Kada se Uncharted 3: Drake’s Deception pojavio 2011. godine, studio Naughty Dog (u daljem tekstu ND) je skoro ponovio uspeh zvani Uncharted 2: Among Thieves, a mišljenje većine bilo je da više nema potrebe za nastavcima. Nathan Drake i saborci mu prošli su kroz mnoge avanture, ali na kraju trećeg nastavka (četvrtog ako računamo solidni Golden Abyss sa PlayStation Vita launcha) on je prihvatio da više ne može da živi kao Lara ili Indy, tako da je njegov život ugrožen svaki put kada pronađe neki mistični artefakt iz prošlosti ili legendarni izgubljeni grad. Ipak posle velikog uspeha koji je ND napravio sa svojom narativno-fokusiranom survival horor igrom The Last of Us, isti tim je odlučio da ipak prione na rad na četvrtom Unchartedu, koji je bio inicijalno planiran od strane scenaristkinje i režisera video igara Amy Henning. Sa novim vođstvom u vidu narativnog režisera Neila Druckmana i gameplay režisera Brucea Straleya, ND je proizveo svoju prvu igru za PlayStation 4, a na svu sreću reakcije posle izlaska igre jasno su stavljaju do znanja da ovo nije samo jedna od najboljih igara koje je ND uspeo ikada da napravi (što je zaista velika pohvala), već i jedna od najboljih igara koja je do sada izašla u celoj istoriji kućnih konzola! (po skromnom mišljenju autora)

Uncharted 4: A Thief‘s End je, uz pomoć PS4 hardvera i bogatog iskustva tima, ubedljivo najispoliraniji proizvod na aktuelnoj generaciji konzola. Na samom startu igra nas ubacuje u mašinu na neobičan način, akcionom sekvencom sa sredine priče, zatim nas lagano vraća na početak avanture. Saznajemo da se Nathan Drake odomaćio kao ronilac u morskoj transportnoj kompaniji blizu koje i živi, zajedno sa sa svojom ženom, Elenom Fisher. Ova porodična idila Nathanu biva uzdrmana povremenim flešbekovima prethodnih avantura, što daje šansu igračima da se podsete ranijih dešavanja. Nathan uspeva da odoli nostalgiji sve do trenutka kada se na vratima iznenada pojavljuje njegov davno nestali brat za koga se mislilo da je poginuo. Videvši da je njegov brat, i dalje posvećen „avanturizmu“, upao u velike probleme, iz kojih ga jedino može izvući, ni manje, ni više, pronalazak legandarnog gusarskog blaga Henryja Averyja, Nathan odlučuje da se tajno, bez Eleninog saznanja, ponovo uhvati pištolja i svog vernog dnevnika punog informacija o drevnim kletvama i satrapama. 

Uncharted 4 A Thiefs End 09

Uz prosečno trajanje od čak 14 sati gameplaya, što je duže od bilo koje ranije igre iz ove franšize, Uncharted 4 uspeva da konstantno, vizuelno i narativno bude sve bolji i bolji. Tome svakako pomažu novi, zanimljivi likovi, kao i vrtoglavi put do blaga, predstavljajući najbolje realizovanu misteriju Uncharted franšize do sad. Početak igre je namerno isceniran tako da bude malo sporiji, sa više istraživanja (više o tome kasnije!), eskalirajući polako u standardni Uncharted mood koji miksuje istraživanje, zagonetke, prepucavanja i fenomenalno realizovane akcione sekvence. U sinematičnim scenama Nathan će uvek biti pod vašom kontrolom (što je uspešno popularizovala God of War franšiza). Ovaj nivo zanimljivog gameplaya u ludim situacijama, kao na primer kada Drakea na konopcu vuče konvoj neprijateljskih vojnika (scena prikazana u E3 2015 demou) predstavlja pravo osveženje u moru igara koje uzimaju kontrolu od igrača kada god se na ekranu desi nešto dinamičnije.

