Pre mnogo vremena, u dalekoj galaksiji (tačnije 2019) EA Games je odlučio da uradi nešto što su već duže vreme govorili da je neprofitabilno: da izda single-player igru o Star Wars-u. Star Wars Jedi: Fallen Order je preko noći postao veliki hit i zapamćen je kao jedna od najboljih akcionih Star Wars igara. Meni je lično Star Wars Jedi: Fallen Order bila skoro savršena igra. Dinamične borbe, glatko platformisanje, malo metroidvanije, interesantna priča i blaga souls mehanika, učinile su da uživam u skoro svakom momentu igre. Baš zato sam se i radovao da odigram ovaj iščekivani nastavak.

Star Wars Jedi: Survivor ĆE BITI jedno remek delo od nastavka JEDNOG DANA (nadam se uskoro; možda već kad budete ovo čitali)… samo kad developeri malo budu optimizovali ovu igru jer trenutno radi kao R2-D2 na pesku bez točkova dok za sobom vuče pijanog Obi-Wan Kenobi-ja koji uporno želi da se vrati u kantinu u Mos Eisley-ju jer je hteo da prvi puca na Greed-a.

Tako je! Bežite pobunjenički smradovi!!! Mislim… jej, Džedaji…

U prvom delu, priča je pratila odbeglog Džedaja, Cal Kestis-a koji se krije od imperije i zajedno sa svojom posadom pokušava da obnovi Džedaj odred i dovrši svoj trening.

Jedi: Survivor nastavlja priču priču našeg voljenog protagoniste. Još uvek bežimo od Imperije kao jedan od preživelih Džedaja ali sada imamo nov cilj. Cal i družina tragaju za novim utočištem, negde gde ih imperija neće pronaći a gde će ujedno moći da podignu nove generacije Džedaja. Takvo mesto zapravo postoji, samo je skriveno. A osim toga, vaša konkurencija je drugi Džedaj, Dagan Gera, koji želi da na svoj (možda malo mračniji) način obnovi odred. Čeka nas uzbudljiva avantura koja se odvija na 6 planeta gde se stalno trkamo sa nekim za novo zrnce nade da pronađemo ovu skrivenu planetu.

Priča je dobra. Nije na nivou sa Star Wars filmovima, naravno, ali verujem da će vas držati do kraja igre, čak i da niste neki Star Wars obožavalac. Kao i u prvom delu, sam protagonista dosta doprinosi igri. Cal je vrlo pozitivan i simpatičan lik ali je takođe i vrlo hrabar i nije mu teško da uprlja ruke kada je to potrebno. Sa Cal-om je, kao i uvek, njegov verni droid BD-1 koji je još više korisniji nego u prvom delu. Ostatak družine se takođe vraća kao što su Cere, Merrin i naravno, najbolji lik, Greez. Dobijamo takođe i nove sporedne likove. Bode Akuna je lovac na ucene koji pokušava da svet učini malo tolerantnijim za svoju ćerku. Tu je takođe i šarmantni ženski droid Zee i žaboliki vanzemaljac po imenu Turgle (koji je preko noći postao omiljeni NPC i meme na internetu). Pojavljuje se i neki crni lik sa kacigom ali taj verovatno nije bitan…

Kao što vidite, igra je puna interensantnih likova i lokacija i verujem da će vam biti stalo da odbranite galaksiju. Iako igra nije open-world, dosta je proširena za razliku od prvog dela, barem u nekim zonama. Meni iskreno ne smeta linearan pristup iz prvog dela ali jeste pravo osveženje da imate planete gde možete svuda da istražujete i radite side questove. Zapravo, ovo je slučaj samo na glavnoj planeti (Koboh) dok su ostale plenete uglavnom linearne sa par skrivenih putanja. Mada, bez obzira koliko je priča bila lepa, vi ipak hoćete da znate kakav je gamplay. E pa drago mi je da vam saopštim da je gameplay zabavan baš kao i u prvom delu, čak i malo zabavniji.

Star Souls? Dark Wars? Dark Souls sa Lightsaber-ima… e tako može!

