Kada je nemačka državna “federalna komisija za medije štetne omladini” počela da pored pisanih dela i filmova (u kojima je prikazano bilo jasno nasilje protiv drugih ljudi, rasna netrepeljivost i promovisanje nacizma) pokriva i video igre, prva igra kojoj su zabranili da bude prodavana i promovisana u medijima na teritoriji cele Nemačke je bio legendarni DOOM. Ova vest je naravno odjeknula širom sveta, čak uzdižući popularnost DOOM-a kao igre koja se mora odigrati.

Ali dok se za DOOM može reći da je bila zabranjena zbog ogromne doze “fantzijskog” nasilja (najnoviji DOOM iz 2016. godine je zbog svog punog fokusa na fantazijska bića postao prva DOOM igra koja je od starta mogla biti slobodno prodavana u Nemačkoj), jedna od sledećih igara koja je “popila ban” je bila FPS igra Red Faction iz studija Volition. Smeštena u doba revolucije na kolonizovanom Marsu, ova SF igra je na veoma realistični način tražila od igrača ne samo da se probije kroz armije protivnika, već je omogućavala igračima da se iživljavaju nad neprijateljima koji su se veoma jasno predali,  a jedna od centralnih misija igre je zahtevala ubijanje nedužnog civila da bi se pronašao ključ za prolazak kroz bitna vrata. Vredi spomenuti da je tada komisiji bila poslata cenzurisana verzija igre bez krvi i sa drastično smanjenim animacijama protivnika i sl. Ništa to nije pomoglo, a igrači koji su hteli da odigraju Red Faction su morali da kupe i uvezu igru iz inostranstva.

Kada je izdavač video igara THQ Nordic (ranije poznat kao Nordic Games) došao u posed Red Faction franšize, oni su odličili da pokušaju da skinu ovu igru sa crne liste u Nemačkoj. Nedavno su se obratili komisiji i prikazali da je ne samo vreme pregazilo Red Faction što se tiše kvaliteta grafike, već i da su mogućnosti gameplay-a drastično više ograničene u poređenju sa modernim naslovima koje omladina igra sada. Komisija se složila i zabrana prodaje Red Faction igre je najzad skinuta.

THQ Nordic planira da u narednim mesecima završi rad na izdavanju emulirane PS2 Classic verzije Red Faction igre na PlayStation 4 konzoli (puna un-cut verzija naravno) koja će biti puštena u prodaju u celom svetu, uključujuči i Nemačkoj.