted: Legacy of Thieves Collection se može kupiti kao zasebna igra na PlayStation 5 konzoli, ali vlasnici ranijih PS4 verzija igara imaju opciju da za malu cenu dokupe pristup ovoj novoj unapređenoj kolekciji. Naime, bilo da imate kupljen igri Uncharted 4: A Thief’s End, Uncharted: The Lost Legacy ili Digitalni Bundle koji je upario obe igre, možete doplatiti 10 dolara/evra/funti za PS5 kolekciju. Da, ovo znači i ako imate samo jednu od ove dve igre, možete uz malu doplatu dobiti oba unapređena naslova!

Sve u svemu, ova Uncharted kolekcija predstavlja najbolji način da se ove dve legendarne PS4 igre odigraju, i biće pogotovo impresivne novim igračima koji su preskočili PS4 generaciju i prvi put se sreću sa ovom popularnom franšizom Naughty Dog-a.

Tokom 2022. godine Uncharted: Legacy of Thieves Collection će biti portovan i na PC platformu, a ovih meseci se očekuje i premijera bioskopskog Uncharted filma u kojem će naš Spajdermen Tom Holland biti deo nove originalne avanture Nathan Drake-a.

The UNCHARTED: Legacy of Thieves Collection (PS5)
  • 9/10
    EmuGLX Score: - 9/10
9/10

Finalni utisci:

Dve najbolje akcione avanture izdate tokom PS4 generacije stižu na PlayStation 5 u još boljem svetlu! Obavezno štivo za sve ljubitelje ovog žanra, uključujući i igrače koji se do sada nisu sreli sa avanturama Nathan Drake-a.