Svako ko igra PlayStation konzole u dnevnim sobama dobro zna da je pristup gamingu često onemogućen zbog pritiska ostalih ukućana koji žele da na TV-u gledaju nešto drugo.

Rešenje za ovaj problem je više od decenije bili omogućeno uz pomoć Remote Play servisa koji je omogućio PS3, PS4 i PS5 konzolama da pošalju direktan snimak gameplay-a igre direktno do bilo kog podržanog kućnog uređaja kao što su PC, laptop, tablet i mobilni telefon (a ako igrač ima i dobar kućni internet, sav ovaj konzolni gaming se mogao pristupiti i van kućnog WiFi-a!).

Ali mnogi igrači nisu uvek hteli da iskoriste ovaj steaming način igranja jer su navikli da se igraju ne samo na gamepadu, već i na uređaju koji neće biti korišćen nizašta drugo. Remote Play na PC-u može igrati uz pomod gamepada, a mobilni telefoni i tableti mogu da se nakače na standardni ili potpuno optimizovani prenosni gamepad, ali sve te procedure traže od igrača da izgubi malo vremena na pripremi za gaming.

Sve to će se naizgled promeniti sa dolaskom novog prenosnog uređaja iz PlayStation-a koji će biti u potpunosti posvećen Remote Play igranju svih igara koje napaja PlayStation 5 konzola. Gaming novinar Tom Henderson koji je više puta dokazao da ima veoma tačne izvore iz PlayStation-a je upravo potvrdio da će ovaj uređaj sa kodnim imenom “Q Lite” ličiti na DualSense gamepad koji je spojen sa ekranom veličine 8 inča. Ovaj handheld  neće biti punorvni naslednik PSP-a i Vita konzola jer u sebi neće imati jak rendering hardver. Ceo (nadamo se jeftin) paket će biti samo posvećen samo streamingu igara sa kućne PS5 konzole.

Ovaj unikatni handheld bi trebao stići u prodaju između ovogodišnje premijere nove PS5 Slim konzole (koja će imati opcioni slot za BD čitač diskova) i mnogo jače PlayStation 5 Pro konzole koju Sony navodno cilja da izda krajem sledeće godine.