Rogue One, ili kako sam prestao da brinem i zavoleo Zvezdu Smrti.

Svakom ko posećuje sajtove poput ovog ne treba detaljno objašnjavati šta je Star Wars franšiza, jedna od najvećih porodičnih drama ikad napisanih zamaskiranih kao priča o sukobu dobra i zla u galaksiji. Ipak sam objasnio, izeš ga. Elem, elementi koji definišu svaki Star Wars film su Skywalker familija, Džedaji, Sithovi, njihov neprestani sukob, ratovi iz raznih povoda i slatka mala stvorenja. Rogue One, najnoviji dodatak franšizi, pokušava da uradi nešto drugačije od uobičajene Star Wars formule i odgovori na staro pitanje, “da li je moguće napraviti Star Wars film koji se ne vrti oko Džedaja?”.

Ukratko rečeno, može. Režije se prihvatio Gareth Edwards, kojeg ne treba mešati sa Gareth Evansom iako je ekipa iz Raid filmova glumila Kanjiclub u Epizodi VII. Engleski režiser poznat po radu na američkoj verziji Godzille je isporučio priču o, parafraziraću druga Jozona, supruzi Stevena Hawkinga koja vodi bliskoistočni ogranak Pobunjenika u misiju uništavanja ogromnog broja hektara u posedu Imperije, uz pomoć Ip Mana, ludog Mongola, Idi Amina, I-ja-tebi-kevu lika i 3PO-vog brata od tetke sa masterom iz kriznog menadžmenta. Klasična fantastična priča, dakle.

rogueone5706820170436

Iako je već poznata stvar da redosled izlaženja Star Wars filmova nimalo ne prati hronološki sled radnje, dosta se ljudi pitalo gde su u ovom filmu junaci iz The Force Awakens. Odgovor je  “većinom u testisima”, budući da se Rogue One dešava između Revenge of the Sith i New Hope, i to neposredno pre početka četvrte epizode i ulaska Luka Skajvokera u celu priču. Glavni lik je Jyn Erso, kćerka odbeglog Imperijalnog istraživača Galena Ersoa, kojeg Imperijalni dizajner oružja Orson Krennic vraća protiv njegove volje na dužnost, ubivši mu suprugu u procesu. Mala Jyn uspeva da pobegne i pronađe vođu jedne od frakcija Pobunjenika, Saw Gerreru, koji je odgaja i obučava. Petnaest godina kasnije, do Jyn stiže poruka njenog oca u kojoj joj on govori o oružju neverovatne snage poznatom samo kao Zvezda smrti, u koje je ugradio neprimetnu ali fatalnu slabu tačku. Jyn okuplja tim najčudnijih saveznika i otiskuje se u nepoznato, grabeći se za tračak nade da će misija biti uspešna.

Prva pohvala autorima ide na račun toga što nisu prikazali Pobunjenike kao pangalaktičku ujedinjenu armiju protiv Imperije već kao skup krajnje oprečnih frakcija sa zajedničkim ciljem. Takođe, Pobunjenici nisu idealistični heroji kao partizani u ratnim filmovima, već su radije prikazani kao grupa očajnika koji su izgubili sve i koji su radili neke jako neherojske stvari zarad višeg cilja. Ova priča je takođe posebna po svom diverzitetu, te su glavni likovi svih mogućih rasa i vrsta, što je jako osvežavajuće za dosad prilično WASP-oliki univerzum, te je stvoren i preko potreban kontrast i raznolikost Pobunjenika u odnosu na uglavnom arijevsku Imperiju. Uzgred, bilo je ogromno zadovoljstvo gledati Donnie Yen-a kako taba Stormtroopere u stilu Zatoichi-ja. Najzad, ono što je i najbolja stvar u filmu, u Rogue One nema jednog heroja bez portfelja koji je i pilot i špijun i džedaj i mehaničar i šta god u tom trenutku bilo potrebno da bude. U ovom filmu svaki lik ima svoju ulogu i svoj doprinos celoj priči, tako da nema nesposobne boranije ni na jednoj ni na drugoj strani sa par likova koji umeju sve i rešavaju sve (Epizoda 7 je posebno kriva po tom pitanju).

rogueone5706820cabf4a

Značaj Rogue one je u nekoliko stvari. Najpre, dokazano je da se može napraviti dobar Star Wars film bez Džedaja (Epizode I-III su dokazale suprotno, da se može napraviti loš film sa Džedajima). Potom, rešena je misterija možda najglupljeg plot hole-a u A New Hope, ventilacionog otvora koji vodi direktno do jezgra i koji Luke Skywalker uništi nišaneći odokativno. I na kraju, Vejderov fetiš sa davljenjem je postao kanon. Ne ček, nisam to hteo da napišem.

U svakom slučaju, Rogue One je najbolji film u franšizi još od Imperija Uzvraća Udarac, a to je baš odavno, i jedan predstavnik drugačijeg pristupa.