PlayStation 4 je od svoje premijere krajem 2013. godine odmah podržavao opciju cross-platform igranja ne samo sa sa PC-om već i ranijim PlayStation konzolama. Tokom sledećih godina mnoge popularne igre su iskoristile ovu pogodnost (Rocket League, Street Fighter V, razni MMORPG-ovi), ali svetska javnost se ponovo zainteresovala za ovaj vid igranja kada su Microsoft i Nintendo krenuli da povezuju svoje sisteme u jedinstveno MP okruženje.

Posle dužeg perioda testiranja gde je par igara sa PS4 konzole dobilo mogućnost povezivanja sa svim drugim platformama (Fortnite: Battle Royale), Sony je sada spreman da potpuno otvori PlayStation 4 ka cross-platform igranju. Naravno, ova opcija neće biti aktivirana automatski za sve igre, već će zahtevati da studiji za razvoj igara ulože vreme i znanje za pravljenje svojih tehnika za održavanje ovog vida multiplayer-a. Jedna od prvih igara koja će biti izdata u ovoj novoj eri cross-platform multiplayera će biti ovogodišnji Call of Duty: Modern Warfare koji će podržavati zajedničko igranje svih igrača na svim podržanim platformama. Igrači će namenski biti upareni po tipu kontrola koje koriste (gamepad ili tastatura+miš), uz opciju da gamepad igrač potvrdi da zaista želi da uskoči u server sa tastatura+miš igračima.

Za sada nije najavljen velik broj igara koje će koristiti ovaj napredan sistem matchmaking-a koji pokriva PC i sve konzole (a kod nekih igara i prenosne iOS/Android uređaje), ali se očekuje da ćemo tokom 2020. godine doživeti veliku ekspanziju cross-platform multiplayera.