J-RPG igra Nier je posle svoje premijere u 2008. godini uspela da oko sebe okupi malu ali veoma aktivnu grupu fanova. Oni su u totalnoj neverici na E3 2015 sajmu saznali da Square Enix i direktor Yoko Taro ipak misle na njih i da su spremni ulože pare u veoma ambiciozni nastavak. NieR: Automata je umesto punokrvnog RPG-a sada dobila veliku dozu akcije za koju je zaslužan Platinum Games koji je diplomirao u žanru akcionih igara sa mnogim hitovima kao što su Vanquish, Bayonetta 1 & 2, i Metal Gear Rising: Revengeance. Priča je smeštena mnogo vekova posle apokaliptičnog kraja originalnog Nier-a u kojem je čovečanstvo bilo proterano na Mesec, dok je Zemlja ostala pod kontrolom beskrajnih armija robota koje je dovela misteriozna vanzemaljska sila. Rešeni da povrate svoj dom, preživela civilizacija ljudi šalje nazad na površinu Zemlje napredne ratne androide kojima je zabranjeno da ispoljavaju emocije. Njihov cilj je da indetifikuju i unište ključna uporišta protivničke sile kao i da oforme armiju koja bi mogla da se samostalno bori za oslobađanje Zemlje.

Demo igre Nier: Automata opisuje jednu od kratkih ali veoma eksplozivnih misija na koju su poslati androidi 2B i njen partner 9S. Igra na veoma dobar način meša elemente direktne borbe sa mačevima i udaljenog prepucavanja automatskim oružjem (koje nosi leteći dron). Kretanje i fluidnost poteza, ponašanje protivnika, vizuelni spektakl i veoma dinamička okruženja na najbolji način prikazuju ekstremni talenat koji su developeri iz Platinum Games-a uspeli da sakupe u zadnjih 10 godina otkako je njihov studio oformljen. Pored linearnog istraživanja novih zona, obaveznih borbenih arena sa par talasa sve jačih protivnika i velikih bitaka sa boss-ovima, ova igra donosi i nešto mnogo zanimljivije – bullet hell sekcije u kojima će igrač morati da se veoma pažljivo kreće i koristi svoje automatsko oružje da očisti prostor oko sebe, čak i u 2D sidescrolling i top-down kamera segmentima! Sve ovo je prisutno u samom demou.

rsnxbdt

Audio/vizuelna prezentacija je impresivna, mada mora se reći da demo radi slabije na običnoj PS4 konzoli koja je ograničena na 900p rezoluciju i framerate koji zna ponekad da padne ispod ciljanih 60 fps. Mi smo demo igrali na PS4 Pro konzoli gde je prezentacija bila umnogome poboljšana sa 1080p rezolucijom, veoma stabilnim 60 fps framerate-om i poboljšanim kvalitetom vizuelnih efekata na ekranu. Ostaje da vidimo kakve će tehničke karakteristike igra imati u svojoj finalnoj formi kada stigne u prodaju.

Ako ste ljubitelj akcionih igara ili ako ste kojim slučajem igrali originalni J-RPG, NieR: Automata predstavlja igru koju ne smete propustiti, a ako se tek sada po prvi put upoznajete sa ovim zanimljivim univerzumom, odlični demo na PS4 platformi će vas brzo uveriti da je ova igra vredna pažnje. Takođe, predlažemo vam da pročitate odlični intervju koji je redakcija EmuGlx-a imala sa producentom i kompozitorom igre na Gamescom 2016 sajmu.

NieR: Automata stiže u prodaju na PlayStation 4 platformi 7. marta 2017. godine, a PC port je planiran za kasniji period.