Novi izveštaj iz medijske i finansijske organizacije Bloomberg je bacio više svetla na planove koje PlayStation ima oko premijere njihove najnovije PlayStation 5 konzole.

Sudeći po njihovoj najnovijoj analizi koja je sakupljena preko direktnih intervjua sa njihovim izvorima unutar Sonija i proizvodne industrije u Kini, uticaj svetske pandemije neće uticati na dokazak nove kućne konzole. Sony se i dalje sprema da ovog juna krene u masovnu proizvodnju konzole u Kini, i pored činjenice da neki od njihovih inženjera nemaju priliku da sami posete proizvodne linije i lično optimizuju svaki korak sklapanja završnog proizvoda. Konzola će biti spremna za prodaju krajem ove godine, a ujedno je stigla i potvrda da je Sony uveren da neće biti problema oko launch igara koje su trenutno u završnim stadijumima razvoja.

Navodno, odlaganje je jedino moguće ako i Microsoft odluči da odloži svoj Xbox Series X, za šta za sada nema naznaka. Obe firme su trenutno spremne da se suoče sa slabijom kupovnom moći svetskih kupaca da bi što brže započeli prodaju svoje konzole.

Ali uticaj Covid19 pandemije će itekako imati uticaja na tok prodaje same konzole. Zbog uverenja da će konzola biti skuplja od PlayStation 4 konzole koja je sa početnom cenom od $400 oborila mnoge rekorde prodaje u svojoj prvoj godini, analitičari sada smatraju da će PS5 najverovatnije koštati $500, ali da će možda i Sony i Microsoft odlučiti da snize cenu na $450 i budu na gubitku. Ovaj potez bi svakako poboljšao prodaju u trenutnoj ekonomiji gde su desetine miliona ljudi ostale bez posla a pažnja svetskih kupaca je fokusirana na na druge stvari pored zabavnog softvera. Zbog ove veće cene se očekuje da će PS5 konzola do 1. aprila 2021. godine biti proizvedena u količinama od 5-6 miliona kopija, što je malo manje od 7 miliona koliko je PS4 bio prodat u svoja prva 2 kvartala.

PlayStation nije objavio planove kada će svetskoj javnosti prikazati izgled, cenu, OS servise i nove nextgen igre svoje nove konzole, ali velike su šanse da ćemo te podatke dobiti tokom meseca juna.