Posle skoro tri godine na tržištu, Xbox One je skoro svakog meseca gubio u prodaji protiv mnogo popularnije PlayStation 4 konzole. Ovaj dugačak period loše prodaje se najzad prekinuo dolaskom manje i jeftinije Xbox One S konzole. Sudeći po izveštajima marketinško-finansijske kompanije NPD Group, Xbox One konzola je uspela da tri meseca uzastopno bude najprodavanija konzola u Americi, a slični rezultati su se desili i preko bare u Engleskoj gde Microsoft i dalje ima puno fanova koji su uživali u Xbox 360 generaciji.

Pobeda prodaje u Americi predstavlja dobar obrt nada za Microsoft i njihovu gaming diviziju koja je tokom ove generacije podbacila po polju popularnosti i odnosa sa svojim kupcima. Početni veliki problemi sa veoma restriktivnim DRM-om su zagorčali mišljenja mnogih igrača mnogo duže nego što je to Microsoft želeo, ali sada se malo ko seća tog mračnog doba. Svi su mnogo više zainteresovani da odigraju video igre i uživaju u dobroj kućnoj multimediji (gde Xbox One S prednjači nad konkurencijom sa prisustvom disk drajva koji može da pušta 4K BluRay filmove). Ali ako se pogleda prodaja u celom svetu, pobeda u Americi ne predstavlja siguran uspeh za kompletnu Xbox One generaciju. Po mišljenjima mogih analitičara, u Americi i Engleskoj se nalazi skoro 75% kompletne prodaje Xbox One konzola, dok za PlayStation 4 Amerika predstavlja samo 33% tržišta. Ako Microsoft i uspe da pronađe uspeh na svojim ključnim teritorijama (gde trenutno PlayStation 4 i dalje ima veliku prednost), ostatak sveta će sigurno još dugo ostati pod vlašću „PlayStation nacije“.

Trenutno se nalazimo na polovini 8. generacije video igara, ali umesto stagnacije na polju hardvera posle izlaska „slim“ revizija na šta smo navikli tokom prošhlih generacija, ovaj put i Sony i Microsoft spremaju da agresivno ponude nove vrste hardvera. Sony je već lansirao PlayStation VR koji ima šansu da privuče pažnju ne samo trenutnih PS4 vlasnika več i totalno novih igrača, za mesec dana u prodaju stiže hardversko-ojačani PlayStation 4 Pro, a krajem sledeće godine će Microsoft pokušati da oživi Xbox brend sa ojačanom konzolom trenutnom znanom pod kodnim imenom „Scorpio“.