Pre par meseci javnost je preko nekoliko glasina po prvi put čula za “Project Q“, prenosnu mini konzolu iz PlayStation-a koja se sastoji od punog DualSense gamepada i ekrana koji bi omogućio lagodno igranje igara preko ugrađenog servisa Remote Play za besplatno bežično streamovanje zabavnog softvera koje korisnik ima na svojoj kućnoj PS5 konzoli. Ovaj “kućni cloud gaming” servis je prvobitno stigao na PS3 konzolu pre čak 17 godina, bio je drastično proširen tokom PS4 generacije kada je stigla podrška za PC, iOS i Android uređaje, a sada na PS5 konzoli će Remote Play postati još lakši za igranje uz pomoć zasebnog hardvera namenjenog samo toj funkciji.

Ovaj zanimljivih projekat Sony-ja je upravo dobio javnu premijeru i prve specifikacije.

PlayStation Portal u sebi ima upečatljiv ekran od čak 8 inča sa 1080p rezolucijom i podrškom za reprodukciju igara u 60 frejmova u sekundi. Pored tog ekrana se nalazi DualSense hardver, sa svim potrebnim dugmadima, touchscreen zonama za emulaciju touchpad-a, i podrškom za haptic vibracije i rezistivne trigger-e. Pored USB C konektora za punjenje interne baterije (za koju se predviđa da će trajati koliko i redovan DualSense gamepad, prosečno oko 6-8 sati) se nalazi i 3,5 mm audio port, dva mala zvučnika i mikrofon za nesmetano online igranje uz party chat.

Umesto da bude punokrvna prenosna konzola koja sama može da renderuje zabavni softver, ovaj uređaj će kao što je to bilo rečeno u glasnima služiti isključivo za pristup Remote Play stream-ova sa bežično povezane PlayStation 5 konzole. Igrači će moći da pristupe svim svojim igrama svoje kućne konzole, bilo da WiFi signal šalje sam PS5, kućni ruter ili bilo koji WiFi emiter van kuće. Za igranje van kuće će naravno biti potreban dobar kućni internet upload (Sony predlaže 15 mbit-a za najbolji kvalitet slike) i odgovarajuće brza internet konekcija gde god da pokušavate da kontaktirate svoj PS5.

Što se podrške za bežični audio tiče, PlayStation Portal će biti prvi uređaj iz Sony-a koji će direktno podržati novi PlayStation Link audio standard za prenos ne-kompresovanog zvuka bez kašnjenja. Za sada jedna dva uređaja koja će se moći nakačiti na ovaj standard su nove Pulse Explore bubice i Pulse Elite bežične slušalice koje koriste modernu Planar Magnetic tehnologiju, koje će takođe doći sa USB stick-om za konekciju zvuka na PS5, PC i Mac uređaje. Pored PlayStation Link standarda, ove slušalice će takođe podržati i Bluetooth konekciju sa telefonima, što će omogućiti igračima da istovremeno čuju zvukove igre i na primer Discord chat sa mobilnog telefona. Nažalost isto kao i sve druge PlayStation konzole, PlayStation Portal neće imati ugrađenu podršku za bežično uparivanje sa običnim BT slušalicama. Sony je uvek opravdavao ovaj potez činjenicom da BT donosi značajno audio kašnjenje koje bi remetilo uživanje u igrama.

PlayStation Portal stiže u prodaju pre kraja ove godine za $200 u Americi i 220€ u Evropi. Pulse Explore bubice će imati istu cenu, a Pulse Elite bežične slušalice će biti jeftinije sa cenom od $150/150€.

Svako ko hoće da isproba kako PS5 Remote Play radi u njihovom kućnom okruženju to može uraditi besplatno uz pomoć bilo kog PC, iOS i Android uređaja. Sve što je potrebno je da skinete oficijelnu aplikaciju, povežete gamepad, i linkujete se sa vašim PSN nalogom i kućnom konzolom. PS5 korisnici takođe mogu i da podele stream njihove igre do bilo kog drugog PS5 igrača i čak dozvole da drugi igrači preuzmu kontrolu nad vašom igrom preko besplatnog SharePlay servisa.