Kada je Sony najavio dolazak Playstation 4 Pro bili su veoma jasni da je pitanju samo jača verzija postojeće konzole, kao i da oni definitivno ne odustaju od tradicionalnih “generacija”. Jači hardver Pro konzole će igračima omogućiti da u novim igrama bolje iskoriste potencijal novih 4K i HDR televizora, a developerima da veoma lako optimizuju igre za novi hardver kao i da iskoriste jača vizuelna podešavanja svojih igara koje su pripremili za PC publiku. Da bi tranzicija prošla što bezbolnije Sony je forsirao pravilo da se sve igre i dalje razvijaju originalno za standarni PS4 a kompletan OS, servisi, gameplay modovi i online serveri moraju da ostanu identični na obe PS4 konzole.

Iako će sve buduće igre morati da podržavaju običan i Pro mod rada, Sony je obezbedio podršku i za širok spektar već izdatih naslova (svi stari naslovi bez dodatne Pro podrške će na toj konzoli raditi kao da ih učitava običan PS4) koje će igrači moći da testiraju odmah sledeće nedelje čim se dokopaju svoje PS4 Pro konzole. Ove igre su:

Pored ovih igara se sprema i velika Pro podrška za igre koje tek treba da izađu. Od tih naslova bi smo izdvojili igre kao što su The Last Guardian, Final Fantasy XV, Watch Dogs 2, Resident Evil 7, Nioh, For Honor, Robinson: The Journey, Gravity Rush 2,  Horizon: Zero Dawn, Days Gone i Gran Turismo Sport.

PlayStation 4 Pro sa hard diskom od 1 TB stiže u prodaju 10. novembra po ceni od 400€, samo sto evra više od obične PS4 konzole koja se već nekoliko nedelja prodaje u svojoj veoma maloj i tihoj Slim varijanti.