Gameplay četvrtog Uncharteda ne samo da predstavlja evoluciju tradicije iz ranijih delova, već dodaje i nove elemente koje je tim savladao tokom razvijanja The Last of Us naslova. Animacije kretanja Nathana su dodatno poboljšane, pa pucanje i akrobatika izgledaju bolje nego ikad. Raznovrsnosti dosta pomaže i novi sistem korišćenja konopca sa kukom koji se može pričvrstiti za predefinisane tačke tokom istraživanja i tokom akcionih sekvenci. Korišćenje konopca poprilično pomaže tempu igre i otvara nove opcije kretanja po terenu (pogotovo tokom napucavanja sa protivnicima). PS4 hardver je (verovatno) maksimalno iskorišćen za stvaranje ogromnih nivoa koji sada pružaju priliku igračima da često biraju pravac kretanja. Neki nivoi su toliko veliki da se ne isplati kretanje pešice, mnogo je bolje sesti za volan džipa ili čamca. Kako su mnoge scene borbi smeštene na većim, vertikalnim lokacijama, Nathan Drake ima 2 dodatne pomagalice za odstranjivanje opozicije. Stealth sistem omogućava sakrivanje u visokoj travi (što će takođe i smanjiti nivo uzbune ako hoćete ponovni pristup sukobu), a stanje protivnika će biti označeno belim ili žutim ikonicama ako vas primete. Igrač takođe može označiti položaje protivnika slično kao što se to radilo u Metal Gear Solid V igri. Ovi elementi su automatski onemogućeni ako igrate na najtežem „Crushing“ nivou težine.

Pored tradicionalne postave likova Uncharted franšize, koju čine Nathan Drake, Elena Fisher i Sully (svi odglumljeni fenomenalno od strane iste glumačke postave), igri se pridružuju sporedni likovi koje moramo pohvaliti. Ulogu Sama Drakea, Nathanovog davno izubljenog brata, sjajno je odglumio “provereno dobar“ Troy Baker, koji se bez ikakvih problema utopio među ostatak postave. Kvalitetnom glumom učinio je da igrače bude briga za Sama, da navijaju za njega i pomno prate rasplet do kraja. U igri su i dva nova negativca – Rafe Adler (Warren Kole), koji želi da se dokaže da zaista zaslužuje bogatstvo svojih roditelja i Nadine Ross (Laura Bailey), pragmatični vođa plaćeničke organizacije koja je upala u finansijske probleme. Najbitnije, iza svega stoji odličan scenario, koji je omogućio da se na ekrane prenesu odlične narativne sekvence, dok su se animatori potrudili da savršeno prikažu i najmanje pokrete mišića lica i unesu dodatnu emociju. Emociju koju je moguće savršeno preneti i suptilnim reakcijama likova, odajući prirodniji flow scenama.

Naravno, ne može se pričati o ovoj igri, a da se ne spomene vizuelna komponenta koja bukvalno obara sa nogu. Bez ikakvih problema se može reći da je kombinovanje novih tehnologija koje je ND razvio, i maksimalno iskorišćavanje PS4 hardvera dovelo do toga da imamo jednu od vizuelno najlepših igara ikad. Prezentacija je u FULL HD rezoluciji, sa konstantnih 30 frejmova po sekundi, međutim, kvalitet objekata, animacija likova, teksture i arhitektura lokacija zaista nadmašuju svu konkurenciju. Sve to je prikazano bez ijednog loading ekrana (osim u momentima posle pogibije), sa svim animacijama urađenim direktno u engineu i sa kvalitetom slike koje ne odaje maltene ijednu manu (veoma retko se mogu primetiti senke „prosečnog“ kvaliteta). Što je najbolje, igra veoma često menja lokacije, koje postaju sve impresivnije i impresivnije. U mnogim trenucima prosto nije jasno kako PS4 uspeva sve ovo da izrenderuje u realnom vremenu.

Uncharted 4 A Thiefs End 02

Pored fenomenalne singleplayer kampanje, Uncharted 4 takođe poseduje veoma dobru multiplayer komponentu koja je trenutno fokusirana na timske sukobe. Team Deathmatch, Command (capture the point mod u kojem je ubačen bitan element „komadanta“ svakog tima) i Plunder (capture the flag mod u kom igrači moraju preneti težak artifakt do svoje baze). Svi modovi su zanimljivi za igranje jer nude „counter strike“ sistem kupovine boostova u sred meča, a sistem sakupljanja iskustvenih poena omogućava igračima da pripreme loadout naoružanja i opreme se po svojim potrebama. Relic Poeni koji služe sa otključavanje dodatnih odela i animacija se mogu sakupiti rešavanjem dnevno/nedeljnih zadataka, prelaskom Trials zone, kao i plaćanjem pravim novcem. Više detalja o multiplayeru možete naći u našem opisu uspešne MP bete koju je ND održao pre par meseci. Što se dodatnog online sadržaja tiče, autori su obećali besplatne mape i modove igranja svima koji poseduju igru (uključujuči i coop mod koji mnogi željno čekaju).

