Kada je javnosti prvi put prikazana nova PlayStation konzola, uporedo sa njom je predstavljen i Driveclub. Prvobitno planiran kao launch naslov, deo arsenala teške artiljerije kojom će Sony raspolagati na startu novog okršaja sa Microsoftom, razvijan od strane Evolution Studiosa, svima poznatog po Motorstorm serijalu. Predstavljena je vožnja koja popunjava prazninu između realne simulacije i arkadne vožnje sa velikim naglaskom na multiplayer, ali, kako to obično biva, uporedo sa next gen konzolama stižu nam i prvi next gen problemi. Posle nekoliko odlaganja, igra je ugledala svetlost dana čitavu godinu kasnije od prvobitnog plana. Da stvar bude još gora, izašla je sa potpuno nespremnom online komponentom. Ironično, s obzirom koliko je tokom kampanje potencirana priča o novom vidu socijalnog povezivanja i multiplayer iskustva. Dok je obećana besplatna verzija igre za PSN+ pretplatnike odložena do daljnjeg.

Dakle, Driveclub predstavlja specifičan miks arkadne vožnje sa elementima simulacije. Ali za razliku od većine arkada, trudi se da koliko toliko bude u skladu sa osnovnim zakonima fizike. Vozila se generalno dobro ponašaju na putu, imaju visok stepen upravljivosti, pa je prijateljski nastrojena svim početnicima i casual igračima. Stvari drži jednostavno i sve se svodi na to da vozite dobro, učite na greškama i napredujete. Igra će vas kazniti ako ste previše agresivni ili jače sečete krivine, a nagraditi iskustvenim poenima kad vozite dobro. Očekuje vas standardan i pomalo isprazan single player tour, koji se sastoji od mini šampionata, time trial i drift izazova. Driveclub poseduje solidan broj automobila, ali mahom evropskih proizvođača, pa će mnogima zasmetati nedostatak popularnih azijskih i američkih modela.

Automobili se otključavaju samo napredovanjem kroz igru, tj. levelovanjem, bez mogućnosti kupovine. Tako da vas očekuje dosta grindovanja, kako bi došli u poziciju da poterate neke od najatraktivnijih kočija na planeti. Automobili su podeljeni u klase, a njihova upravljivost varira od modela do modela, shodno klasi kojoj pripada. Protivnički AI je prilično bazičan, ali u isto vreme i vrlo agresivan. Samim tim, ukoliko ste perfekcionista i želite da odvozite čistu i preciznu trku, šanse su minimalne. Zvuk gužvanja karoserije i razmena farbe sa rivalima će vas pratiti tokom single player turneje. Bez obzira na vaš nivo spretnosti, kompjuterski vođeni bizgovi će se postarati da vaše vozilo dobije novi imidž. Doduše, oštećenja su najobičnija kozmetika i nemaju nikakav uticaj na gejmplej.

Online komponenta (kad funcioniše) je mnogo uzbudljivija i čini srž ovog naslova. Na samom startu pridružujete se klubu ili ga sami osnivate. Pored vas, klub broji još pet igrača, a svaki član napretkom, bilo individualnim ili timskim, doprinosi i razvoju vašeg kluba. Pored standardnih modova nadmetanja, ovde možete prihvatati a i sami kreirati raznovrsne izazove, uz koje ćete sasvim sigurno provesti najviše vremena…. pokušavajući da oborite rekord staze, da sakupite više drift poena od izazivača ili slično.

Driveclub na polju grafike i zvuka briljira i predstavlja pravi mali praznik za čula. Počevši od verno modelovanih automobila, lokacija, pa sve do vremenskih uslova. Volumetrični oblaci u kombinaciji sa dinamičkom smenom dana i noći, prosto vam neće dozvoliti da se zasitite vizuelno prelepim stazama. Svežinu će im produžiti i naknadno dodati vremenski uslovi, koji predstavljaju najrealniji prikaz kiše, oluje i snega ikad viđen u video igrama uopšte! Kako je sve to upakovano u 1080p rezoluciju sa stabilnih 30 sličica u sekundi, čini je svakako jednom od najlepših igara u svom žanru. Muzička podloga za vreme trka je opciona i to sa razlogom, jer je suvišna pored odličnih zvukova koji dolaze od škripe guma i brujanja motora.

Pored impresivno modeliranih automobila, puno truda je uloženo na staze i okolinu. Iako su sve lokacije imaginarne, predstavljaju pravo osveženje. Veoma detaljna okruženja i odlično koncipirane staze su nadomestile nedostatak licenciranih trkališta. Ima ih oko 50 i podeljene su u 5 većih regija tj. država, pa ćete voziti kroz Kanadu, Čile, Škotsku, Norvešku i Indiju.

Driveclub (PS4)
  • 8/10
    EmuGlx Score - 8/10
8/10

Finalni utisci

Preduga odlaganja i fijasko na samom startu su bacili senku na Driveclub, učinili ga manje vrednim nego što zaista jeste. Igra nije savršena, ali joj treba dati priliku, jer odiše kvalitetom na svakom koraku i prikazuje istinsku moć PS4 hardvera. Najveći problem leži u njenoj neinventivnosti i manjku dubine, ovako ostaje samo iznadprosečno ostvarenje i povremena zabava dok se isčekuje novi Gran Turismo.