Jedna od najočekivanijih igara 2016. godine, No Man’s Sky je najzad stigla, i milioni ljudi se sada lagano kreću kroz nestvarno veliku galaksiju, koja je prepuna lokacija za istraživanje. Iako su mnogi posle gledanja raznih trejlera i intervjua sa malenim timom iz Hello Games-a pomislili da će ova igra biti puna lagodnih momenata istraživanja i razgledanja vizuelno impresivnih planeta i svemira, ipak se ispostavilo da je ona zaista ozbiljan predstavnik”survival” žanra sa ogromnim fokusom na crafting – gde igrač mora dosta da se potrudi da bi uopšte dobio šansu da krene u ozbiljno istraživanje.

Popularna (sada već nekoliko godina stara) rečenica “Ali šta možemo da radimo?” koja je pratila maltene svaku online diskusiju o No Man’s Sky igri je sada dobila definitivan odgovor. No Man’s Sky od igrača traži da se snađe na novoj planeti, po potrebi odbrani od prirodnih elemenata (ekstremne temperature, toksične/radioaktivne kiše i sl), flore i robotskih sondi koje ponekad ne daju igraču da pravi haos na povšini planete. Početni zahtevi za crafting su veliki na samom početku igre, ali to je ujedno i dobra vežba za upoznavanje interfejsa koji ona u sebi ima. Igrač mora da balansira slobodne slotove inventara na samom karakteru, veći inventar na svemirskom brodu, a pored resurasa treba misliti i na unapređenje svemirskog odela, svemirskog broda i rudarsko-borbenog lasera sa novim tehnologijama. Takođe ova tri sub-sistema se posle upotrebe moraju aktivno održavati i povremeno dopuniti njihove “baterije” uz pomoć pronađenih elemenata sa terena.

Ako ste mislili da ćete posle opravke broda i dolaska u svemir rešiti sve svoje probleme, pogrešili ste. Igra vijanja resurasa i jurnjava za pravljenjem novih crafting recepata tek počinje jer putovanje između zvezda zahteva da imate ispravan Hyperdrive motor i veoma skupo gorivo za njega. Posle ovog uvoda igre gde morate sami da osposobite taj brod, sakupljanje para i resurasa možete raditi na nekoliko načina – rudarenjem po svemiru ili planetama, istraživanjem novih solarnih sistema i stvari u njima (skeniranje planeta, lokacija, flore i faune vam daje novčanu nadoknadu ako te informacije uploadujete na centralni server igre, a ogromni bonusi vas čekaju ako nađete sve biljke i životinje na planeti), trgovinom između svemirskih stanica – kupovinom i prodajom materijala “na veliko”, ili svemirskom piraterijom (za šta će vam trebati dobro opremljen brod). Ne zaboravite samo da čim vaš svemirski brod počne da nosi skuplje materijale, igra će na vas početi da šalje sve veće i veće talase gusara koji će hteti da vas unište i opljačkaju. Vredi i spomenuti da ako poginete – na toj lokaciji će ostati deo vašeg inventara, tako da je definitivno poželjno da se do nje vratite i pokupite svoj loot.

Okruženi beskrajnim svemirom, planetama koje možete lako posetiti i svemirskim stanicama kroz koje prolaze mnogobrojni trgovci (često sa mnogo impresivnijim brodovima, koje dugo nećete moći da priuštite), No Man’s Sky je igra koja definitivno može da vas očara i natera da se izgubite u njoj.

PC verzija igre izlazi već sutra, 12. avgusta, a od redakcije EmuGlx-a možete ovih dana očekivati i detaljnije impresije.