Iako film Jurassic Park iz 1993. predstavlja pravu klasiku, obožavanu među fanovima kao i prekretnicu u filmskoj industriji kada su kompjuterski efekti u pitanju, malo ko je očekivao da će svojevrsni reboot Jurassic World iz 2015. uspeti da ponovi pa čak i nadmaši slavu originala. Možda nije kreirao globalnu dinomaniju kao nekada u ranim 90im godinama, ali Jurassic World je definitivno orobio blagajne širom sveta i uspeo da se upiše na treće mesto po ukupnoj zaradi svih vremena, odmah ispod Avatara i Titanica. I pre nego što je ovakav uspeh ostvaren, još u vreme dok se radilo na post produkciji filma izuzetno besan marketing je već uveliko bio u povoju, tako da smo pored svih promotivnih zezalica, odeće, igračaka, LEGO setova pa i LEGO igre, dobili i veoma kvalitetnu igru za mobilne uređaje.

Jurassic World: The Game, stiže od firme Ludia eksperata za freemium naslove za iOS i Android, takođe i autora poprilično popularnog Jurassic Park Buildera (2012) čiji je ovo i duhovni naslednik, baš poput filma. Igra je potpuno besplatna, zasnovana na freemium modelu, i odmah pre nego što prestanete sa čitanjem, moramo da napomenemo da za razliku od većine naslova ovoga tipa normalno igranje je potpuno moguće čak i ako nikada ne uložite ni jedan cent. Mnoge freemium igre tvrde slično ali opet konstantno dosađuju sa reklamama, i popupovima, što ovde na svu sreću nije slučaj.

Fokus igre je na izgradnji parka, baš kao u JP Park Builderu, stim što su ovoga puta borbe dinosaurusa uključene u igru od samog početka… Prednost toga kao i činjenice da je igra rađena za novije mobilne uređaje, se ogleda u mnogo boljoj i detaljnijoj grafici. Svi objekti na ostrvu su 3D i animirani, a modeli dinosaurusa su realistični, po kvalitetu grafike više nalik nekoj igri sa konzola! Levelovanje parka, questovi koje vam daju likovi iz filma, i sama dinamika igre su na skroz drugom nivou u poređenju sa prethodnikom. Sve teče mnogo prirodnije i zabavnije, nego u raznim drugim igrama ovoga tipa, pa čak i ako se ranije niste petljali sa freemium igrama velika je šansa da ćete se navući ako igri date šansu. Gradićete vaš park, praviti dinosauruse u laboratoriji, sakupljati pare od kojih im proizvodite hranu (ovoga puta univerzalna za sve), da bi ste ih potom levelovali za borbe u live areni.

Borbe dinosaurusa su pretrpele velike promene i u sistemu, umesto pojedinačnih slabosti svake vrste i makaze kamen list sistema, sada su svi dinosi podeljeni u četiri kategorije, biljojede, mesoždere, vodozemce i pterodaktile. Svaka kategorija ima prednost nad nekom, dok trpi veći damage od druge, sve u savršenom balansu. Borba je sada složenija, sa poenima koje je moguće postaviti u napad, odbranu ili ih sačuvati za sledeći potez, pomalo podseća na Hearthstone, stim što umesto animiranih kartica imate 3D dinosauruse koji se kolju međusobno.

IMG_2358Cooldownovi postoje naravno, nakon svake borbe dinosi će morati da se iskuliraju neko vreme, bas kao što je neko vreme potrebno da se izlegnu u laboratoriji ili upgradeuju građevine… svo to čekanje moguće je prekratiti dino bucks-om, sekundarnom valutom u igri koju, kao što predpostavljate, možete kupiti pravim novcem. Ipak kao što smo spomenuli ranije, ukoliko ćete u igru ulaziti samo u trenutcima dosade ili religiozno po par puta dnevno, i dalje za trošenjem pravih para nema potrebe. Naravno uvek postoji i ona vrsta igrača zbog kojih je ovaj tip igara i toliko popularan… oni koji žele sve i odmah moći će da potroše i do 40e u jednoj turi dodavanja dino love za ubrzavanje svega. Ipak da igra ne bi bila običan pay2win, postoji i balans u vidu DNA valute koju nije moguće kupiti, već se zaradjuje isključivo završavanjem questova i borbi, a neophodna je za kreiranje novih dinosaurusa. Do DNA poena je moguće doći i kupovinom card pack-ova, takođe za pravi novac, ali njihov sadržaj nije zagarantovan so there’s that.

Proizvođači igračaka Hasbro pustili su u prodaju i set akcionih figurica tkz. “Brawlasauruse” čiji je QR kod moguće skenirati u igri i dobiti instantno specijalne verzije nekih od najpopularnijih vrsta. Nakon izlaska filma, objavljen je i prvi veći update koji je doneo mogućnost kreiranja hibridnih dinosaurusa, tako da će najstrpljiviji moći da naprave svog Indominus Rex-a ili neke hibride koje nismo ni videli u filmu poput Stegoceratopsa, Carnoreptora i slične.

To što je zvanična igra najpopularnijeg filma ovog leta izašla u ovom obliku govori dosta o vremenu u kome živimo trenutno i stanju gaming industrije, jasno je gde je casual mainstream publika danas, ali ipak ako ste fan Jurassic serijala i posedujete pristojan smartphone ili tablet, slobodno zanemarite predrasude o freemium igrama i isprobajte Jurassic World The Game, neće vas koštati ništa… a neće ni staviti vaš karakter na test kao recimo The Simpsons: Tapped Out ili Family Guy: The Quest for Stuff.