Uncharted 4: A Thief’s End je igra koja jednostavno ne sme da se propusti. Sadrži prelepu i dobro sklopljenu kampanju koja predstavlja obavezno štivo za sve Uncharted fanove, kao i odličan početni upliv za one koje nisu osetili Uncharted groznicu (uz Platinum trofej koji traži više zalaganja nego ikada ranije). Multiplayer je tu da produži vaše uživanje na koliko god još vremena da vam je potrebno. Ako imate PlayStation 4 ili planirate da ga nabavite, poslednja avantura Nathana Drakea definitivno predstavlja igru koja mora biti na vašem gaming rasporedu!

…i još jedno mišljenje by Jackraid

Skoro sam se setio jedne akcione sekvence, međutim nisam mogao da povežem o kojoj video igri je reč. Eventualno sam zaključio da se zapravo radi o napucavanju iz filma Fast and Furious 5. Video igre imaju još dosta pre nego što stanu u ravan sa filmovima po realističnosti, ali ono što je svakako došlo u istu ravan je impresija koju ostavlja akcija u modernim video igrama. Već godinama Uncharted serijal po ovom pitanju sedi na samom vrhu i kako je od ambiciozne PS3 ekskluzive za jednu sezonu došao do ove tačke znaju samo genijalci iz Naughty Dog studija. Četvorka je u tom smislu daleko najuzbudljiviji i najimpresivniji projekat. Od najboljeg uvoda u serijalu pa do Madagaskara ,kompletno, avantura Nejtana Drejka grmi kao malo šta trenutno dostupno na tržištu. Igra i dalje kuburi sa negativcima za pamćenje, međutim, oklopno vozilo sa kojim se napucavate u dve situacije je vrhunski personalizovano po uzoru na kultni Duel Stivena Spilberga, i ove deonice su priča za sebe kakav god utisak da na vas ostavi poslednja avantura u serijalu. Prezentacija je verovatno najveći razlog beskrajnog odlaganja naslova i sama pomisao da neke od svojih omiljenih igara zamislite sa ovakvom grafikom ledi krv u žilama. Postoje momenti kada ćete se zaustaviti samo da posmatrate ambijent i fotografišete, a pogotovo se izdvaja jedno selo u drugoj polovini igre koje je možda i prvi zvaničan dokaz da ste kupili novu Plejstejšn konzolu. Odavde pa do kraja igre, vatra se samo raspaljuje, pa je aplauz kada vidite odjavnu špicu neminovan. Minusi postoje i oni su samo jedan impuls, da je Naughty Dog sa ovim serijalom vec uveliko probio plafon i ako tačka već nije stavljena na fantastičnom trećem delu, to bi trebalo da bude sad. Odnos između Drejka i njegovog brata pokušava da izvuče Last Of Us emociju, što manje više do kraja ne uspeva da poentira, a sam tok radnje je prilično prepoznatljiv svima koji su veterani serijala i tu većih iznenđenja nema.

13248368_1139730719391421_3261291856964757098_o

Takođe, tendencije da se sam gejmplej obogati, kako slobodnim vožnjama po prerijama i napuštenim ostrvima, tako i manje linearnim napucavanjem, ostavljaju mesta sumnji u savršen kvalitet krajnjeg proizvoda. Uncharted najbolje funkcioniše onda kad se njegova osnovna formula ne remeti puno i kad su promene kozmetičke prirode. Šunjanje kao element jeste zanimljiv novitet, ali je efikasan na nivou Assassin Creed igara i pre ili kasnije ćete ga bataliti i napucavati se tamo gde možda igra sugeriše da to i ne treba da se radi. Autori pokušavaju da nam ponude nešto novo, ali je jasno da smo ovde došli da vidimo još jednu veliku ekploziju i da se pakujemo. Talenat koji Naughty Dog ima bi morao sada da se prebaci na neke nove teritorije, a što je već dokazano sa Last of Us, takav potez može da prođe prilično uspešno.

Uncharted 4 je naslov zbog kojeg se ulaže u novu konzolu i televizor, iako duh koji je integrisan u serijal polako počinje da bledi. Tako da, ako je ovo Indiana Jones video igara, neka ovo bude Poslednji Krstaški pohod, a nadamo se da Kraljevstvo Kristalne Lobanje nećemo gledati.

Uncharted 4: A Thief's End (PS4)
  • 9.5/10
    EmuGlx Score - 9.5/10
9.5/10

Finalni utisci

Poslednja avantura legendarnog lovca na blago Nathan Drake-a je remek delo akciono-avanturističkog žanra, i igra koju bi svaki vlasnik PS4 konzole trebao da odigra. Sa do sada najboljom karakterizacijom u frašizi, ludom akcijom, spektakularnim lokacijama, i pričom koja nas vodi do emocionalne završnice, Uncharted 4 je igra koju će mnogi igrači pamtiti zauvek.