Star Wars Jedi: Fallen order je bilo pravo osveženje kad je reč o gameplayu. Igra je imala mehaniku kao Souls naslovi što se tiče borbi, umiranja i napredovanja. Takođe je imala platforming sekcije sa malo metroidvania elemenata i malo zagonetki. A da, i bazirana je na jednoj od najpopularnijih franšiza na svetu, što je sigurno pomoglo.

Iako je igra dosta pozajmljivala od FromSoftware-ove popularne franšize, Jedi Fallen Order je imala SAVRŠENU težinu kako za Souls veterane tako i za one koji nikada nisu Slavili Sunce (Praise the sun – Dark Souls). Ja često kažem da je Jedi: Fallen Order, Dark Souls za početnike i ovo poređenje važi i za Jedi Survivor.

Da, svaki neprijatelj može da vas potencijalno ubije ali, vi igrate kao Džedaj i možete u jedan ili dva udarca da presečete skoro sve u igri. Dovoljno je da izbegnete malo napade, nekada da koristite Parry sistem za blokadu, malo sile i to je to.

Borbe su izuzetno pitke i, osim kod par bosseva, nisam mnogo umirao tokom igre na normalnoj težini. Ako ste Souls veteran, igra će vam verovatno biti prelaka. Ako niste, onda će vam sasvim prijati ovakav nivo težine. Naravno, čak i da vam je ovo prva igra u životu, na raspolaganju vam je mnoštvo opcija da igru prilagodite kako god vama odgovara. Neprijatelji su uglavnom predvidljivi. Većina njih umiru iz jednog udarca ali će biti dosta njih za koje ćete morati malo da se potrudite. Jači neprijatelji uglavnom imaju štit preko energije i potrebno je da ga razbijete tako što ćete im razbiti odbranu udarcima ili parry sistemom. Sve u svemu, nije ni blizu teško kao u Souls igrama i baš zato mi se toliko i sviđa. Naravno, bilo je i par opcionih bosse-va zbog kojih ćete se pomučiti i koji udaraju kao traktor (Rancor mora da me je ubio bar 30 puta dok ga nisam konačno savladao).

Baš kao i u Souls igrama, suština svake planete je da dođete od jednog Bonefir… ovaj, meditacionog kruga do drugog. Svaki meditacioni krug predstavlja check-point na koji se vraćate ako poginete. Ovde se takođe levelujete, punite energiju, koristite fast travel i još par stvari o kojima ćemo posle.

Sve sposobnosti koje ste otključali u prvoj igri su vam dostupne i ovde, osim dodatnih kapsula za lečenje. Pošto Džedaji na razne načine koriste svoje lightsaber-e, igra vam daje sve stilove borbe koje ste imali u prvom delu. Znači, možete koristiti

 • Samo jedan lightsaber – sve izbalansirano.
 • Dva lightsabera – brzi i jaki napadi ali slaba odbrana
 • Dvoručni lightsaberi – brzi napadi, jaka odbrana ali zato slaba šteta

I pošto je ovo pravi pravcati nastavak, dobijate još dva, ne-toliko-tradicionalna stila

 • Lightsaber u jednoj a blaster u drugoj ruci – deluje glupo ali, kad već kopiraju Dark Souls, mogu malo i Bloodborne. Ovo je zapravo odličan stil super za rušenje odbrane jakih neprijatelja. Brzo se krećete, pucate da ometete protivnika ali je odbrana malko slabija.
 • Crossguard (Greatsword) lightsaber – U pitanju je džinovski lightsaber koji nanosi najviše štete od svih ostalih oružja, pruža najjaču odbranu ali je SPOOOOOOOOOOOR i to jako.

Pošto sam nedavno prešao Bloodborn, baš mi je lepo legao Blaster+Lightsaber kombo ali sam definitivno preferirao dva lightsabera. Divota je što možete koristiti i levelovati bilo koji stil koji vama odgovara. Čak i da ih skroz zanemarite, uvek su vam na raspolaganju i svaki stil ima svoju korist.

