Malo više od pola godine posle svoje premijere, popularni handheld PC iz Valve-a je najzad uspeo da se probije kroz ogromnu listu preordera od strane PC fanova širom sveta i sada se može kupiti bez čekanja. Ovaj hibridni mini PC je jasno dokazao celoj gaming industriji da PC forma i dalje ima prostora za evoluciju i da tradicionalni gaming na kućnim računarima ne mora biti samo vezan za desktop konfiguracije i gaming-ready laptopove. Steam Deck je uspeo da iskombinuje formu mini PC-a sa ugrađenim gamepad kontrolama i pune softverske podrške Valve-ovom sistemu distribucije igara Steam.

Napajana veoma fleksibilnim Linux operativnim sistemom, Steam aplikacijom koja se brzo razvila u veoma dobru odskočnu dasku za pronalazak i pokretanje Steam (i non-steam) igara, i impresivnog low-power hardvera od strane AMD-a,  Valve je brzo od Steam Deck-a napravio pravi hit proizvod koji će sigurno u narednom periodu omogućiti da ovaj nova forma PC gaminga zaživi i na drugim sličnim uređajima. Sudeći po nekim analizama, Steam Deck se za pola godine uspeo prodati u impresivnih 1 milion kopija.

Steam Deck se od danas može kupiti bez čekanja preko digitalne radnje Steam, ali na žalost igrači sa naših područja i dalje nemaju direktan pristup kupovini hardverskih proizvoda kompanije Valve. Pored samog Steam Deck-a, u otvorenu prodaju je takođe stigao i oficijelni USB C dock koji omogućava lako priključenje USB i HDMI kablova na ovaj moćni mali PC.