Pre par meseci Valve je oduševio igrače i industriju PC hardvera sa predstavljanjem minijaturnog PC-a koji (u maniru popularnog Nintendo Switch-a) dolazi u formi prenosne konzole! Ali i pored ovog novog dizajna koji najzad evoluira standardne forme PC gaminga koju već decenijama čine samo desktop i laptop kompjuteri, Valve je vlasnicima ovog uređaja obećao da neće biti ograničen u bilo kom smislu. Standardno ponuđen gaming-orijentisan Linux operativni sistem Steam OS (sa ugraćenom podrškom za pokretanje Windows igara) će moći da se promeni za bilo šta korisnici požele, a tu je i naravno sve ostalo što otvoreni PC sistem nudi- modovi, nezavisne digitalne radnje, instaliranje emulatora i igara bez DRM-a, i naravno kačenje monitora, tastature i mišta radi lagodnog desktop rada ili igranja.

Steam Deck u sebi krije veoma sposoban hardver koji napajaju nove AMD CPU i GPU arhitekture koje se trenutno nalaze i u nextgen PS5 i  Xbox Series konzolama, i M.2 hard disk koji je smešten duboko u unutrašnjosti ovog malog PC uređaja. U najnovijem video snimku kojeg je izdao sam Valve, igrači sada mogu lično da se uvere koliko je lako zameniti analogne stick-ove, i koji problemi se mogu sresti prilikom zamene SSD hard diska.

 

Iako se Valve slaže da niko ne može zabraniti vlanicima PC hardvera šta da rade sa svojim komponentama, oni ipak preporučuju veliki oprez pri otvaranju Steam Deck-a, a pogotovo pri zameni SSD-a. Garancija uređaja naravno ne pokriva kvarove koji su sami korisnici izazvali unutar otvorene konzole.

Steam Deck stiže u prodaju krajem godine po startnoj ceni od $400. Kupovina je za sada omogućena jedino direktno preko online Steam radnje u nekoliko zemalja koje Valve direktno podržava.