Playground Games i Turn 10 naizmenično na svake dve godine izbacuju Motorsport i Horizon nastavke Forze, sa kvalitetom koji je konstantno u usponu. Ove godine red je došao na nastavak najbolje open world vožnje svih vremena. Forza Horizon 3 prodao se u preko 2.5 miliona primeraka, pokupio savršene ocene od igrača i kritičara alike, i preko dve godine stajao je suvereno kao top rated Xbox One game. U prošloj generaciji to su bili Halo ili Gears, a ovoga puta je to bila Forza, i to Horizon. Posle svoga ovoga definitivno nije bilo lako pripremiti nastavak ove skoro savršene igre, ali autori iz Playground Games supergrupe developera su to nekako uspeli, jedva.

Ujedinjeno Kraljevstvo i četiri sezone

Nakon Kolorada, Evrope i Australije autori su rešili da Horizon festival ove godine održe u njima rodnoj Engleskoj. Iskreno očekivali smo neku egzotičniju lokaciju poput dugo rumorovanog Japana ili Havaja, ali i ova idealizovana verzija Velike Britanije uopšte ne izgleda loše. Kroz kratak uvod koji smo imali već prilike da odigramo u demou pre izlaska igre, upoznajete se sa novom mehanikom promene godišnjih doba. Mapa na kojoj se odvija festival je otprilike veličine one iz prethodne igre ali ovoga puta postoji u četiri varijacije vezane za godišnja doba. Iako ćete u uvodu igre dva puta obrnuti godinu veoma brzo, kada dođete do pravog početka nakon par sati upoznavanja sa starim i novim Horizon eventovima, godišnja doba menjaće se na svakih nedelju dana. Ovo znači da će svi igrači tokom oređene nedelje deliti godišnje doba u shared svetu koji je ovoga puta još interaktivniji nego ranije.

Godišnja doba nisu samo gimmick već drastično menjaju uslove vožnje pa i delove mape kojima možete pristupiti. Na primer veliko jezero na istočnom delu se preko zime kompletno zaledi pa je moguće doći i do ostrva na kojem se nalazi winter only barn find. Naravno olupine koje ćete pronalaziti napuštene po šupama ovoga puta biće legendarni britanski automobili.

NFS2? …ili možda SEGA CD!

Prilikom jurcanja po otvorenom svetu igra vas ovoga puta po defaultu ubacuje u sesije sa drugim igračima koji će jurcati po mapi i raditi svoje stvari. Ako u bilo kom trenutku ostanete bez Internet konekcije igra će vas seamless prebaciti u offline free roam sa drivatarima, kao ranije. Pravi igrači u open worldu će biti kao ghostovi tako da neće biti sudaranja i bullyinga kao u nedovoljno promišljenim online modovima Crew igara. Tek kada sa random igračima koje ste sreli napravite party odnosno convoy, detekcija kolizije se uključuje. Za vreme trka naravno situacija je drugačija, i tu takođe postoji mnogo opcija i načina na koje možete napredovati kroz igru. Novina je i co-op mod za bukvalno svaki event.

Superautomobili i likovi u ženskoj odeći

Fantastičan izbor automobila je oduvek bio zaštitni znak Forza igara i ovoga puta tradicija se nastavlja. Uz sve super i hiper automobile koji su prebačeni iz Forza Motorsport 7, tu je i gomila novih modela koji su se pojavili u međuvremenu. Cover model je ovoga puta sjajni McLaren Senna, a već na samom startu igre primetićete još par svežih automobila iz snova kao što su Bugatti Chiron i Aston Martin Vulcan. Naravno, lista koja broji preko 450 različitih modela puna je regularnih automobila kao i retro klasika a ovoga puta imamo čak i jedan trkački kamion. Nažalost zbog problema sa licenciranjem po prvi put nedostaju Mitsubishi, Lexus i Toyota (ako izuzmemo par offroad kamiona). Sa druge strane pošto je dizelgate skandal zatrpao već poveći sloj prašine – Volkswagen je ponovo tu!

VW is back on the streets

Pored izbora automobila, ovoga puta postoji i customizacija vozača odnosno vašeg avatara. U duhu opuštenog, šarenog i ponekad blesavog Horizon festivala, vašeg lika ćete equipovati svakakvim odevnim kombinacijama, a kao šlag na tortu moći ćete i da izaberete victory dance. Malo je čudno doduše što na random wheelspinovima možete osvojiti i žensku odeću iako na primer igrate sa muškim likom. Još čudnije je što istu možete bez problema i obući svom liku. Da li je ovo namerno ostavljeno da se niko iz SJW sekte ne bi bunio ili je tribute DRAG race-u iz Top Geara, nismo sigurni.

