Kada je PlayStation Network počeo sa radom pre 11 godina, njegovi inženjeri nisu puno razmišljali o budućnosti i prohtevima desetina miliona korisnika. Posle veoma brojnih online servisa koje je Sony korporacija napravila tokom tih godina (sajtovi i servisi za gaming, muziku, televizore i mnoge druge delove Sony ponude), bilo je potrebno dosta vremena da se napravi jedinstveno online prisustvo koje bi korisnicima omogućilo da koriste jedan online profil.

Jedna od velikih boljki PSN servisa je bila nemogućnost promene nadimka igrača. Posle decenije negodovanja, Sony će pre kraja godine početi beta test opcije za promenu nadimka, a početkom 2019. će ova opcija stići i u javnost. Zbog ograničenja u originalnoj verziji PSN-a, novi nadimak će biti vidljiv samo na PS4 konzoli, i unitar igara koje su ili napravljene posle početka 2018. godine ili u (popularnim multiplayer) igrama koje će dobiti softversku zakrpu. Iako ovo nije savršeno rešenje, makar daje opciju igračima da od sada pa na dalje koriste online nadimak koje im više odgovara.

Prva promena PSN nadimka će biti besplatna, a svaka sledeća će biti naplaćena, što je standardna ponuda i kod suparničkog serbisa XBLA koji odavno nudi promenu nadimka svojim korisnicima.