Uncharted 4: A Thief’s End je prošlog leta uspeo da nam na fenomenalni način prikaže poslednju avanturu sada već legendarnog avanturiste Nathan Drake-a. Posle prolaska kroz sito i rešeto, Drake je tokom svoje poslednje avanture uspeo da nas neverovatno zabavi, pre odlaska u dugo zasluženu penziju. Studio Naughty Dog je po završetku rada na ovoj igri ipak ostao vezan za ovaj projekat. Naime, oni su obećali da će kupci Season Pass pretplate na DLC pakete u mesecima posle izlaska Uncharted 4 moći da na svoje konzole skinu ne samo mnogobrojna multiplayer poboljašanja (kojih je zaista bilo mnogo), već i novu singleplayer eskpanziju koja bi nas prebacila u čizme nekog novog avanturiste.

Posle više od godinu dana čekanja, svetska javnost sada najzad može da odigra ambiciozni projekat Uncharted: The Lost Legacy – igru koja je tokom zadnjih par meseci prerasla ne samo u ekspanziju, već i u punokrvnu Uncharted igru (po ceni od samo 40€) fantastičnu avanturu koja u proseku traje isto koliko i prvi deo serijala sa PS3 konzole! A da bi ste je igrali, nije potrebno da imate Uncharted 4, niti da znate šta se sve desilo u toj ili ranijim igrama.

Uncharted_ The Lost Legacy_01

Uncharted: The Lost Legacy prati avanturu Chloe Frazer, lopova i lovca na blago sa kojom smo se upoznali u drugom i trećem nastavku. Dok je Chloe tamo bila samo sporedni lik, ovde ona uzima primarnu ulogu u misiji da pronađe legendarni “rog Ganesh“-a, staru relikviju antičke Indije koja se u modernom dobu spominje samo kao drevni mit. Da bi uspela da pronađe ovaj veliki plen, ona je odlučila da joj treba pomoć u vidu Nadine Rossbivšeg vođe najamničke armije Shoreline koja je pokušala da pomrsi planove Nathan Drake-u i njegovim saborcima u igri Uncharted 4. Vojno obrazovana, nemilosrdna i puna besa zbog gubitka svoje armije, Nadine Ross prihvata da pomogne Chloe jer su joj potrebne pare od prodaje ovog artifakta.

Nažalost po Chloe i Nadine, put do ovog blaga će ih dovesti u nišan harizmatičnog vođe pobunjenika Asav-a koji se sprema da u Indiji pokrene ogromni civilni rat. Uspevši da se se dograbe ključa koji bi im otvorio put do izgubljenih gradova drevne Indije, devojke kreću duboko u džunglu nadajući se da ih Asav neće stići. One veoma brzo saznaju da ih ovaj manijak i njegova armija nisu samo preduhitrili, već da će za rešavnje misterija drevne Indije biti potrebno mnogo više truda nego što su to očekivali. Možda još neočekivanije, Chloe i Nadine tokom igre počinju sve više da veruju jedna drugoj, što lagano dovodi do otapanja njihove netrpeljivosti i pripovedanja nekoliko bitnih činjenica o njihovih prošlosti koje će se sigurno svideti ljubiteljima Uncharted serijala.

Dok je početak igre smešten u fantastično realizovanom urbanom okruženju u kojem besni građanski rat, veliki deo igre je odvija se u dubokim džunglama Indije gde se kriju tajne prošlosti ove velike civilizacije. Chloe i Nadine će po dolasku u džunglu odmah iskoristiti sve prednosti vožnje terenca sa pogonom na sva četiri točka, a ovo vozilo je itekako korisno jer The Last Legacy veoma brzo baca igrača u vizuelno spektakularnu hub zonu koja je drastično veća od bilo kojeg nivoa u ranijim Uncharted igrama. Da bi ste rešili misterije samo ovog ogomnog prostranstva, biće vam potrebno nekoliko sati detaljnog istraživanja, dugačkih putovanja i vatrenih okršaja, ali nemojte misliti da je ova dolina sve što ova igra ima da ponudi. U klasičnom stilu Uncharteda, ovde avantura tek kreće i ispred vas će ostati nekoliko velikih lokacija i dešavanja, a igra će više od jednog puta uspeti da vas prevari da pomislite da je avanturi došao kraj, samo da bi se priča brzo preokrenula i igrača bacila u još neverovatniji spektakl.

Pošto je sama kampanja nešto kraća od Uncharted 4, posledica toga je da je raspored događaja bolje rešen (takozvani “pacing”). U igri nema puno praznog hoda kao onog prisutnog u prvih par sati Uncharted 4 (što je i bilo dobro rešenje da se upoznamo sa novim likovima i motivacijama), ali jednostavno The Lost Legacy je drugačije sklopljena igra. Ona brzo završava tutorijal zone i baca igrača u akciju i istraživanje.

