Sony je lider u trenutnoj generaciji i sa takvim stavom su i došli na E3 sajam. Njihova konferencija je ove godine trajala kraće nego obično, oko sat vremena. Pristup je i dalje bio sličan onom od ranije: malo priče a puno novih trejlera. Neke svoje igre nisu ni ugurali u konferenciju, već smo o njima saznali malo pre ili kasnije, ali proći ćemo kroz sve bitne Sony najave tokom ovog E3 sajma.

Ova godina je za Sony bila karakteristična po tome što je bilo prikazano jako malo novih igara, uglavnom smo dobili nove trejlere za one koje su već bile najavljene. Na svu sreću, kao i obično, skoro sve Sony ekskluzive će sigurno biti fantastične i vredne igranja, pa je novi pogled na “stare” igre i dalje bio veoma zanimljiv.

Nakon završetka konferencije, Šuhei Jošida, predsednik Sony Interactive Entertainment Worldwide Studios, je izjavio da su se odlučili da neke nove igre ne prikažu na ovogodišnjem E3 sajmu. Kako kaže, možemo ih očekivati kasnije ove godine, sigurno na PlayStation Experienceu koji je već potvrđen za decembar. Ne možemo a da se ne zapitamo, da li je odluka da se prikazivanje novih naslova pomeri za kasniji datum doneta nakon što su videli slabu konkurenciju, u vidu Microsoft ekskluziva, ili je to nešto što ipak ne može da se menja u poslednjem trenutku?

U svakom slučaju, iako nismo videli mnogo iznenađenja, ono što je prikazano je bilo sjajno. Pređimo na igre!

Coco Bandicoot je igriva u Crash Bandicoot N. Sane Trilogy

Crash Bandicoot N. Sane Trilogy je kolekcija prve tri igre sa originalnog PlayStationa. Sa svakim prikazanim gejmplejem smo sve sigurniji da će ovo biti kvalitetno ostvarenje, a za E3 su nam pripremili trejler u kome smo saznali da će u ovoj trilogiji Coco Bandicoot, Crashova sestra, biti igriva u svim nivoima, osim u onim u kojima su vozila/životinje ili bossovi! Nadali smo se i najavi prerađene Crash Team Racing karting igre, ali kako su se izjasnili tokom sajma, za tako nešto će prvo morati da vide kakav će uspeh ostvariti N. Sane Trilogy. Ova kolekcija izlazi 30. juna.

Novi trejler za Gran Turismo Sport

Iako preskočena da bude prikazana kao deo konferencije, popularna simulacija vožnje je dobila novi trejler tokom ovog E3 sajma. Kako kreator serijala Kazunori Jamauči kaže, Gran Turismo Sport predstavlja početak nove ere i drugu generaciju Gran Turismo igara. Sadržaće više sadržaja nego prethodne Prologue igre, tri moda (Campaign, Sports Mode i Arcade Mode) i 177 automobila. Očekujemo ga ove godine.

Uncharted: The Lost Legacy dobio story trejler

Pošto ipak nije u pitanju dodatni sadržaj za Uncharted 4, nova zasebna avantura sa Kloi i Nadin će biti malo kraća od prethodne igre, ali duža od The Last Of Us: Left Behind. U novom trejleru vidimo da njih dve nisu oduševljene partnerstvom koje su morale da uspostave, što je drugačiji odnos od opuštenijih Nejtan i Sali interakcija, na kakve smo navikli. Dok čekamo The Last Of Us Part II, novi Uncharted će biti još jedan siguran hit, kada izađe 22. avgusta.

Najavljen dodatni sadržaj za Horizon Zero Dawn

Definitivno jedna od najboljih Sony ekskluziva koje su izašle ove godine, Horizon Zero Dawn, dobija novi DLC sa imenom The Frozen Wilds. Još ne znamo kada izlazi, ali Aloj se vraća ljuta, u potrazi za odgovorima, koja je vodi na planine. Nova misterija, priča, likovi i predeo za istraživanje nas čekaju u ovoj ekspanziji. Cena na US Storeu je $19.99 ili $14.99, ako ste Plus pretplatnik.

Shadow of the Colossus stiže na PlayStation 4

Jedna od retkih “novih” najava, jer je u pitanju originalno PlayStation 2 igra, Shadow of the Collosus je već dobio PlayStation 3 izdanje u vidu rimastera, a za PlayStation 4 stiže i pravi rimejk! To znači da je igra pravljena od početka, nije u pitanju samo podizanje rezolucije i/ili frejmrejta. Borba protiv ovih ogromnih neprijatelja nikada nije izgledala bolje, a igru očekujemo naredne godine.

Novi gejmplej iz God of War za PlayStation 4

Još nam nisu dali podnaslov ili broj, mada možda planiraju da ovo bude neka vrsta ributa pa ga ovaj deo neće ni dobiti, ali i tokom ove Sony konferencije smo dobili gejmplej za novi God of War! Grafički naravno ponovo pomera granice, ali i izgleda dosta drugačije, bradati Kratos na stranu. Kamera je bliže protagonisti, njegov sin će sada imati bitnu ulogu a borba izgleda malo sporije. Ako je došlo do prezasićenja ovom franšizom kao i kod nas, ovakve promene će vas obradovati. God of War izlazi početkom sledeće godine.

Days Gone izgleda mnogo ubedljivije ove godine

Čak i ako vam još nije bilo muka od igara sa zombijima, teško da ste bili oduševljeni prošlogodišnjim prikazom Days Gone. Trejler prikazan na ovom E3 sajmu delovao je mnogo bolje. Ova igra grafički i dalje izgleda odlično, sa specifičnom sredinom u kojoj se odvija, u divljini, sa mnoštvom zombija. Kul mehanike postavljanja zamki i korišćenja jednih neprijatelja za borbu protiv drugih su nam se takođe dopale. Još nismo dobili datum kada možemo očekivati da igramo ovaj naslov.

