Posle dugogodišnje dobre podrške za DualShock 4 gamepad, Valve je uspeo u rekordnom roku da pripremi njihov Steam beta client da podrži novi gamepad koji je Sony pustio u prodaju zajedno sa njihovom novom PlayStation 5 konzolom.

Kao i sa DualShock 4 modelom, Steam će moći da automatski detektuje prisustvo DualSense gamepada i prilagodi ga radu na PC-u kod naslova koji koriste i DirectInput i xInput sisteme kontrole gamepada. Rad je moguć u žičanom i bežičnom modu, a podržan je rad touchpada, vibracije, LED boje, korišćenja PlayStation dugmića unutar igre (samo u podržanim naslovima) i prenosa audio signala do gamepada (samo kod žičane konekcije). Napredni efekti ugrađenih haptic feedback motora i rezistivnih triggera nisu podržani jer je ta podrška zasnovana na svakom pojedinačnom naslovu na konzolama. Za sada nijedan developer nije potvrdio da će njihov PC port podržati ove napredne DualSense efekte koji znaju da učine PS5 verzije veoma upečatljivim i zanimljivijm za igranje.

U zadnje dve godine, udeo korišćenja PlayStation 4 kontrolera na Steam-u je porastao sa 10.9% na 21.6%!

DualSense podržka za Steam je za sada prisutna samo onima koji su deo Beta verzije klienta, i očekuje se brza premijera u redovnoj verziji.