Star Wars. Dve reči = milion emocija, neopisiva nostalgija, šest filmova i mnogo igara. Naslov franšize koji je promenio svet krajem sedamdesetih, dok se i dan danas naježimo od same pomisli šta nas sve očekuje od igara, filmova, crtaća itd. Godinama unazad su nas neki naslovi oduševljavali, neki prolazili malo primećeno, ali skoro svaki je ostavljao značajan trag u industriji. U proteklih nekoliko godina, imali smo mnogo glasina, čak i prikaze, najave igara koje su trebale da obogate ovu franšizu koja je svakim danom bivala sve veća i veća. Star Wars 1313 je jedna od tih igara. Savršena grafika, odlična fizika, intrigantna priča i zanimljiv glavni karakter su samo neke osobine koje su krasile ovaj nekada nadolazeći hit. Odustajanje od ovog naslova je rastužilo ogromnu publiku Star Wars igara, ali smo nekako očekivali da će vremenom doći baš taj naslov, ta igra koja će nam pokazati i uvući nas u SW svet kao ni jedna do sada. Sa najavom Epizode 7 i nove trilogije koja će se pojaviti u bioskopima sredinom decembra ove godine, mnogo razvojnih timova pokušava da uhvati voz sa Disney-em i napravi neku svoju igru koja će pored filma, obeležiti ovu, već nazvanu, Star Wars godinu.

Od mnogobrojnih igara koje su izašli sa Star Wars prefiksom u svom imenu, neke su uspele da naprave ogromni boom. Jedna od tih igara je originalni Star Wars: Battlefront, koja je izašla sada već davne 2004. godine. Battlefront je bio početak nove pod-franšize u Star Wars univerzumu koja je igračima trebala da dočara masivne bitke između pobunjenika i imperije kao i republike i konfederacije, bolje rečeno, obuhvatala je borbe između strana iz originalne trilogije i prve tri epizode koje su izašle kasnije. Cilj je bio da se rekreira osećaj Battlefield igara u Star Wars univerzumu i razvojni tim Free Radicals je to fantastično odradio. Mnogobrojne mape i njihova raznolikost, razne klase vojnika i čak 24 vozila. Gameplay se bazirao na Battlefield-ovom Conquest modu, a igra je podržavala do 64 igrača na PC-u i 32 igrača na Xbox-u i PlayStation 2 konzoli. Godinu dana kasnije se pojavio nastavak, Battlefront II i unapredio apsolutni svaki aspekt igre iz prvog dela. Obe igre su doživele ogroman uspeh, kako po prodaji tako i kod igrača i kritičara. Battlefront III je dugo bio planiran, razvoj je bio nekoliko puta resetovan, razni timovi su se menjali u razvoju ove igre i, na žalost, na kraju je otkazana.

Prva igra u kolaboraciji EA i Disney-a/LucasArts-a koja će trajati 10 godina je ugledala svetlost dana. Od prve najave, reboot serijala Battlefront je mnogo obećavao, mnogo pokazivao, i jednostavno razvoj jedne ovakve igre je predstavljao ogroman pritisak za razvojni tim. Na svu sreću, DICE je sa višegodišnjem iskustvom na Battlefield igrama posao shvatio poprilično ozbiljno i odlučio da igračima pruže ultimativno Star Wars iskustvo. Od prvog dana kada su saznali da će raditi na Star Wars Battlefront igri, čelnici DICE-a su imali samo jedan cilj, ne razočarati fanove i napraviti igru koja će predstaviti Star Wars univerzum kao nikada do sada.

Od 2013. godine kada je EA dobila licencu i kada je DICE počeo da radi, svi timovi uključeni u razvoju igre su počeli da kopaju, grebu i bore se za svaki mogući asset koji bi igru odvojio od svih ostalih u ovoj franšizi. LucasArts je po prvi put ustupio sve filmske assete za razvoj jedne igre, a zahvaljujući odličnom Frostbite 3 engine-u i novim tehnologijama, su uspeli da svaki bitan pa i nebitan detalj prenesu u igru i obogate iskustvo običnog igrača. Dve godine kasnije su fanovima dostavili baš ono što su obećali. Najautentičniju igru koja najbolje prikazuje Star Wars univerzum, makar na nekoliko planeta koliko je prikazano u igri, sa unikatnim zvučnim i vizuelnim efektima kao nikada do sada. Animacija, efekti – kako vizuelni tako i zvučni, izgled, teksture, apsolutno svaki detalj u igri vas uvlači u ovaj skoro savršen svet naučne fantastike i pruža vam osećaj pripadnosti strane za koju se borite. Osećaj kao da ste na bojnom polju dok laseri svetlucaju i probijaju vazduh oko vas, i što je najvažnije, igra pruža neverovatnu zabavu.

