Nova Star Wars filmska trilogija nam je, pored strašnog zadovoljstva i novih likova u filmu, donela i reboot jedne od najpoznatijih multiplayer pucačina, Star Wars Battlefront. Desetak godina nakon prvog dela ove odlične pucačine dobili smo nešto šta smo oduvek želeli, modernu Star Wars igru u Frostbite engine-u koja izgleda, u svakom mogućem pogledu, apsolutno savršeno. Naravno, taj reboot je bio poprilično fokusiran na multiplayer porciju igre, potpuno izostavivši single player kampanju. Ok, tu je bio pokušaj rekreiranja nekih multiplayer mapa u SP misije, ali to je bila dosadna borba protiv botova na jednom borbenom polju. Sa najavom Star Wars The Last Jedi, EA je odlučio da lansira drugi nastavak poslednjeg reboota jedne od najpoznatijih franšiza u univerzumu.

Sa prvim najavama nam je već postalo jasno da će se ovog puta EA fokusirati i na Single Player kampanju, pored nekako očekivano, odličnog multiplayer moda. Posle zatvorene, pa onda i otvorene Bete, mnogo problema oko mikrotransakcija, Star Wars Battlefront je napokon izašao i mi smo utrošili preko šezdeset sati testirajuči, uživajući i nervirajući se kako bismo uspeli da sklopimo što bolju sliku o ovom, nekako čudnom nastavku. Da se odmah ogradimo, ne po gameplay-u koji je stanradno odličan u svakom smislu, već zbog problema i kontroverzi koji ga okružuje, pa od prve zatvorene bete.

Nego da krenemo od početka. Single Player kampanja je nešto najbitnije u ovom delu… Iden Versio je glavni lik ovog nastavka čija je radnja smeštana između Return of the Jedi i The Force Awakens. Prvo kao agent Galactic Empirea, i vođa Specijalnih Jedinica Imperije pod nazivom Inferno Squad, polako prelazi na stranu pobunjenika nakon uništenja druge Zvezde Smrti. Operacija Cinder koju je ona trebala da vodi i koja je aktivirana nakon uništenja druge Zvezde Smrti je imala jednu malu začkoljicu, bolje rečeno, pored svih ostalih planeta koje je trebalo da budu uništene od strane Imperije, našla se i planeta ovog sjajnog vojnika, čime ona odlučuje da napusti Imperiju i pridruži se pobunjenicima kako bi stopirala jednu od najvećih operacija uništenja planeta i prognanstva pobunjenika do tada.

Iden Versio je poprilično zanimljiv lik, jedan od temelja nastavka dela ove interaktivne priče i baš zbog toga je početak kampanje toliko zanimljiv. Pogled iz kacige jednog od najboljih vojnika Imperije, njeno proživljavanje njihovog raspada kao i veliki galaktički građanski rat je polako oblikuju i stvaraju od nje jednog od najbitnijih likova čiji će se uticaj odraziti na veliku Bitku za Jakku. Sa druge strane, Star Wars Battlefront 2 nekako ne uspeva da nas, posle sjajnog početka, uvuče u priču i zadrži pored ovako zanimljivog lika. Kako vreme odmiče, fokus sa Iden se prebacje na neke svima poznate scene, heroje i najpoznatijih likova franšize, a time ona ostaje u senci njhove, već dobro poznate sudbine. Čini se kao da su EA i DICE iskoristili ovog sjajnog lika kako bi zaintrigirali igrače da krenu u nešto novo, zanimjivo i dobro, a da su onda nekako izgubili motivaciju da razrade najbolji deo ove igre. Kampanja izgleda zbrzana i nekako nelogična, sa stvarno sjajnim segmentima i naravno blizu savršenim gameplay mehanikom. Najveći problem je u tome što ona nije ni završena, već se njen zakjučak očekuje u besplatnim Story DLC-ovima koji će izaći nakon premijere najnovijeg Star Wars filma. EA i DICE su rekli da su to kao ”planirali”, svi mi imamo osećaj da je sve to nekako, zbrzano, da bi se, kao i uvek, ispoštovao zakazani datum izlaska.