Predvodite revoluciju androida u Detroit: Become Human

U novoj igri Dejvida Kejdža biće tri igriva lika, orijentisana na istraživanje (Kera), detektivske radnje (Konor) i akciju (Markus). Biće puno mogućnosti izbora i svo troje može umreti tokom dešavanja ovog naslova. Glumac Džesi Vilijams pozajmio je glas i izgled Markusu, a Detroit: Become Human očekujemo sledeće godine.

Prvi Spider-Man gejmplej u Arkham fazonu, ekskluzivno za PlayStation 4

Bilo je i vreme da igre sa superherojima ne budu samo način da se uzme novac uz aktuelni film, već da to budu kvalitetna ostvarenja, vredna pažnje. Arkham igre sa Betmenom su bile takve, a za kraj E3 2017 konferencije Sony je ostavio najbolje: prvi gejmplej iz predstojeće Spider-Man igre!

Iako film sa ovim junakom u glavnoj ulozi uskoro izlazi, ljudi iza Ratchet & Clank i Sunset Overdrive igara, Insomniac Games, dobili su slobodu da duže rade na ovom naslovu i učine ga zaista kvalitetnim. Nismo ni sumnjali da će izgledati dobro, ali trejler je premašio očekivanja. Borba podseća na Arkham igre ali na Spider-Man način, lik se kreće baš kako bi i trebalo i koristi okolinu za borbu sa protivnicima.

U prikazanom demou ima i QTE sekvenci koje su kombinovane sa gejmplejem, kako bi Spajdi mogao da izvodi neke komplikovanije poteze. Kako kažu iz Insomniaca, biće to stariji i iskusniji Spajdermen, a biće igriv i Piter Parker. Za kraj su nam nagovestili da će u igri biti i Majls Morales, koji je u određenim stripovima novi Spajdermen, pa će biti interesantno videti kako su zamislili da njega ubace u svet sa Piterom.

Monster Hunter stiže na PlayStation 4

Monster Hunter World biće prva igra iz serijala koja će stići na zapad u skoro isto vreme kada i u Japan. Kretanje kroz svet će biti drugačije, neće biti učitavanja tokom prelaska između mapa, likovi izgledaju brže, čudovišta se međusobno bore, dok sama borba nije mnogo prikazana u trejleru. Izlazi početkom sledeće godine.

Novi story trejler za Destiny 2

U novom Destiny naslovu, svetlost može da vam bude oduzeta, a Cabal su prava pretnja. Zbog dogovora sa Sonyem, Destiny 2 će imati ekskluzivni sadržaj u vidu oružja, pvp mape itd, koji neće biti odmah dostupan na drugim platformama. Izgleda odlično i kao unapređenje prvog dela, ali ostaje da vidimo da li će ovog puta Destiny biti zanimljivo igrati i bez prijatelja. Izlazi 6. septembra.

Nastavak koji su svi čekali – Knack II

Hit PS4 platformer dobija nastavak. OK, nije hit, niti je platformer, ali zašto ga još nisu dali kao deo Plus pretplate? U svakom slučaju, za drugi deo najavljuju mnogo više platformisanja i bolji frejmrejt, pa se nadamo boljoj igri i dobroj zabavi u dva igrača. Izlazi 5. septembra.

Najavljen LocoRoco 2 Remastered

Prošlog meseca smo na PS4 igrali LocoRoco Remastered a na E3 sajmu je najavljen i nastavak. Ne znamo kada izlazi niti druge detalje za sada, ali sigurno će ponovo imati podršku za 4k na Prou.

Novi trejler za Ni No Kuni II

Nastavak odličnog PlayStation 3 RPG-a Ni No Kuni stiže ovog puta i na PC, pored PlayStationa 4, a dobili smo i novi trejler. Igra iznenađujuće izlazi ove godine, 10. novembra.

Yakuze dobile nove trejlere

Iz nekog razloga su oba preskočila konferenciju, ali dobili smo dva Yakuza trejlera: jedan za Yakuza Kiwami i jedan za Yakuza 6: The Song of Life. Prvi naslov izlazi 29. avgusta, a drugi početkom naredne godine.

Everybody’s Golf stiže na PlayStation 4

PlayStation 4 dobija svoj Everybody’s Golf 29. avgusta i to po smanjenoj ceni ($39.99 za američko tržište).

Prvi pogled na Patapon Remastered

Pata-pata-pata-pon! Muzički RPG koji je originalno izašao za PSP stiže na PlayStation 4, a sada smo dobili i demonstraciju prvog gejmpleja iz nove verzije.

Nova igra kreatora Resoguna – Materfall

Novi side scrolling šuter sa elementima platformisanja stiže 16. avgusta.

Undertale stiže na PS4 i Vitu (šta je to beše?)

RPG igra do sada ekskluzivna za Windows, OS X i Linux, najavljena je i za Sony uređaje.

Prikazane nove igre za PlayStation VR

PlayStation VR još nije dostigao Vita nivo ignorisanja od strane Sonya, pa je tako najavljeno nekoliko novih igara. Neki od najavljenih naslova su pecanje u Final Fantasy XV, avantura sa mišem u igri Moss, pucačina Bravo Team, open world Skyrim VR, prequel za Until Dawn sa imenom The Inpatient, akciona platforma Star Child i SUPERHOT VR.