star_wars_battlefront__4-17_cIpak, sa finalnom igrom ispred nas, čini nam se da je DICE najviše vremena potrošio na vizuelno zvučni doživljaj. Mehanika igre je nešto za šta jednostavno nisu ni morali da se toliko brinu, posle silnih godina rada na Battlefield franšizi. Baš to je plašilo igrače, da igra ne izgleda kao klon Battlefield igara samo sa drugačijim izgledom, u drugom pakovanju. Od prvog dana rada na igri, filozofija programera u DICE-u je bila da se totalno ograde od svega šta su igrali, da pokušaju da unaprede ono što su Battlefront igre pružile igračima pre desetak godina i da novim inovacijama još malo obogate gameplay. Neki od zaštitnih znakova Battlefront igara su i dalje tu. Mogućnost igranja kako iz prvog tako i iz trećeg lica, kao i pucanje iz oružja je kao u prošlim igrama. To znači da ukoliko puška koju koristite ima neku vrstu nišana, korišćenje istog (samo ukoliko to nije pulse rifle – snajper) neće otežavati kretanje ni u jednom smislu, niti će poboljšavati preciznost kao u drugim igrama. Isto tako, gledanje kroz Iron Sight pušaka ne postoji, jer jednostavno ni jedna puška u Star Wars univerzumu nema Iron Sight. Druge stvari su unapređene ili uproštene. Kustomizacija karaktera, napredovanje i sistem otključavanja novih oružja su pretrpeli najviše promena. DICE je odlučio da se koncentriše na Core gameplay, bez killstreak-ova, bez dodatnih bonusa, perkova, attachment-a za oružja, olakšavajućih stvari koje krase moderne pucačine. Sada imate samo jednu klasu, koju možete modifikovati kupovinom opreme poenima koje zaradite u toku partije. Jedna od prvih mana je postojanje samo jedanaest oružja u celoj igri, nekolicina skinova i opreme koje nose ime Star Card. Sada više nemate klase koje su vam ponuđene, nego kombinacijom Star Card-ova koje isto otključavate poenima, možete kustomizirati vašeg vojnika.

Svaki vojnik može da nosi primarno oružje i tri dodatka u “drugoj ruci”. To je najčešće granata, sekundarno oružje koje ne funkcioniše kao u igrama do sada, nego imate cooldown posle svakog opaljenog hica, i treća karta koja može biti thruster pack kojim se na kratko lansirate u vazduh ili neki bonus u vidu hlađenja oružja, štita i tako dalje. Što se tiče kustomizacije karaktera, to je otprilike to, a uzeći u obzir mali broj Star Cards i oružja, nekako je igra razočarala u ovom segmentu. DICE se odlučio na dosta prostiji pristup, plitak sitem napredovanja i nekako bez nekog ogromnog rewarding feel-a u napredovanju vašeg lika. Njihova filozofija je bila da je jednostavnost bolja za jedan ovakav naslov, ali mnogi igrači se nisu složili. Još jedna novina je Power Ups koji su razbacani po mapama. Oni vam pružaju postavljanje turret-a, kontrolisanje AT-ST-a , ili čak kontrolisanje jednog od heroja na određeno vreme. Tu dolazimo do još jedne novine, heroji. Ikone originalne trilogije sa kojima je moguće igrati: Darth Vader, The Emperor, Boba Fett, Leia, Luke Skywalker i Han Solo. Na žalost ni jedna ikonska figura iz Epizode 1-3 nije uključena u igru, kao ni jedna lokacija niti borbe.