Anyhow… po priči, više ne igrate sa vlasnikom festivala, već ste samo random učesnik, a Horizon ovaj put nije samo sezonski festival već vaš život u UK. Shodno tome sada je moguće i kupovati kuće, kao i imati posao odnosno biznis koji će vam praviti pare. Sve ovo je odrađeno minimalistički ali sa stilom, vaše nekretnine će zapravo biti samo zamena za festivale širom mape, jer ovoga puta tu je samo jedan a kuća ima na sve strane. Vaše gajbe biće mesta gde ćete moći da pristupite garaži za tunning i online aukcijama koje su jedini način da u igri prodate automobil. Posao sa druge strane predstavlja zamenu za bucket list izazove, gde će od vašeg uspeha zavisiti suma koju ćete dobijati svaki dan. Poslovi su naravno u duhu Horizona i nikako nisu kancelarijsko smaranje, možete biti stunt vozač u filmskoj produkciji, promovisati superkola koja iznajmljujete ili pomagati u snimanju dokumentarca o legendama britanske auto industrije.

Sve ok.

Postoji čak i posao gde pomažete game streamerci, koja je fan starih trkačkih igara, da rekreira neke od momenata iz legit naslova tipa Test Drive, Daytona, SEGA Rally, Crazy Taxi itd. Nema sumnje da su autori inspiraciju za ovo pronašli u galerijama fanova koji su u Forzi Horizon 3 rekreirali bezbroj legendarnih vožnji. Iako su ove misije zbog fake streamerke pomalo krindži, nekako mislimo da bi baš tako i izgledalo da neko u stvarnosti pokuša istu stvar. Takođe jako je lepo videti da su Microsoft i Forza kao franšiza toliko classy da u svojoj igri odaju počast igrama autora iz SEGE, NAMCO-a i drugih kompanija što još jednom samo pokazuje ono što je od osnivanja Playground Gamesa poznato – ovi ljudi su pravi fanovi vožnji, i njihove igre su definitivno produkt ljubavi pre nego bezdušnog štanca. Šta to beše The Crew 2? Sve misije vezane za poslove moguće je preći sa jednom od tri ocene, gde prva nikada nije toliko teška. Ovo je velika razlika u odnosu na bucket list izazove iz FH3, jer su tamo potrebna vremena i poeni često bili na granici mogućnosti.

Dvorac je možda uklet, ali duh Sene je definitivno u ovom McLarenu

Forzathon LIVE, skillovi i HALO showcase

Pored ogromnog broja regularnih aktivnosti u igri, u prethodnim Horizon igrama posebnu zabavu su predstavljali tkzv Forzathon izazovi, koji su se ranije održavali vikendom. Forzathon sada traje non stop i izazovi su podeljeni u nedeljne, mesečne i LIVE eventove. Na svakih sat vremena na random lokaciji na mapi pojavljuje se Forzathon LIVE cepelin i svi igrači dobijaju notifikaciju da za određeno vreme treba da se okupe ispod njega. Nakon toga grupa svih prisutnih igrača dobija lokacije i izazove koje mora da završi za određeno vreme. Ovakva mmo like “world boss” mehanika unosi dosta života u open world Horizona, i na sjajan način tera sve igrače da zajedno rade ka cilju osvajanja Forzathon poena. Multiplayer je takođe u tom fazonu, klubovi i međusobno takmičenje između članova u rekordima je uvek prisutno, a u takmičenju sa drugim random igračima standardne trke su zapravo najdosadnija stvar pored svih ostalih modova koji postoje. Skill poene ponovo zarađujete bukvalno za sve živo što radite sa automobilom, bila to brza vožnja, preticanja, izvođenje raznih trikova ili jednostavno lomljenje okoline. Ovoga puta svaki auto ima svoju nezavisnu listu skillova koje otključavate odvojeno, što će vas terati na veći grind ali skillovi su daleko smisleniji nego prošli put.

Prelaženjem igre, podizaćete vaš “globalni uticaj” ali i level koji je ovoga puta odvojen za svaku disciplinu ili aktivnost, tako da gledanjem nečijeg profila možete brzo da utvrdite kog tipa je igrač i kojim aktivnostima se najviše bavi u igri. Naravno kako napredujete kroz karijeru otključavaće se i showcase eventovi, koji su i ovoga puta over the top trke sa avionima, vozovima itd. Najluđi showcase ovoga puta je vezan za Halo franšizu.

