Da li imamo fanove NASCAR-a u našim krajevima? Iskreno sumnjam, ali makar u našim gejmerskim krugovima navikli smo na česte simulacije američke omiljene kružne trke. Iskreno, još od prošle generacije nismo se sreli sa zaista kvalitetnom simulacijom ove autentične američke zabave. Gran Turismo 6 imao je sjajan mod pa i NASCAR licencu, ali mnogo toga je nedostajalo. NASCAR Heat 3 dolazi nam od Monser Games studija iz Minesote, posvećenog u poslednje vreme isključivo NASCAR igrama (mada radili su par stvari i za Nintendo?). Heat 3 je ovogodišnje izdanje u anuelnoj seriji NASCAR simulacija za PlayStation 4, Xbox One i PC, započetoj pre par godina.

Na samom početku, da krenemo od najgoreg – primećujemo da igra ovoga puta koristi Unity endžin, što sa sobom donosi limit od 30fps na konzolama, nebitno imate li jače ili slabije verzije. Ovaj detalj je sam po sebi dovoljan za momentalnu diskvalifikaciju ovih verzija. Sa druge strane, čak i na prosečnom gejmerskom PC-u bez problema moguće je postići veći frame rate, neophodan za bilo kakvu ozbiljnu vožnju. Kada smo se prebacili na PC i priključili volan, stvari dobijaju nekakav smisao i onda možemo da se fokusiramo i na dobre strane ovog nastavka.

Nije naša, ali kao da jeste! FUN FACT: Danicu Patrick, Amerikanku, naši su mediji svojevremeno svojatali – to je ujedno prvi i poslednji put da je NASCAR spomenut na domaćim portalima.

Slično Heatu 2, tu su tri lige Monster Energy NASCAR Cup Series, NASCAR Xfinity Series i NASCAR Camping World Truck Series. Ovoga puta tu je i Xtreme Dirt Tour sa kojom se prvi put susrećemo, u pitanju su NASCAR ovalne trke ali na dirt podlozi sa posebno modifikovanim vozilima, i krajnje interesantnom ekipom vozača koji se bave ovom neuobičajenom disciplinom. U svim spomenutim ligama naravno svi aktuelni vozači i timovi su prisutni, uredno sa svojim sponzorskim logoima oblepljenim vozilima i trkačkim kombinezonima. Naravno, kako zakon nalaže, nošenje kačketa i naočara za sunce je obavezno, uz opcionu bradu. NASCAR licenca je iskorišćena maksimalno, svi šampionati, vozači, staze, sve je tu, pa čak i (odlična) hard rock / country muzika koja gruva u poprilično lepo urađenim menijima. Za fanove pravih NASCAR trka i cele te propatne kulture ovaj naslov defintiivno ima šta da ponudi. Za nas ostale koji sa strane posmatramo sav taj spektakl uz pitanje “a zašto se voze samo u krug?” – šta reći, u malo kojoj igri možete uopšte videti ovoliki broj vozila na stazi u isto vreme i izazvati spektakularne sudare, so there is that.

Kada smo kod velikog broja vozila, to je verovatno i razlog (pored Unity endžina) zbog kog je grafika i na PC-u kada se odvrne na maksimum i dalje dosta primitivna za današnje standarde. Detalji na automobilima spolja kao i unutra su na skroz ok nivou, a posebno je cool što su i modeli svih vozača, koji u tom svetu imaju status superzvezda, urađeni takođe veoma detaljno, i možete ih videti u animacijama pre i posle trke. Osećaj vožnje bilo na kontroleru ili volanu je da kažemo osrednji. Nije katastrofalno loše, ali nije baš ni na nivou NASCAR moda iz pet godina starog GT6. U PS4 verziji poruke od vašeg tima dolaze preko zvučnika na DualShocku 4, sjajan detalj ali 30fps na Pro-u je za bojkot. Igru je inače moguće igrati kao sim ili arkadu, mada realno razlika i nije toliko velika. Pored svih uobičajenih modova viđenih u prethodnim nastavcima jedna od novina koju Heat 3 donosi je mod u kome možete menadžerisati svojim timom u NASCAR nacionalnoj seriji, i izvesti ih na put slave dok vam se na zavrti u glavi posle bezbroj krugova i krugova na istim ovalnim stazama…

Na jugu Amerike nije moguće biti više cool od ovoga.

Šalu na stranu, vožnja u krug nikako nije tako jednostavna kao što deluje. Mnoge specifične taktike postoje za ovu vrstu trka i njihovo poznavanje je neophodno za uspeh sa 40 protivnika na stazi (Da li je NASCAR zapravo BattleRoyale vožnji?!). Takođe, staze koje su sve zasnovane na pravim lokacijama nikako nisu identične, razlikuju se u broju krivina, dužini, nagibu itd. Od staze do staze taktike će morati  drastično da se promene, a dodatne lige sa pickup kamionetima i novi dirt ovali sa svojim posebnim stazama donose još raznovrsnosti i dodatnog sadržaja. Dobro unapređenje u odnosu na prethodne Heat nastavke je i popravljen AI koji će sada voziti realističnije, ponekada praviti greške i imati skroz drugačije pit taktike. I dalje, AI je daleko od savršenog tako da su masovni sudari posebno na početku trka česta pojava, ali kada krenu da se dešavaju izmamiće pre jedno HELL YEAH nego frustraciju, ako ste true.

Od svih igara do sada posvećenih isključivo NASCAR trkama, Heat 3 je deftinitivno najpristupačniji za ulazak u ovaj svet. Bez obzira na nešto skromniju prezentaciju, igra nudi dubok career mod, veoma složenu mogućnost menadžerisanja tima, ogroman broj auteničnih vozača i staza, dovoljno raznovrsnih disciplina, pa čak i split screen mod! Veoma hard sell za preporuku u našim krajevima ali ako volite trke i automoto sport i želite da probate nešto skroz drugačije NASCAR Heat 3 predstavlja najbolji način danas za ulazak u unikatni svet stock car racinga u Americi.

NASCAR Heat 3 (PS4 Pro)
  • 7.5/10
    EmuGlx Score - 7.5/10
7.5/10

Finalni utisci

Bez obzira na nešto skromniju prezentaciju, igra nudi velik broj opcija i zanimacija ali samo u slučaju da ste fan ovog specifičnog moto sporta.