Generalno gledano, Star Wars Battlefront 2 jeste da ima više materijala. Sjajna nova oružja, još bolja grafika, neponovljiv zvuk su tu kako bi kompletirali vaše Star Wars iskustvo. Bolje rečeno, ono je apsolutno nešto najbolje šta smo videli iz SW univerzuma do sada i da, tu mislimo i na poslednje i starije filmove. Sa druge strane, nekako nam se čini da je EA ponovo propustio priiku da zablista na jednom od najbitnijih delova za igru ovog tipa, koja ima toliko materijala da blista u tom segmentu, a to je single player kampanja. Sa najavom, lično sam očekivao da ćemo dobiti duhovnog nastavka Star Wars Republic Commando igre, ali smo dobili jedan veliki haos kakav je bio u Battlefield 2,3,4 kampanjama.

Naravno da nema razloga da pominjemo gameplay mehaniku jer ne vredi trošiti reči na nešto šta jednostavno, savršeno funkcioniše. Naravno, tu su neke stvari doživele promenu, ali se one najviše odražavaju u Multiplayer porciji igre na koju ćemo se ubrzo prebaciti. Kampanja u SW Battlefront 2 je ipak must play, ne zbog toga što je ovo prvi SW SP posle dugo vremena, već što nam ovo pruža još jedan pogled na sav haos koji se dešavao između stare i nove trilogije.

Multiplayer:

Segment igre koji je svima dobro poznat je sigurno online. Na kraju krajeva, ovo je porcija što Battlefront serijal uopšte postoji, kako onaj stari, tako i ovaj novi. EA i DICE su uspeli da rekreiraju savršene planete, mape, okruženja već u prvom delu, a u drugom su sve to zategli na jedan neverovatan nivo, pružajući kompletno Star Wars iskustvo. Ne samo da sve izgleda sjajno, nego je gameplay takav, kao i imersija, da kada jednom padnete u kandže ove igre, teško ćete se osloboditi.

U igri je dostupno jedanaest mapa koje su raspoređene u sve tri ere filmova. Pored toga što su vremenski tačne, u njima se i borite sa dve sukobljene strane iz filmova. Dakle, često ćete na jednoj mapi igrati kao Stormtrooper u dobrim danima, a onda ćete se u sledećem meču igrati sa njima kada su postali loši momci i klali redom sve pobunjenike. Poprilično interesantan prilaz kompletnoj filmskoj franšizi koji samo doprinosi uživanju u ovom naslovu. U igri je napokon ubačeno više heroja sa kojima možete igrati, a tu je i pet svima već poznatih modova. Heroes vs Villains, Strike, Starfighter Assault, Blast kao i Galactic Assault.

Modovi su manje više svima poznati, neki od njih su doživeli promene od prošlog dela, neki su preimenovani, dok je Galactic Assault postao mešavina dva najveća moda iz prvog dela, Supremacy i Walker Assault. Time se nekako dodala raznovrsnost u jednom modu okupljujući jednu publiku na istom mestu, bolje rečeno, bez odvajanja onih koji bi možda hteli Walker Assault ili Supremacy zasebno. Sve savršeno funkcioniše u samom gameplayu, ali ne i u napredovanju.

