Sa 2017. godinom u kojoj smo imali čak dva odlična Sonic naslova, sjajnu 2D Sonic Maniu i veoma dobri 3D Sonic Forces, pa kasnije u 2018. Sonic Mania Plus i SEGA AGES Sonic 1 remaster za Switch; da li je napokon bezbedno da kažemo da je ova franšiza izašla iz problema? Sonic igre su ponovo veoma dobre, da. Nadamo se da će tako i ostati, ali dok je mainline serijal muku mučio sa sramnim nastavcima poput Sonic Boom-a i sličnih, spinoff trkačke igre bazirane na legendarnoj SEGA maskoti su zapravo oduvek bile odlične.

Sonic & Sega All-Stars Racing (2010) i nastavak Sonic & All-Stars Racing Transformed (2012) su bili skroz ok arkadni “kart” raceri, iako zapravo u njima nema kartova. Šablon maskota koje se trkaju, koji je nekada davno započeo Mario Kart je u potpunosti ispoštovan i to na poprilično dobar način. Bili su to neočekivano zabavni i kvalitetni naslovi u kojima su se pored Sonica i njegovih drugara pojavljivali i mnogi drugi legendarni SEGA likovi. Po svemu su te igre mogle da se takmiče sa Nintendom i ostalom konkurencijom i bile su daleko od poor mans Mario Karta. Naravno zbog slabijeg imidža brenda ti naslovi ostvarili su skoro pa beznačajnu prodavanost u poređenju sa Nintendovim trkačkim divom.

Najnovija u nizu Sonic racing igara je pred nama i to posle poveće pauze. Developer je ponovo sjajni Sumo Digital koji stoji iza prethodne dve All-Stars igre, a fokus ovoga puta je isključivo na Sonicu i njegovim drugarima, bez ispomoći ostatka SEGA rostera (nažalost to znači da nema Ryo Hazukija). Sonic brend je sada jači tako da imamo Team Sonic Racing koji se fokusira na timskim trkama po stazama zasnovanim samo na popularnim skorijim Sonic igrama (nažalost to znači da nema Panzer Dragoon staze). Kada su Sonic sadržaji i sami Sonic fanovi u pitanju, jasno je da u jednom fanbase-u koji postoji toliko dugo postoje veoma raznovrsni ljudi koji očekuju različite stvari i SEGA je izuzetno svesna toga. Najveći dokaz je šizofrenični Twitter nalog, kao i izmene u Sonic igranom filmu.

Prilagođavanje divljem i raznovrsnom Sonic community-u u igrama nikako nije lak posao, ali čini nam se da SEGA uspešno izlazi na kraj sa tim u poslednje vreme. Na primer u Team Adventure modu koji čini srž igre, moguće je tako lako preskakati sve dijaloge i story momente između trka. Bukvalno postoje dva dugmeta za „begin stage – watch story” i “begin stage – skip story”  kao i mogućnost da isključite sav audio chatter tokom trke. Slične opcije su postojale i u Sonic Forces, tako da ukoliko želite čisto old school Sonic retro iskustvo opcije su tu, a ako želite da slušate krindži skečeve između i za vreme trka say no more fam, sve je tu.

U Team Adventure, koji predstavlja osnovni single player mod, pratite glavni tim Sonica, Tailsa i Knuckles-a koje je misteriozni Tanuki (SMB3 rub?) Dodon Pa pozvao na trkačko takmičenje. Kako napredujete kroz priču i ostali tročlani timovi će se pridruživati. Njih čine najpopularniji likovi iz main i ponekih sporednih Sonic igara. Ima ih svega pet, ali su veoma raznovrsni. Vozila su slična onima iz prethodnih igara, podeljena u tri kategorije (speed, power i tech) samo ih je sada moguće detaljnije customizovati. Delovi koji popravljaju performanse i menjaju izgled, padaće iz Mod Pods lootboxova koje kupujete poenima iz igre. Takođe je moguće farbati vozila, dodavati vinile itd. Budženje performansi je itekako bitno, ne samo zbog težih trka kasnije u igri već zbog mnogih izazova između kao što su ring i traffic izazovi, gde je prosto nemoguće pokupiti najbolje vreme bez upgrade-a i mnogo veštine. Da, Team Sonic Racing iako je očigleno arkadni zabavni racer je poprilično teška skill based igra, sa onom old school pravednom retro težinom. To ćete najbolje osetiti ako pokušate da osvojite platinu na nekom od spomenutih izazova, ili odvezete time trial za najbolje vreme. Čak i za srebro ćete se poprilično namučiti, zlato zahteva veliku veštinu a platina perfekciju posle mnogo vežbanja.

