Valve je upravo prestavio novi komad hardvera sa kojim ciljaju da PC igračima ponude novi vid slobode u svom dnevnom gamingu, bilo da su kod kuće ili su na putu!

Valve Steam Deck punokrvni mali PC koji dolazi u formi prenosne mini-konzole koja najviše podseća na popularni Nintendo Switch, ali koji umesto downclock-ovanog mobilnog hardvera iz 2015. godine u sebi ima maltene najoviji hardver PC giganta AMD-a. Sa snagom od čak 2 teraflopsa i modernim CPU-om i SSD hard diskom, Valve Steam Deck po prvi put donosi hardver koji maltene premašuje moć popularne PlayStation 4 konzole u potpuno prenosnoj formi!

Da, ovu prenosnu konzolu napaja quadcore Zen2 procesor (iste generacije kao onaj unutar PS5 i Xbox Series X/S) i RDNA2 grafička koja podržava sve napredne efekete kao što su raytracing i variable rate shading. Ostatak centralnog hardvera zaokružuju impresivnih 16 GB RAM-a (4 puta više od Switch-a), baterija koja omogućava gaming u trajanju od 2-8 sati u zavisnosti od komplesnosti igre (odlični puzzler Portal 2 se može igrati više od 4 sata), i touchscreen ekran od 7 inča sa rezolucijom od 1280 x 800 piksela.

Zanimljivi dodatni hardver uključuje dve touchpad zone oko glavnih kontrola koje se mogu podesiti da rade razne funkcije, na pozadini se nalaze ne samo dva para triggera nego i još dva dodatna para pomoćnih dugmadi, podrška za Bluetooth audio i dodatne bežične uređaje, i naravno opcija da se prikači monitor, tastatura i miš i time gaming prebaci u punokrvni “desktop mod”.

Što se OS-a tiče, Valve Steam Deck napaja gaming-optimizovana verzija Linux-a koja svim igračima pruža lagan pristup svojoim Steam nalozima i svim cloud servisima kao što su sinhronizovane savegame pozicije, friend lista, chat i još mnogo toga. Naravno u stilu pravog PC gaminga, svi vlasnici ove konzole imaju pun pristup igrama i mogućnost da ih moduju, sami instaliraju svoje igre ili aplikacije, i čak nabace na konzolu punokrvni Windows OS.

Valve Steam Deck stiže u prodaju krajem ove godine godine u tri konfiguracije koje se razlikuju samo po količini interne memorije. Najjeftinija će biti verzija sa 64GB interne eMMC flash memorije ($400), a dve skuplje varijacije u sebi imaju brze PCIE3 NVME SSD-ove sa 256GB ili 512GB po skupljim cenama od $529 i $600. Konzola takođe ima i port za MicroSD proširivu memoriju.