U martu ove godine smo po prvi put čuli da se MS i Sony spremaju da iskoriste modularnost X86 platforme koju nudi AMD, i nadograde svoje trenutne ponude sa “mid-generacijskom” konzolom, dajući šansu ljubiteljima kućnih igara da uživaju uz jači hardver. Do E3 sajma smo saznali i prve preliminarne podatke o Neo i Scorpio konzolama, a sada se najzad približilo vreme da vidimo finalne planove za jednu od njih!

Sony je upravo najavio da će 7. septembra u New York-u održati specijalni PlayStation Meeting skup na koji su pozvane sve veće novinarske publikacije. Samo ime ovog događaja nam govori dosta, jer se ono koristi samo za pres konferencije gde Sony javnosti predstavlja svoj novi gaming hardver (januar 2011. -Vita, februar 2013. – PS4) tako da je sigurno da ćemo za malo manje od mesec dana dobiti prve konkretne informacije o PlayStation Neo konzoli.

Podsetimo se, Playstation Neo (poznat kao “PlayStation 4K”) je kodno ime za ojačanu PlayStation 4 konzolu koja će u sebi imati isti operativni sistem, podršku za iste igre, periferije i multiplayer servere. U principu, sve će ostati isto osim samog hardvera koji dobija značajno poboljšanje, pogotovo u sferi grafičkog modula koji će biti više nego 2 puta jači od onog koji je trenutno u PS4 konzoli (brzina procesora i brzina rada memorije će takođe biti povećane, ali ne ovako drastično). Za sada su poznate specifikacije Neo konzole koje je Sony u tajnosti predstavio igračkim studijima tokom marta, a pošto je Microsoft u junu na E3 2016 sajmu najavio Scorpio koji ima jači hardver, Sony će možda odlučiti da promeni svoje planove i u prodaju pusti jaču konzolu od one koje očekujemo. Za sam redizajn centralnog APU chipa je skoro sigurno kasno, ali ono što se može uraditi su povećanja klokova CPU/GPU modula i povećanje brzine memorije.

Što se igara tiče, Sony predlaže igračkim studijima da optimizuju svoje nove igre za 4K rezolucije ako mogu, ali i sigurno možemo očekivati da će korisnici sa standardnim 1080p ekranima dobiti značajna poboljšanja u vidu bolje grafike, većeg framerate-a i slično. Neo-u je apsolutno zabranjeno da dobija eksluzivne igre ili modove igranja, tako da će Sony i u narednim godinama ostati fokusiran na PS4 hardver i mnogobrojne igre koje će izaći na ovom uspešnom gaming sistemu. Neo će biti samo opcija za one koji žele bolju grafiku i na tradicionalnim igrama i u PlayStation VR softveru.

PlayStation Meeting će biti održan 7. septembra u 21h po našem vremenu, sa direktnim video prenosom preko interneta, a očekujemo da će tada Sony ne samo prikazati detalje Neo hardvera, već i igre, datum i prvobitnu cenu. Redakcija EmuGlx-a će nastaviti detaljno da vas obaveštava o novinama sa ovog događaja.