Star Wars Battlefront 2 je izbacio nekoliko ključnih opcija za napredovanje iz prvog dela. Najveći problem je to što je polovina heroja zaključano iza virtuelne valute koju zarađujete u toku igranja. Problem ne bi bio da je dobijate koliko treba u svakom meču, ali nakon svake odigrane bitke, vi ćete dobiti samo dvesta valuta. Bolje rečeno, ukoliko želite da otključate nekog heroja, koji košta minimum deset hiljada, moraćete da odigrate preko pedeset mečeva. Uzmite u obzir da je osam heroja zaključano na početku, a da ne pričamo o herojskim letelicama i drugim stvarima. Pored tog otključavanja, tu postoji još nekoliko problema. Sistem kartica koji je bio manje-više okej u prvom delu, ubacivši nešto drugačije što je iznenađujuće dobro funkcionisalo, sad je promenjen.  Kako biste imali neku karticu, morate je dobiti iz lootboxa ili je napraviti, a za to vam isto treba ili da završavate challenges ili da mukotrpno igrate multiplayer. Najgora stvar u svemu tome je što ove kartice dosta utiču na sam gameplay, davajući ljudima koji ih imaju veći damage, brži healing, dodatna pomagala koja olakšavaju gameplay. Još jedna loša stvar je da svaka kartica ima četiri nivoa korisnosti, i da bi to nadogradili, potrebno vam je JOŠ crafting materijala. I još jedna loša stvar, ukoliko hoćete da iskoristite karticu koju ste možda napravili ili dobili, vi morate da dignete level vašeg vojnika i generalni level. O da, sve je odvojeno i previše komplikovano. Nego da uprostimo.

  • Klasičan level vašeg profila vam služi za nadogradnju kartica koje morate sami kraftovali
  • Level svake klase zasebno vam određuje koliko kartica možete da nosite sa sobom
  • Level klase diktiraju kartice koje nosite, dakle ukoliko hoćete da iskoristite neku drugu, morate prvo nadograditi prvu
  • Level kartice vam daje odličan boost, ali da biste je nadogradili, potrebno je da levelujete generani profil + nabavite crafting materijale + dignete level neke postojeće kartice koje koristite

Da, užasno je sve umršeno, ali po mišljenju EA, ovo je najbolji sistem napredovanja do sada. Naravno, tu su likovi koji nekim čudom imaju najjače kartice i onda je borba protiv njih sasvim besmislena. Naravno, vi možete doći do tog nivoa, ali je put neverovatno težak za casual igrače. Posle pedesetak sati u Multiplayer delu igre, mi nismo uspeli da nadogradimo ni jednog vojnika, heroja ili vozilo do maksimalnog nivoa, prosto je nemoguće. Da ne zaboravimo da imamo zaključana još šest heroja sa kojima nismo mogli ni da probamo da igramo, a među njima je Luke Skywalker i Darth Vader… Ko još zaključava dva najbitnija lika u franšizi u Triple A igri?

Generalno gledano, Star Wars Battlefront 2 Multiplayer je neverovatno zabavan i interesantan, dok ne naiđete na grupu ljudi koja ima likove maksimalne nivoe, a onda prebrzo regenerisanje energije ili jači blasteri koji se ne zagrevaju ubijaju svaku poentu ovog moda. Ponovo kažemo, ukoliko nemate život, vi možete juriti sve to isto kako bi bili ultimativni SWBF2 igrač, ali, ko još ima toliko vremena.

Star Wars Battlefront 2 je potencijalno savršena igra, koja jednostavno nije uspela da dostavi sve čemu su se fanovi nadali. Bolje rečeno, pored Single Playera koji se jednostavno, sada ne možete popraviti, Multiplayer jeste popravljiv, ali ne verujemo da će EA ispoštovati svoje fanove i promeniti sve šta ne funkcioniše u ovoj igri. EA, Disney i DICE su za nekoliko godina propustili još jednu ogromnu šansu da naprave savršenu Star Wars igru, ali nemojte pomisliti da je ova igra imalo loša, šta više.

Najnoviji Star Wars naslov je odlična igra koja je prekrivena manama, za casual igrače koji jednostavno ne žele da budu previše kompetitivni, neće ni smetati sav ovaj sistem, dok za one koji žele da ulože malo više vremena, pronaći će ga poprilično odbojno i frustrirajuće.

Na kraju, ovu igru u isto vreme obožavate i mrzite iz dna duše zbog svega šta nudi i šta je propustila da dostavi, ali na kraju dana ćete je ipak igrati, ostajati budni do jutra kako bi odradili samo još nešto, kako biste završili samo još jednu mapu, jer ipak, ovo je Star Wars Battlefront 2.