Kada je PlayStation 4 bio predstavljen po prvi put, Sony je svima dao do znanja da žele da se distanciraju od PlayStation 3 arhitekture koja je developerima donela dosta problema. Sa (verovatno totalno istinitim) izgovorom da bi egzotična arhitektura CELL-a bila preteška da se emulira na modernom konzolnom hardveru, korisnici PS4 kozole su u zadnje dve godine dobili oko 500 igara prilagođenih za ovaj sistem. Ali i pored odličnog spektra igara koje izlaze za ovu konzolu, značajan deo igrača ne želi da se oproisti od igara iz ranijih generacija konzola. Pre neki dan Sony je po prvi put dokazao da ipak rade na očuvanju takvih naslova u vidu sistemske emulacije PlayStation 2 igara direktno na PlayStation 4 konzoli (bez potrebe kontaktiranja PS Now servera!).

Star Wars Battlefront LE bundle

Naime, kupci specijalne verzije PS4 konzole koja na svom kućištu ima sliku kacige Lord Vader-a su takođe u tom paketu dobili i mogućnost igranja 4 stare Star Wars igre. SNES igru Super Star Wars, kao i tri PS2 igre Star Wars: Jedi Starfighter, Star Wars: Racer RevengeStar Wars: Bounty Hunter. Po paljenju ovih PS2 igara, svima je postalo jasno da su ovo direktno emulirane igre a ne portovi – PS2 memorijska kartica je emulirana, slike dugmadi Dualshock kontrolera su i dalje iz ere PS2 igara (sa sve prisustvom Start i Select dugmadi koje se pale na desnoj i levoj strani touchpad-a), a na paljenju svake igre se prikazuje logo PlayStation 2 konzole. Ono što je najzanimljivije, preformanse i izgled ovih igara je dosta poboljšan. Rezolucija je četiri puta veća, texture izgledaju dosta oštrije, dodat je anti-aliasing filter koji dodatno pegla ivice poligona, a Jedi Starfighter na PS4 konzoli takođe radi i 60 frejmova po sekundi (30fps na PS2).

Posle širenja prvih izveštaja o pojavi ovih igara, sam Sony se oglasio i potvrdio da PS4 zaista koristi PS2 emulaciju da bi ih pokrenuo ali da nemaju dodatne informacije u budućnosti ovog servisa. Nadamo se da dolazak ove tri PS2 igre na PS4 predstavlja samo početak, i da će u budućnosti korisnici PS4 konzole dobiti mogućnost igranja mnogih megahitova i kultnih igara koje su obeležile PS1 i PS2 eru gaminga.