Wii U konzola je proišla kroz uspone i padove (preciznije, samo jedan uspon na samom danu kada je objavljena), fanovi kućnih Nintendo uređaja koji su od 2012. do danas ostali uz aktuelnu Nintendovu konzolu su tokom poslednje tri godine željno čekali da na istoj vide makar jednu skroz novu Zelda igru. Posle veoma dugog čekanja, odlaganja i maltene nestanka bilo kakve druge softverske podrške, nova Zelda igra predstavlja poslednju veliku igru koju će Wii U konzola dobiti pre nego što Nintendo fanovi (a nadajmo se i nezavisni studiji za razvoj igara koji su zaobišli Wii U) preći na novu Nintendo konzolu sa kodnim imenom NX o kojoj i dan danas nakon E3-a veoma malo znamo.

The Legend of Zelda: Breath of the Wild predstavlja prvi korak ove franšize u žanr open world igara, dajući šansu igračima da istraže zaista ogroman svet koji je sačinjen od velikog broja zona za istraživanje i traženje avantura. Pored standardnih RPG sistema koje se mogu sresti u mnogim drugim modernim igrama (crafting, traženje zabave u mnogim sporednim aktivnostima, oslobađanje zona od protivnika napadanjem njihovih vojnih kampova i sl), svet nove Zelde će biti pod punim uticajem dinamičke promene doba dana kao, vremenskih uslova (vetar će širiti vatru, gromovi će udarati u metale i sl), kao i sistema koji će direktno uticati na gameplay (sistem fizike omogućava realistično pomeranje objekata po terenu, magični itemi će omogučiti levitaciju, manipulaciju ili zamrzavanje objekata). Naravno, ova igra ne bi dala potpun open world ugođaj bez dobrog loot sistema, gde Link sada može da sakuplja oružija koja će se brzo trošiti pri upotrebi i defanzivne oklope i odeću. Tu su i sistemi za stealth pristup bitkama, označavanje pozicija protivnika, mogućnost penjanja na mnogim vertikalnim površinama, fast travel, kuvanje hrane,   prizivanje vuka da vam bude saborac (ali samo ako imate Wolf Link Amiibo figuricu) i još mnogo toga.

Sudeći po prezentaciji na E3-u, nova Zelda definitivno predstavlja igru koju će ponuditi Wii U fanovima mnogo sati zabave, a jedino veliko pitanje koje ostaje je da li će ti fanovi uopšte biti zainteresovani za Wii U verziju ako NX port tehnički i grafički dosta nadjača igru koju smo videli na E3-u (verujemo da čak ni Nintendo fanovi koji su naviki da budu ostavljeni u prošlosti što se hardvera tiče želeti da u 2017. godini igraju 720p igru koja ima probleme da održi 30fps rendering).

The Legend of Zelda: Breath of the Wild stiže u prodaju tokom rane 2017. godine na Wii U i NX sistemima.