U igri postoji samo dvanaest mapa koje su rasprostranjene na četiri planete: Hoth, Endor, Tatooine i Sullust. Problem u broju mapa je taj što ne možete svaku mapu igrati u svakom modu, a multiplayer modova ima devet. Što praktično znači da je neke od najvećih modova moguće igrati na samo tri mape (Walker Assault i Supremacy – Kombinacija objective i Rush moda) dok je ostali broj mapa raspoređen na ostale modove. Po imenima, modovi se ništa više ne razlikuju od već popularnih modova kod ostalih igara. Blast predstavlja klasičan Team Deathmatch mod, Cargo je praktično Capture the Flag. Droid Run je neka vrsta Domination moda, gde morate zauzeti tri droida pre vašeg tima. Razlika u ovom modu od postojećih je ta što se droidi kreću i menjaju svoju poziciju, pri čemu su nihov napad i odbrana teži. Drop Zone je 8vs8 mod u kojem je potrebno da zauzmete Pod-ove koji padaju iz orbite. Ko zauzme pet pod-ova ili više pod-ova do isteka vremena, pobeđuje. Fighter Squadron je 10vs10 mod sa letelicama u kojem ima i AI protivnika. Modovi koji su nešto totalno novo u odnosu na druge igre su Heroes VS Villains i Hero Hunt. HvV je baš ono što naslov kaže, Light Side vs Dark Side sa par igrača koji kontrolišu obične pobunjenike ili stormtrooper-e. Svaki od heroja ima po tri vrste specijalnih napada i svi se drastično razlikuju. Mod u kome bi, naravno uz dobru organizaciju, moglo jako lepo da se igra, jer svaka strana ima svoju ranged jedinicu, melee jedinicu i jednu koja služi kao podrška. Na žalost, većina partija u ovom modu se svodi na besmisleni rush na protivnike. Hero Hunt je mod u kojem možete kontrolisati jednog od heroja dok ostali igrači jure da vas ubiju. Ulogu heroja uvek preuzima igrač koji je ubio prethodnog heroja.

 

Pregršt modova, premalo mapa, oružja, vozila, nedostatak klasa i dublje kustomizacije karaktera. Posle samo nekoliko sati igranja, već ćete videti sve mape. Posle desetine sati ćete osetiti sve što vam igra može pružiti, isprobati sve šta postoji u igri, i onda ćete se jednostavno pitati, ok i šta sad? Igra ima premalo sadržaja za jednu AAA igru koja košta 60€. EA i DICE su obećali da će prvi DLC – Battle of Jakku, koji se dešava 29 godina pre dešavanja filma, i koji ujedno treba da bude uvod u Epizodu 7  biti besplatan, ali nekoliko novih mapa ne može ispuniti taj isprazni osećaj koji dobijamo nakon samo nekoliko sati igranja. Igra je jednostavno plitka. Zabava je zagarantovana, ali u moru ostalih pucačina koje pružaju osećaj napredovanja, brdo oružja i mapa, ovo izgleda baš kao ono od čega su bežali – mod sa posebnom grafikom i par novih oružja. Kao što smo napomenuli, ponovo se postavlja pitanje, gde su nestali svi developing sati? Da li su stvarno uložili vreme na što bolje prikazivanje Star Wars univerzuma u jednoj igri? Da li onda jednostavno nisu imali vremena za brainstorming mapa i oružja koje mogu ubaciti u igri? Činjenica da igra stara jedanaest godina, Battlefront, je imala duplo više mapa, je poražavajuća, a EA se ograđuje time što će ostale mape izaći u vidu DLC-ova svima koji imaju Season Pass ili koji ih kupe odvojeno. Samo se tu nameće jedan problem, svaki DLC košta, kao i Season Pass, i ukoliko želite da imate ultimativno iskustvo i nove mape u toku životnog veka ove igre, morate ukupno odvojiti 110€, što ni u ludilu nije mala cifra, pogotovo za igru koja ni u jednom segmentu, sem autentičnosti SW univerzuma, ne opravdava punu cenu AAA igre.

Star Wars Battlefront je igra koju su svi verni fanovi čekali. Prelepa grafika, odlična mehanika, savršen zvuk vas jednostavno uvlače u SW univerzum i ne puštaju. Osećaj pripadnosti na žalost ne traje poprilično dugo zbog jako malog sadržaja, ali ukoliko tražite jednostavnu zabavu bez previše mozganja šta kako gde kada, onda je ovo definitivno igra za vas. Ukoliko ste navikli na sistem napredovanja iz Battlefield ili CoD igara, bićete poprilično razočarani istim segmentom ove igre. Na kraju, ako se igrama sudi po čistoj zabavi, grafici, zvuku i doživljaju, ova igra bi zaslužila čistu desetku, ali na žalost, trenutno stanje u industriji je to da igra pruži što više sadržaja za novac koji odvojite za nju, a SW Battlefront jednostavno fail-uje u tome.