Nintendo je danas najavio svoju novu kućnu konzolu koja će za razliku od skoro svih ostalih kućnih sistema ipak imati veliki fokus na prenosni gaming i igranje u pokretu. U svojoj osnovi Nintendo Switch (Ranije poznat kao Nintendo NX) je gaming tablet sa 720p ekranom koji u sebi sadrži sav hardver koji je potreban da se igra renderuje, a na desnoj i levoj ivici tableta su dva modula na kojima se nalaze regularne gamepad kontrole. Najveće iznenađenje je što se ova dva kontroler modula mogu odvojiti od tableta i koristiti ili kao dva bežična mini kontrolera ili se spojiti u jedan veći bežični kontroler uz pomoć plastičnog držača. Sama konzola se može korisititi kao prenosni gaming uređaj ili kao kućna konzola kada Ningtendo Switch miruje unutar centralne stanice koja je povezana na vaš kućni televizor (Nintendo preporučuje da se koristi u kućnim uslovima).

Nintendo Switch korisi male ketridže za distribuciju igara, prisutna je lokalna memorija za skidanje softvera sa Interneta, a hardver za rendering igara je zasnovan na ARM ahitekturi procesora i naprednoj Nvidia Tegra arhitekturi grafičkog modula. Ovaj moderni sklop hardvera će omogućiti Nintendu da najzad na svojoj konzoli puste igre koje koriste moderne endžine i mnoge velike multiplatfom franšize, ali pošto je ovaj sistem ipak u svojoj osnovi samo malo bolje optimizovan gaming tablet ipak ne treba očekivati da će ova konzola moći da pokreće najaktuelnije velike naslove koji ovih godina izlaze na PS4 i Xbox One igračkim sistemima.

Današnje predstavljanje Nintendo Switch konzole je rešilo mnoga pitanja koju su javnost i novinari imali tokom dugih i bolnih godina dok su svi čekali da Nintendo najavi naslednika nesrećnog Wii U-a, ali široki spektar pitanja i dalje ostaje bez odgovora (ponaviše cena, jačina baterije, prisustvo novih igara od nezavisnih partnera koji neće biti samo portovi starih igara). Nintendo sebi nije dao puno prostora za manervisanje i marketing jer će Switch stići u prodaju već u martu 2017.