Trke su dinamične i brze, a staze zasnovane samo na Sonic univerzumu su raznovrsne ali ne kao u prethodnim igrama. Boostovi koje sakupljate po stazi su ovoga puta Wispovi, i moguće ih je i transferovati imeđu članova vašeg tima. Timska mehanika trkanja u suštini funkcioniše identično kao team racing u Forzi Horizon recimo ili u Driveclubu, kompletni timovi se trkaju, tim sa najviše članova na boljim pozicijama dobija. Jedina inovacija je slingshootovanje, vožnja po tragu team membera sa kojom se dobija mali boost, kao i team boost mod. U pitanju je ultimate zajednički potez koji se otključava posle punjenja skale uspešnim kooperacijama, kada ceo tim dobija značajno ubzanje i neuništivost.

Lokalni co-op je super zabavan u četiri igrača ali naravno po cenu detalja i framerate-a na svim sistemima. Interesantno je da igra radi i na basic PS4 u 60fps-a kada igrate solo u lokalu, što jedan Crash Team Racing Nitro-Fueled ne može da izvuče ni na Pro konzoli. Za pravi multiplayer naravno tu je online mod, koji iako lepo radi nažalost ne podržava cross play pa će igrači biti limitirani na konkurenciju na svom sistemu.

Igra je i pored očiglednih prepuna mnogih sitnih tribute-a na druge Sonic igre, kako na klasike tako i na novije. Tema iz Sonic R sa Saturna krenuće uz neke trke, a neke kolor šeme za customizaciju nose imena po nivoima iz Sonic Manie. Takvih detalja je mnogo i primetiće ih naravno samo pravi fanovi, baš kao oni koji su radili na igri. Kompletna prezentacija Team Racinga prosto ima taj prepoznatljivi good ol’ SEGA pečat. Meniji izgledaju kao da su sa Dreamcasta, a muzika je totalno u tom fazonu. Legendarni Jun Senoue komponovao je kompletan originalni sountrack, a i njegov bend Crush 40 je odradio main temu za igru.

Ideja koju je SEGA imala za ovaj naslov bila je da to ne bude sledeća igra u “All-Stars” serijalu, već kompletno nov SEGA trkački naslov koji bi po njihovim rečima trebao da oživi i nastavi tradiciju nekadašnjih SEGA arcade racera kao što su bili Outrun i Daytona. Mi ipak mislimo da je Team Sonic racing sličniji prethodnim izdanjima nego spomenutim klasicima, ali to nikako nije loša stvar. Veoma dobra i daleko pristupačnija alternativa Mario Kartu, i makar za nas SEGA/Sonic nostalgičare i fanove, daleko bolji izbor od novog Crash Team Racinga.

Team Sonic Racing (PS4 Pro)
  • 7.5/10
    EmuGlx Score - 7.5/10
7.5/10

Finalni utisci

Team Sonic Racing donosi novo zabavno timsko trkanje i veći fokus na Sonic nostalgiju i vibe vremena kada je Sonic bio u svom zenitu, usput i nastavlja dobar talas skorašnjih dobrih Sonic naslova. Ipak, nedostaje mnogo toga iz prethodnih All-Stars igara, i još sadržaja da bi jedan Mario Kart 8 mogao da se ugrozi.