A što se tiče platformisanja, igra vam daje sve što ste imali u prvom delu ali takođe učite i nove pokrete a uz to dobijate i nove sprave za manevrisanje. Cal i dalje može da duplo skoči, da trči po zidovima (kao Prince of Persia) i da pomera ili vuče stvari. U Jedi Survivor-u dobijate grappling hook, sposobnost da silom spuštate i podižete platforme i, moja omiljena, air dash. Čim naučite Air Dash, platformisanje automatski postaje lakše i zanimljivije jer dobijate onaj mali UMPH koji vam je uvek fali da stignete do one tamo skrivene zone. Čak i mali BD-1 dobija par sposobnosti, kao što su električni metak koji može da oživi mašine i sprej koji pušta zapaljivu materiju.

Samo prolaženje kroz igru i istraživanje ovog bogatog sveta je jedno predivno iskustvo. Kako napredujete kroz igru, posle svake platforming ili borbene sekcije otključaćete prečicu. Vrlo je verovatno da ćete naučiti neke nivoe napamet iako svaki nivo ima mapu. Takođe, vrlo je zabavno istraživati van glavne putanje, iako ponekad nagrade nisu baš utešne (o tome u kasnije).

Sve ovo što sam naveo bi trebalo da učine da Jedi Survovor bude must-buy za sve souls-light fanove i naravno Star Wars obožavatelje. Nažalost, imamo par propusta.

Imperija ne toleriše neuspeh!

Ajmo redom, sve što mi je smetalo u ovoj igri, od najsitnijih do najvećih.

 • Prvo – pošto sada imamo nove konzole sa novim inovativnim kontrolerima, ja sam se radovao da ću čuti zvuk lightsabera kako dolazi iz mog dualsense kontrolera. E pa, nema toga. Čujete BD-1 kako hakuje vrata, kako skenira okolinu ali ništa od lightsaber-a. Siguran sam da bi ovo nekima smetalo ali ja sam tako hteo da nerviram ljude u svojoj okolini dok non-stop mašem svetlosnim sabljama.
 • Drugo – sa toliko pokreta za manevrisanje, nekada nije jasno gde treba da idete, gde da skočite, da li možete da sletite na platformu, itd. Često zidovi izgledaju zrelo za jedno dobro penjanje ali su samo obični zidovi. Ako predugo padate, čak i da uradite double jump pre nego što sletite, igra vas ubije. Mali problem, ali dosadan u pojedinim delovima.
 • Treće – kozmetika kao nagrada za istraživanje. Ovo mi je bio najveći problem u prvom delu. Primetićete skriveni put, otići da istražite, pobediti neprijatelje ili mini-boss-a, doći do kraja i tamo vas čeka kovčeg. A šta je u kovčegu? Nov unutrašnji prečnik drške za lightsaber (koji ne možete ni da vidite).

Da, dok u sličnim igrama dobijete novo oružje, jači oklop ili pare, Jedi Survivor vas nagradi uglavnom sa kozmetikom. Osim dodatnih stim kapsula za lečenje (Kao u Dark Souls-u Estus Flask), sve ostalo što nađete je zanemarljivo. Čak i da volite kozmetiku, većina stvari koje nađete su toliko sitne da ih nećete ni primetiti. Da ima tu i kostima za Cal-a i delovi za BD-1 ali stvarno su preterali sa svom kozmetikom.

Zapravo, možete čak tokom igre pronaći i tokene koje kasnije menjate u prodavnicama za, pogodili ste, još kozmetike.
Osim ako ste neki die-hard fan Star Wars-a, teško da će vas zanimati ovoliko detaljna kozmetika. Mene sigurno nije. Jedino što sam hteo je crveni lightsaber ali pošto je Cal Džedaj, to nisam smeo, ali imam nade za nastavak…

Četvrta zamerka zaslužuje svoj podnaslov

Jedi Survivor KIDA… vaše oči jer ju je teško gledati!!!

Kada je počela nova generacija konzola, obećane su nam dve stvari: 4K rezolucija i 60 frames-per-second. Kad su igre počele da izlaze, developeri su nam dali oba, ali smo mogli da biramo samo jedno. I tako, ko voli grafiku, može da igra igre u 4K ali na zaključanom baby framerate-u od 30. A ko voli glatkoću, može da smara svoj nov 4K monitor/TV i igra igre u staroj Full HD rezoluciji ali u , i-bilo-je-već-vreme, 60 FPS-a.

