Igrači sa engleskog govornog područja koji su zainteresovani za Yakuza serijal dočekali su da u 2017. godini dobiju ne jednu, već dve igre na jeziku koji razumeju. Iako je to vrlo popularan serijal u Japanu, za lokalizaciju na druge jezike obično se čeka i po nekoliko godina. U januaru je izašla Yakuza 0, a od kraja avgusta je konačno u prodaji i Yakuza Kiwami, obe za PlayStation 4. Po imenu se može zaključiti da je prva igra prequel, ali šta je Kiwami?

U pitanju je remake originalne Yakuza igre koja je izašla u Japanu 2006. godine za PlayStation 2. U eri kada su remasteri česta pojava, gde se samo podignu rezolucija i frame rate starih igara i tako izdaju za nove sisteme, činjenica da Kiwami nije ni remaster niti direktan PlayStation 2 port na PlayStation 4, već pravi remake, je pomalo iznenađujuća. Ako niste već znali za original, mogli biste da pomislite da je Yakuza Kiwami nova igra, jer je zasnovana na Yakuza 0 endžinu i ima gameplay dodatke već prisutne u toj igri.

Ako se do sada niste susreli sa serijalom, da li početi sa Kiwamijem? Radnja je nastavak na Yakuzu 0 pa je dobra opcija krenuti sa tom igrom, kako biste bili bolje upoznati sa likovima koji su u oba naslova. Neke od sporednih priča se nadovezuju na one iz Yakuze 0 ali osim toga, Kiwami nije loš izbor za upoznavanje sa protagonistom Kiryuom i japanskom mafijom.

YAKUZA KIWAMI_20170905181654

Igrač je u ulozi Kiryua, visoko cenjenog savetnika i člana porodice Dojima, koga naporan rad samo što nije doveo do toga da u okviru ove dobije svoju, manju porodicu. Kako to obično biva stvari ne idu po planu, Kiryu završava u zatvoru i deset godina kasnije se vraća u kraj koji se za to vreme mnogo promenio. Oblast u kojoj se Kiwami odigrava je Kamurocho, izmišljen deo Tokija koji je zastupljen i u ostatku serijala. Osmišljen je po uzoru na najpoznatiju “red-light” oblast u Tokiju, Kabukicho. Kao i prava stvar, okruženje u igri je puno prodavnica, restorana, noćnih klubova i igraonica koje igrač može da poseti, a to je ujedno i mesto gde se različite yakuza porodice stalno takmiče oko toga ko će ga kontrolisati.

Priča u Yakuzi Kiwami je pre svega japanska kriminalistička drama, koja će vam držati pažnju brojnim sinematicima u kojima ćete se upoznati sa likovima kao što su Kiryuovi prijatelji iz detinjstva, kapetan Shimano porodice i vaš rival Goro Majima, devojčica koja vredi 10 milijardi jena i policajac Makoto Date. Sinematika ima dosta i umeju da potraju, budeći sećanje na Metal Gear Solid franšizu. U ovaj remake su ubačeni i neki skroz novi, koji popunjuju rupe u priči detaljnije prikazujući promenu kroz koju prolazi jedan od likova.

YAKUZA KIWAMI_20170911110203

Gameplay na prvi pogled može da podseća na Grand Theft Auto serijal, samo bez vožnje i akcenta na pucanju. Sama tuča je neuporedivo zanimljivija a Kiryu sada ima četiri različita stila borbe koja može da menja tokom tuča, za razliku od jednog u originalu. To su Brawler, Rush, Beast i Dragon. Brawler je izbalansiran i veoma koristan na početku, Rush je najbrži i prvi izbor kasnije u igri, Beast je zasnovan na snazi ali je vrlo spor a Dragon stil borbe je zaštitni znak Kiryua. Zbog već spomenutog provedenog vremena u zatvoru, Kiryu na početku zaboravlja kako da ga koristi, što Dragon opciju čini praktično neupotrebljivom ali kako napredujete kroz igru i učite nove poteze ovog stila, na kraju postaje najbolji.

Igriv u Yakuzi 0, Majima je prisutan i u Yakuzi Kiwami ali ne na isti način. Ovog puta spopadaće Kiryua na svakom ćošku dok se šeta gradom, započinjući borbe. To je deo novog Majima Everywhere sistema, gde nakon određenog broja borbi sa njim prelazite u sledeći rank i u ovom procesu učite nove poteze Dragon stila borbe. Kako igra odmiče, Majima će tokom borbi imati sve više energije, pa će se vreme potrebno za pobeđivanje svake odužiti, što može da dosadi. U tom slučaju, moguće je preskočiti borbu na zelenom markeru za prelazak na sledeći rank i time odmoriti od ovog rivala.

YAKUZA KIWAMI_20170910211955

Lako je izgubiti se u Kamurochu, jer osim glavnih misija postoji i puno dodatnog sadržaja. Na putu do markera koji bi doveo do napretka priče, nailazićete na stanovnike koji će započinjati sporedne misije, kojih ima 76. Dok je glavna kampanja prilično ozbiljna, one nisu. Tu je i mnoštvo mini igara kao što su karaoke, bilijar, pikado, karte, trke sa automobilima igračkama i papir-kamen-makaze na japanski način, MesuKing. Za prelaženje igre uz ignorisanje dodatnih aktivnosti potrebno je oko 16-17 sati ali ako se odlučite i za dodatne, Yakuza Kiwami može da traje i više od 40. Iako obilaženje svih markera na mapi u open world igri obično ne zvuči zabavno, ovde se pokazalo da jeste.

 

Naravno, prva stvar koja se primeti kod jednog remakea je unapređena grafika. Prva Yakuza sada radi u 1080p/60fps-a, sa povremenim padovima, ali svakako izgleda i radi daleko bolje nego PlayStation 2 verzija, koja se mučila da održi i 30fps-a. S obzirom da je Kiwami u Japanu izašao i za PlayStation 3, pa je njim i ograničen, neće vas oduvati grafikom ali i dalje izgleda vrlo lepo. Glasovi su isključivo na japanskom, što je prednost jer iako je postava obuhvatala i Mark Hamilla, engleski dub u originalnoj igri se smatra lošim. Japanski glumci su ponovo snimili neke dijaloge za Kiwami a zbog mesta dešavanja i likova, govorna gluma na prikladnom jeziku se kvalitetno uklapa.

Zanimljiva priča okružena misterijom, veoma zabavan gameplay, grad sa gomilom zanimljih dodatnih aktivnosti i poboljšana grafika u kombinaciji sa pristupačnom cenom čine Yakuzu Kiwami odličnim remakeom koji zaslužuje vaše vreme. Ono što nas čeka u budućnosti serijala su Yakuza 6 koja stiže sledeće godine kao i Kiwami 2, koji izlazi u Japanu krajem ove.

Yakuza Kiwami (PS4 Pro)
  • 9/10
    EmuGlx Score - 9/10
9/10

Finalni utisci

Zanimljiva priča okružena misterijom, veoma zabavan gameplay, grad sa gomilom zanimljih dodatnih aktivnosti i poboljšana grafika u kombinaciji sa pristupačnom cenom čine Yakuzu Kiwami odličnim remakeom koji zaslužuje vaše vreme.