Nije tajna da se u poslednjih nekoliko godina Need For Speed serijal nije naročito proslavio. Poslednji nastavak, Need For Speed: Heat, je bio sasvim solidan napredak, ali i dalje daleko od slave svojih daljih predaka. U poslednjih desetak godina samo dva naslova su uspela da se izdvoje svojim kvalitetom, a to su Need For Speed: Hot Pursuit (2010) i Need For Speed: Most Wanted (2012) gde je Criterion jedini uspeo da zadrži čar koju krasi ovaj serijal. Ghost Games studio je u par navrata pokušao da udahne novi život ovoj franšizi, ali nažalost u toj nameri nije bilo naročitog uspeha.

Na prvi pogled čini se da je ovo razlog zbog čega se EA odlučio da NFS vrati u ruke Criterion studija, međutim, izgleda da je razlog tome to što EA ima drugačije planove za tim iz Geteborga. Navodno Ghost Games postaje EA Geteborg i imaće funkciju tehničke podrške kao pomoć u razvoju budućih EA naslova. Treba napomenuti da je deo tog tima zaslužan za nastanak Frostbite endžina i da je poslednjih nekoliko godina pomogao EA Diceu u razvoju naslova kao što su Star Wars: Battlefront i Battlefield V.

Da li će Criterion uspeti po treći put da nas oduva iz sedišta još jednom odličnom arkadnom vožnjom? To još ne možemo sa sigurnošću da tvrdimo, ali ovaj potez od strane EAa uliva tračak nade svim ljubiteljima dobre arkadne vožnje.


Pogledajte Nickove usitke iz NFS Heat iz gameplay testa na EmuGlx YouTube kanalu ili pročitajte recenzije Payback-a i Heat-a.