Sedam godina posle dolaska “All-in-one Home Entertainment” konzole Xbox One koja je u svojih prvih šest meseci uzaludno gurala tehnologiju Kinect kamera, Microsoft je najzad spreman da u prodaju pusti naslednika koji će ovaj put biti potpuno posvećen video igrama i ugrađenoj podršci za igranje maltene svih igara sa ranijih Xbox konzola.

Napravljena na modernim Zen 2 i RDNA2 platformama od AMD-a, kao i sa ugrađenim i optimizovanim SSD hard diskom, nova generacija Xbox konzola cilja da ponudi vrhunsku grafiku (sa Series X konzolom), jeftinu početnu konzolu (sa Series S modelom), kao i pojednostavljen način dolaska do video igara sa cloud streaming platformom X-Cloud i Xbox Game Pass servisom koji uz samo jednu pretplatu otključava pristup širokom spektru starih hitova, modernih igara i svih naslova koje pravi sam Microsoft. Od ranih igara, Xbox igrači će imati pristup širokom spektru multiplatform igara i nekoliko Xbox-sponzorisanih naslova, ali veoma očigledno, bez velikih blockbuster naslova kao što je to trebao biti Halo Infinite (koji je neslavno odložen do sledeće godine). Budući naslovi iz franšiza Forza i Fable su i dalje u razvoju, kao i mnoge buduće igre izdavača Bethesda (gde se izdvajaju Starfield i Elder Scrolls 6), koja je nedavno postao deo Xbox porodice.

Konzola će stići u prodaju istovremeno u celom svetu 10. novembra po ceni od $500€ za impresivninji Xbox Series X i $300€ za casual Xbox Series S. Tačan tajming dolaska i cena na našem tržištu za sada nisu poznati.