Međutim, kako igre izlaze u skorije vreme, ispostavlja se da polako gubimo i tu drugu opciju. Developeri ne umeju više ni tih jadnih 60 FPS-a da dostignu bez obzira koliko su jake i moćne nove konzole. Neke igre se sada trude da dostignu 60, a neke jednostavno ne mogu. A realno, ovo je trebalo da bude standard još na PS3 i Xbox 360. Tolerisali smo ovaj propust na prošloj generaciji ali sada više NE SMEMO.

Mi igrači moramo prestati da tolerišemo nedopečene igre tako što ih nećemo kupovati niti pre-orderovati.

Žao mi je što moram da vam saopštim da je Jedi Survivor jedna vrlo neoptimizovana igra. Naime, framerate u igri šeta od 15 do 60 FPS-a, dok generalno radi na nekih 25 FPS-a. Kad god se nalazite u nekoj zoni gde ima puno osvetljenja, neprijatelja ili bilo kakvih asset-a, igra počne da radi kao usporeni snimak. Ovo se dešava za vreme borbi, za vreme istraživanja, za vreme paltformisanja pa čak i za vreme cut-scena. I da napomenem, igru sam igrao u PERFORMANCE modu-u.

Vrlo retko je igra uspela da dotera do 60 FPS-a, a to se najčešće dešavalo kada sam prolazio kroz mračne, uske i tamne prostorije.

Drugi, vrlo primetan problem je, screen-tearing. U slučaju da ne znate, ovo je čest problem na mnogim PC igrama gde vam se razmera ekrana + rezolucija ne poklapaju sa igrom te se stvori vodoravna talasasta sekcija preko ekrana. Užasno dosadan i primetan problem ali se lako reši pomoću VSYNC opcije. E pa, ove opcije nema u Jedi Survivoru tako da ćete morati da gledate tu odvatnu talasastu liniju koja se vrlo često pojavljuje.

Crashova, srećom, nije bilo.

Optimizacija Jedi Survivor-a me podseća na prošlogodišnje Pokemon Scarlet i Violet. I te igre su radile katastrofalno i imale problema sa framerate-om. Ali, za razliku od GameFreak-a (Pokemon developeri), Respawn Entertainment (developeri ove igre) su iskusni programeri koji znaju sve ovo da reše, i mogu vam garantovati da će se sve ovo ispeglati sa par patche-va.

ALI, TO NE ZNAČI DA TREBA DA TOLERIŠEMO OVE AMATERSKE PROPUSTE.
Igra je izašla, košta $70, ali radi kao da je u kasnoj beta fazi. Jasno je da su developeri i publisheri izgurali igru ranije sa načinom razmišljanja “Popravićemo je kasnije” i istom merom treba da reagujemo na ovakav tip bezobrazluka…

Popravićete je kasnije?! Odlično, KUPIĆEMO JE KASNIJE, i to kad bude na popustu.

Evo kako stvari stoje.

Jedi Survivor je odlična igra. U skoro svakom pogledu je bolja od originala. Da je lepo optimizovana, dobila bi 9/10.
Međutim, igra radi očajno i teško ju je gledati iako je, tehnički, igriva od početka do kraja.

I baš zbog ovih razloga preporučujem svima da sačekaju par meseci da se igra malo dotera i TEK ONDA da je kupite. Star Wars Jedi Survivor je igra koju treba igrati ali ne u trenutnom stanju.

Za par meseci, kad bude na nekom popustu, vi lepo proverite kako radi na YouTube-u i ako je igra patch-ovana, imate toplu preporuku od mene. Do tada, bolje sačuvajte pare. I ne brinite, da li je igrate za mesec, dva ili čak za pet godina jer će Jedi Survivor i dalje biti jedna od najboljih Star Wars igara ikada.

Star Wars Jedi Survivor (2023) PlayStation 5
 • 7.5/10
  EmuGlx Score - 7.5/10
7.5/10

Finalni utisci:

PROS

 • Vrlo zabavne borbe
 • Zabavno je istraživati i prolaziti kroz planete
 • Puno side-questova i dodatnih aktivnosti
 • Dobra priča
 • Odličan voice acting i muzika
 • Zanimljivi likovi

CONS

 • Džabe im sve ovo gore kad igra ne radi lepo