Što se gameplay-a tiče, dosta toga je ostalo nepromenjeno u odnosu na Uncharted 4. Chloe se kreče brzo i tečno, njene stealth mogućnosti su poboljšane prisustvom pištolja sa prigušivačem, nekoliko borbenih arena pametno iskorišćava vodu (u kojoj možete roniti), a Chloe i Nadine su obe veoma vešte u borbi prsa u prsa i često će pomagati jedna drugoj sa tag-team potezima. Van bitaka, Chloe će moći otvarati raznorazne brave koristeći svoje lopovsko umeće, a ako uspete da rešite jednu od ranih misterija igre, jedan od artifakata će vam pomoći da lako oko vas pronađete tajne predmete za sakupljanje koji su razbacani preko cele singleplayer kampanje. Odnos između sekcija istraživanja, rešavanja zagonetki i vatrenih okršaja je malo promenjen, naime u ovoj igri nećete previše vremena provesti boreći se. Bitaka će biti, ali one neće biti toliko teške, ali ni blizu nekima koje je Nathan Drake morao da preživi prošle godine u Uncharted 4. Velikih bombastičnih akcionih scena gde se sve ruši ovde naravno ima manje, ali sve su dobro izrežirane i dižu atmosferu na odličan nivo. Što se samih zagonetki tiče, one su odlično urađene, i sa vremena na vreme su nas veoma iznenadile svojom težinom i zanimljivim konceptima za rešavanje

Naughty Dog ne bi bio ono što jeste da na ekran vaših televizora ne donesu pravi vizuelni spektakl. Iako se Uncharted 4 i danas može opisati kao jednom od najlepših igara ikada napravljenih, The Lost Legacy je još lepši! Ovo se ne odnosi samo na opšti kvalitet grafike koji je prisutan u detaljnim nivoima, objektima, specijalnim efektima i karakterima od starta do kraja igre, već i u još većem kvalitetu animacija kretanja i glume koji su na ekranu prikazale Chloe (TV glumica Claudia Black), Nadine (glasovna glumica Laura Bailey), Asav (Usman Ally) i drugi. Njihove odlično realizovane interakcije na ekranu savršeno prenose emocije i događaje koje čine od ovih likova nešto više od samih “karaktera iz video igre”. Do kraja ove avanture, oni postaju potpuno realizovani likovi koji kao da su izašli iz pravih TV serija ili filmova. Ako Naughty Dog nastavi da ovim tempom razvija svoje mogućnosti prenošenja glume u video igre, njihov sledeći projekat (dugo čekani The Last of Us Part II) će nas sigurno oduvati sa nogu.

 

Prelepa i zanimljiva singleplayer kampanja koju smo na normal težini završili za čak 8 sati nije sve što vam može ispuniti vreme u Uncharted: The Lost Legacy paketu. Pored kampanje tu se nalazi i puna Uncharted 4 multiplayer sekcija (sve mape i modovi igranja koji su dodati sa DLC-ovima), kao i kooperativni Survival mod u kojem se igrači mogu probijati kroz 40 talasa protivnika i kupovati novu opremu (a na svakih 5 nivoa će ih čekati specijalni i veoma teški boss).

Iako ne košta punih 60 evra, Uncharted: The Lost Legacy je bez sumnje punokrvna igra. Njena kampanja ne štedi ni na jednom elementu. Dugačka i zanimljiva priča je vrhunski napravljena, a istraživanje, zagonetke, akcija i spektakularni momenti se nižu jedan za drugim u sličmim intervalima kao i u bilo kojoj drugoj Uncharted igri. Kada tu dodamo multiplayer i online co-op mod, ovo je igra koju vlasnici PlayStation 4 konzola jednostavno ne smeju da ignorišu. Kao šlag na torti, vlasnici jačih PlayStation 4 Pro konzola mogu uživati u većoj rezoluciji renderovanja igre, a obe verzije konzole podržavaju odlično implementirani HDR sistem osvetljenja koji drastično podiže kvalitet slike na novijim 4K televizorima.

Naughty Dog je sa ovom igrom dokazao da za samo godinu dana mogu napraviti punokrvnu Uncharted igru bez kompromisa. Da se mi pitamo, ne bi se bunili da svake godine izdaju po jedno ovakvo remek delo.

Uncharted: The Lost Legacy (PS4 Pro)
  • 9.5/10
    EmuGlx Score - 9.5/10
9.5/10

Finalni utisci

Iako su mnogi očekivali da će The Lost Legacy ponuditi samo par sati solidnog gameplay-a, studio Naughty Dog nas je sve iznenadio i igračima dao maltene nezaobilaznu Uncharted igru koja obara sa nogu. Prva avantura Chloe Frazer je toliko dugačka, vizuelno atraktivna, narativno zadovoljavajuća i čak inovativna na polju gameplay-a, da je slobodno mogla biti izdata kao punokrvna Uncharted igra.