Posle avanture sa HTC-om i njihovim veoma ambicioznim VR headsetom, Valve je odlučio da se odvoje i naprave novu VR platformu koja će nadograditi sve elemente starog Vive-a.

VR paket pod imenom Index će se sastojati od punog paketa opreme koji će vam biti potreban za do sada najbolje realizovan VR rendering po ceni od preko 1000 evra, ali svaki od elemenata će se moći kupiti zasebno ako već posedujete stari Vive paket – kaciga (sa dva 1440×1600 ekrana koja rade u 144 Hz!) će koštati oko 500€, kontroleri oko 300€, a komplet kacige i novih baznih stanica preko 750€.

Iako je ovaj paket veoma skup, i u sebi ne nudi bežičnu komunikaciju od kacige do PC-a, ono će bez ikakve sumnje predstavljati najkvalitetnije realizovan VR paket do sada u ponudi. Što se konkurencije tiče, Oculus trenutno u prodaju nudi dva zasebna VR paketa Oculus Rift S za PC po cenu od $400 i Oculus Quest (sa integrisanim mobilnim hardverom) po istoj ceni. Lider u svetu premium VR kaciga i dalje ostaje PlayStation VR koji je sakupio preko 4 miliona igrača, a ta ista kaciga će ostati podržana i na nedavno najavljenoj PlayStation 5 konzoli koja će stići u prodaju krajem sledeće godine.