Nintendo je jutros objavio širok spektar informacija o lansiranju svoje nove prenosne i hibridne konzole Nintendo Switch, koja će prvog dana prodaje stići u radnje sa samo 4 igre (među kojima će se naravno nalaziti i dugo čekana The Legend of Zelda: Breath of the Wild), a tokom godine se očekuje dolazak i nekoliko drugih zanimljivih igara. Nažalost, iako će Switch po ovim najavama imati relativno mlaku softversku podršku tokom 2017. godine, i cena samog sistema i njegovih periferija će predstavljati problem mnogim kupcima koji su od naslednika 3DS-a i Wii U-a očekivali ipak malo blaži udar na novčanik.

Najbitnije informacije o Nintendo Switch konzoli su:

 • Stiže u prodaju 3. marta 2017. godine u celom svetu.
 • Cena konzole će biti 300 dolara u Americi, 270 funti u Velikoj Britaniji i 330 evra u ostatku Evrope.
 • Propratna oprema konzole ima veoma visoke cene – jedan JoyCon kontroler košta čak 50 dolara, Pro kontroler je 70 dolara, grip za JoyCon-ove je 30 dolara, a dodatna bazna stanica čak 90 dolara!
 • Nintendo Switch softver će po prvi put biti bez regionalnih blokova, ali online igranje će zahtevati pretplatu Nintendu (servis će biti besplatan samo u Americi i Velikoj Britaniji, u promo periodu do jeseni). Ova pretplata će vam svakog meseca dati pristup igranju starih NES i SNES igara, ali pristup svakoj će biti vremenski ograničen.
 • Online sistem Nintendo Switch konzole će dozvoliti korisnicima da prate svoj nalog, prijatelje i online diskusije preko aplikacije na moblinim telefonima. Glasovna komunikacija sa online prijateljima tokom mečeva će biti jedino moguća preko mobilnog uredjaja na kojem je aktivna Nintendova aplikacija.
 • Switch ima 720p kapacitativni touch ekran dijagonale 6,2 inča, i internu memoriju od 32 GB koja se može proširiti preko MicroSDXC ili MicroSDHC memorjskih kartica.
 • Baterija traje između 2 i po i 6 sati. U 3D igrama kao što je nova Zelda, trajaće svega 3 sata.
 • Stavljanjem Switch konzole u baznu stanicu radi igranja na TV-u, rezolucija će biti povećana. Na primer, rendering nove Zelde će skočiti sa 1280 x 720 piksela u portable modu, na 1400 x 900 piksela u TV modu. Jednostavnije igre moći će da dostignu 1080p rezoluciju.
 • Switch izdanja će dolaziti na ketridžima. Njihova standardna početna cena će biti povećana na $60, izjednačivši se sa cenama naslova drugih kućnih konzola.
 • Četiri za sada potvrđene launch igre su dva starija naslova Skylanders Imaginators i Just Dance 2017, kao i dve nove, 1-2-Switch i The Legend of Zelda: Breath of the Wild (koja će istog dana po nižoj ceni stići i na Wii U). Spisak početnih igara će se menjati u narednim danima, a i evropsko tržište će možda dobiti Bomberman naslov.
 • Nintendo je danas najavio i 12 igara koje će izaći do kraja godine – Has Been Heroes (Frozenbyte), I am Setsuna (Square Enix), Sonic Mania (Sega), Lego City Undercover (WB Games),  Arms (Nintendo), Super Bomberman R (Konami), Snipperclips: Cut it Out, Together! (Nintendo), Mario Kart 8 Deluxe (Nintendo), Splatoon 2 (Nintendo), NBA 2K18 (2K Games), Elder Scrolls V: Skyrim (Bethesda) i  Super Mario Odyssey (Nintendo).
 • Ostala najavljena izdanja su – Xenoblade Chronicles 2, Fire Emblem Warriors, novi JRPG od tima koji je radio na Bravely Default franšizi, Dragon Quest X i XI, novi Atlus-ov Shin Megami Tensei naslov (za koji se još ne zna da li će stići na zapad), Minecraft, Ultra Street Fighter 2, Binding of Isaac: Afterbirth+, Redout, Fifa 18, Steep, Rayman Legends Definitive Edition i Farming Simulator.