Kao što naslov kaže, probali smo novu Jaffu i, naravno, svidela nam se. Onda smo seli da odigramo malo The Legend of Jaffa Brownie, skroz besplatnu mobilnu igru od domaćih developera bez ikakvih mikrotransakcija i moramo da priznamo… nismo ovoliko očekivali.

U The Legend of Jaffa Brownie, vi igrate kao Brauni, novi Jaffa proizvod koji kreće na putovanje da otkrije smisao svega… ili jednu veliku peć. Kako god, ovo znači da treba da posetite nekoliko lokacija, svaka sa po 1 – 3 nivoa gde skačete po platformama, rešavate lagane zagonetke i borite se protiv robota u stilu pravih 3D platformera.

Skakanje po platformama je bilo ok. Za mobilnu igru, komande dosta dobro slušaju, mada tu su i drugi problemi. Iako je u pitanju 3D platforma, kamera je fiksirana i često ne možete da vidite šta je iza vas (čak iako treba da se krećete u tom pravcu, slično kao poslednji Kirby recimo). Takođe, očekivali smo vrlo lagane platforme, jer je igra ipak namenjena za decu ali to jednostavno nije slučaj. Potrebno je biti malo vešt u nekim skokovima kako bi napredovali. Srećom, igra ima vrlo dragocen checkpoint system tako da možete da odahnete nakon problematične sekcije. Nažalost, svaki put kada padnete u provaliju izgubite srce, a kada ih sve istrošite, morate ceo nivo ispočetka. Ipak, drago nam je da igra ima neki izazov.

Zagonetke su nas vrlo prijatno iznenadile. Brownie može da uzme i ponese neko malo biće (ovcu ili keksić) i koristi je kao platformu ili kao podmetač za dugme. Iako je većina zagonetki lagana, za neke smo morali da stanemo i razmislimo minut ili dva, ništa strašno, ali smo dobili onaj zadovoljavajući “AHA” momenat. 

Što se tiče borbi, nismo baš oduševljeni. Ono što bi trebalo da bude vrlo lagan system borbe se pretvorio u nešto što smo često izbegavali? Zašto? Pa neprijatelji mogu vrlo lako da vam oduzmu sva srca jer nemate onu imunost na štetu kao u većini igara ovog žanra, a ne pomaže ni što često morate da sredite protivnike kako biste nastavili.

Sama igra izgleda vrlo lepo za jednu mobilnu igru. Nažalost i ovo dolazi sa cenom jer je vrlo moguće da će vam se telefon pregrejati, ako mu se pre toga ne istroši baterija. The Legend of Jaffa Brownie stvarno crpi resurse. Na našem Samsung Galaxy S21 Fe koji smo koristili za test, igra je vrlo fino i glatko radila ali se telefon baš dosta zagrejao a baterija se istrošila za manje od sat vremena igranja.

Kad smo već o satima, ovo je poprilično velika igra. Iako još nismo završili sve svetove, ima ih bar pet i svaki nivo u svetu traje oko 5-10 minuta. Svaki svet takođe ima i svoju muziku i tematiku. Možete da razgovarate sa NPC karakterima koji će često imati zadataka kako biste nastavili dalje sa nivoom ili samo neku šaljivu referencu. Dobro smo se nasmejali kada su dva kolača pričala za koga će da glasaju.

Ono što nam je jako falilo, bila je podrška za kontroler. 3D platforma kao The Legend of Jaffa Brownie bi bila mnogo prijatnija sa kontrolerom ali igra jednostavnu nema podršku. Touch komande na ekranu rade posao ali igri fali preciznost, naročito sa tako fiksiranom kamerom.

Sve naše kritie sa strane, teško nam je da se žalimo na The Legend of Jaffa Brownie. Za jednu skroz besplatnu igru (da, stvarno je besplatna i nema reklame ili mikrotransakcije), ovo je i više nego dovoljno. Očekivali smo neku zezanciju od 15 minuta a dobili smo vrlo bogatu i podužu igru za mobilne telefone. Da, ima tu stvari koje su mogle bolje da se odrade ali ni jedna od njih nam nije upropastila zabavu.

Ako vam je potrebna sasvim solidna 3D platforma za mobilne uređaje po najboljoj mogućoj ceni, stvarno je teško ne-preporučiti The Legend of Jaffa Brownie, a ni sam Brownie nije loš!


Zahvaljujemo se firmi Jaffa Crvenka koja nam je poslala interesantan paket sa poklonima vezanim za The Legend of Jaffa Brownie.