Ako ste mislili da je Warthog u FH3 previse… actual FH4 screnshot above

Kao i u svakom Horizonu do sada, fizika vožnje je u simcade fazonu i može se detaljno podešavati u smeru koji vam više odgovara. Iako na prvi pogled deluje kao arkadni racer, ponovo je tu kompletna tuning mehanika iz Motorsport igara koja uključuje sjajan mehanički tuning, kao i napredne opcije konverzije pogona pa čak i zamene motora. Custom tune-ove od drugih igrača je moguće lako skidati direktno iz igre, baš kao i kreacije iz sjajnog livery editora koji je i dalje najbolji u klasi. Ni u jednoj drugoj igri koja nije MMO nije toliko očigledno da je community tako živ i tako dobro povezan u samoj igri. Kreacije drugih igrača su uvek oko vas, a tu je i sjajan auction house sa svojom živom ekonomijom.

Lights and music… na kašičicu

Vizuelno Horizon 4 izgleda prelepo, grafika je za nijansu detaljnija od prethodnika ali pomalo bland okruženje Velike Britanije i uz sva godišnja doba nakon Australije deluje kao downgrade. Modeli i detaljnost okruženja su manje više na istom nivou, ali osvetljenje je definitivno drugačije. Ono što je najbitnije je da igra od početka ima podršku za 60fps na One X konzoli a i PC verzija je drastično bolje optimizovana i za divno čudo radi bez greške od prvog dana. Podrška za 4k je tu naravno, a HDR koji na Xbox-u radi nativno, postoji i u PC verziji ali ćete morati malo da se potrudite da ga aktivirate. Sa umetničke strane, koliko god zelena polja, njive, šume i Edinburgh bili verodostojno predstavljeni, čak i ulepšani, nemoguće je otrgnuti se osećaju da je Australijsko okruženje iz Forze Horizon 3 jednostavno najlepše u serijalu do sada. Australija je jednostavno veselija, svetlija, svakako egzotičnija… a i muzika je bila bolja.

Koliko su trke i sve zabavne aktivnosti ključni deo Horizon festivala, toliko je i muzika… ili je makar bila do sada. Ako je Horizon 4 igde slabiji od svojih prethodnika to je onda u izboru i količini muzike. Iz nekog razloga radio stanica je mnogo manje ovoga puta, a najpopularniji Pulse i Bass Arena imaju svega par hitova. Sa druge strane radio DJ-evi mnogo više pričaju i njihov program se menja od sezone do sezone, uz česta gostovanja likova sa festivala. Zvuk motora zavisi od automobila do automobila ali je generalno na istom nivou kao ranije, definitivno iznad konkurencije kada su simcade u pitanju.

Road racing kao disciplina i nije baš preporučljiv zimi

Iza horizonta?

Ne može svaki odmor da bude na lepšoj lokaciji od prethodne, a bez obzira na malo dosadnije okruženje, novih aktivnosti i sadržaja ima toliko da to lako u trenutku možemo da zaboravimo. Forza Horizon 4 je bez sumnje dostojan naslednik legendarnog prethodnika iz 2016. Bez problema preuzima titulu najbolje open world vožnje koju će držati izvesno naredne dve godine. Dve za sada nepoznate DLC ekspanzije su najavljene, kao i brojni car packovi koji će biti dodavani mesečno. Uobičajena priča, standardni scenario a opet ogroman kvalitet koji dostavlja razvojni tim koji zapravo voli vožnje i prati svoj community, razdvaja ovu priču daleko od štancerske konkurencije (Ubisofte batali). Bilo da ste igrali sve prethodne nastavke, samo neki od njih ili vam je ovo prvi Horizon festival, nema šansi da ostanete ravnodušni ako makar malo volite automobile i video igre.

Da nema Forze Horizon i Playground Gamesa zaboravili bi koliko ovaj žanr može da bude zabavan, retro i moderan u isto vreme. Ipak postavlja se pitanje, bez dostojne konkurencije, sa istim receptom na svake dve godine uz promene okruženja i po neku novinu, koliko još festivala treba da prođe pre nego što priča postane neodrživa a mudra kritika (koja ne igra vožnje) ne konstatuje da je u pitanju more of the same? To se srećom ove godinije nije desilo ali za 2020. i obilazak neke egzotičnije lokacije, ostaje da se vidi. Do tada, uživajte u brexitovanoj Velikoj Britaniji, promenljivim godišnjim dobima, i ne zaboravite da štikle i miniće ostavite ženskim likovima u igri!

Forza Horizon 4 (Win10 PC)
  • 10/10
    EmuGlx Score - 10/10
10/10

Finalni utisci

Forza Horizon 4 je bez sumnje dostojan naslednik legendarnog prethodnika iz 2016. Bez problema preuzima titulu najbolje open world vožnje koju će držati izvesno naredne dve godine.