Poljski gigant CD Projekt je posle premijere igre Cyberpunk 2077 osetio na svojoj koži nezadovoljstvo fanova video igara koji su se osetili oštećenim zbog lošeg stanja igre, ali verovatno nisu očekivali da će im to nezadovoljstvo privući pažnju hakera koji su željni brze zarade.

Naime, CD Projekt je obavestio svoje deoničare da su postali žrtva harkerskog napada, preko kojeg su izgubili mnoge bitne podatke vezane ne samo za razvoj njihovog gaming softvera, već i poslovanja firme. Hakeri su uspeli da iskopiraju kompletan source code njihovih igara (Witcher 3, Gwent, Cyberpunk 2077 i još par test verzija tih igara) i dokumente vezane za finansijsko stanje firme, zaposlenima, i mnogo toga drugoga, i pride su enkriptovali sve hard diskove koje su uspeli da detektuju. A pošto su ovi nepoznati hakeri svesni da skoro sigurno neće dobiti ni centa, zapretili su da će u javnost objaviti sve što su ukrali, želeći da time naškode celoj CD Projekt firmi.

Poljski izdavač je kontaktirao svoje deoničare i sve nadležne službe, i najavio početak potrage za hakerima, ojačanje njihove kompjuterske mreže, i povratak rada u normalno stanje.